logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra II 2.2 DTI 2003 - pulsujące podświetlenie i kontrolka z kluczem

lucek77 01 Sty 2007 18:02 5856 10
REKLAMA
  • #1 3393739
    lucek77
    Poziom 11  
    Witam
    Mam pytanie, chodzi o astrę II 2,2 DTI 2003 rok, otóż po odpaleniu silnika na jakieś 30 sekund zapala sie żólta "kontrolka z kluczem" a wyswietlacz i podświetlenie zegarów zaczyna pulsować tak jak by był to problem z jednostajnym napięciem. Czy ktos potrafi dokładnie to wyjaśnić.
    Pozdrawiam życząc wszystkim użytkownikom Elektrody pomyślności w Nowym Roku.
  • REKLAMA
  • #2 3393808
    cardiag
    Poziom 30  
    Ocena: 565
    moze byc cos z immo.. z napięciem trudno powiedziec, niesadze.. to sie dzieje za kazdym razem? Najlepiej sprawdzic TECHem
  • REKLAMA
  • #3 3393879
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2096
    żółta kontrolka klucza to inspekcja (kształt klucza do śrub) a od immo była by czerwona (w kształcie kluczyka od samochodu)
  • #4 3395015
    Tony J.
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    Od niesprawnego immo w Astrze G miga check.
  • REKLAMA
  • #5 3395042
    piotrdan
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Odpowiedź prosta, pulsuje podświetlenie bo załączają się pulsacyjnie świece żarowe. kontrolka się zapala bo pewnie jest uszkodzenie w układzie elektrycznym świec żarowych, podejżewam że na ciepłym silniku się nie zapala - prawda? :) . Sprawdź świece żarowe, to pewnie całe wielkie uszkodzenie. Pozdrawiam
  • #6 3625200
    gordon1
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    Witam , dokładnie jak pisze kolega piotrdan , juz to kiedys przerabiałem jedna swieca zarowa miała kilka omow mniej jak pozostałe i szedł bład do kompa, .Wymiana swiec .
  • #7 3625316
    machu13
    Poziom 11  
    Ja mam Astre G 1.7 Tdi i mam podobne objawy.Pulsuje podswietlenie deski oraz swiatla po wlaczeniu.Pare minut po uruchomieniu silnika wlacza mi sie kontrolka "check energy"(silnik z piorunem w srodku) i nie gasnie do konca jazdy.Myslalem ze to problem z Alternatorem .Prosze dajcie znac czy tez kwalifikuje sie pod swiece oraz od czego zaczac diagnoze.
  • #8 3625338
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    na poczatek diagnozowania trzeba wykonac badanie komputerowe :-)
  • REKLAMA
  • #9 3625933
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3625964
    cobraa
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    pewnie nowy bajer zeby sprawdzic czy jest akumulator po nocy pod blokiem
  • #11 4458625
    wmario
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Astra G 2.2 dti Bertone. Mam taki sam problem . KTS wykazuje błąd w układzie recyrkulacji spalin . Czyszczenie EGR nie pomogło. Naprawiłem sterownik świec ( padły dwa tranzystory buk 7507 55a cena 12 zl). Zaraz sprawdzę rezystancję świec i sam jestem ciekaw czy po ewentualnej wymianie będzie ok. dzięki za podpowiedz . Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W Astrze II 2.2 DTI z 2003 roku po uruchomieniu silnika przez około 30 sekund zapala się żółta kontrolka w kształcie klucza oraz pulsuje podświetlenie zegarów. Problem ten najprawdopodobniej nie wynika z immobilizera, gdyż kontrolka immo jest czerwona i ma inny kształt. Pulsujące podświetlenie jest spowodowane pulsacyjnym załączaniem świec żarowych, co wskazuje na możliwe uszkodzenie układu elektrycznego świec żarowych lub samej świecy o nieprawidłowej rezystancji. Zaleca się diagnostykę komputerową (np. KTS) w celu wykrycia błędów, szczególnie w układzie świec żarowych lub recyrkulacji spalin (EGR). W jednym z przypadków naprawa polegała na wymianie tranzystorów sterownika świec (BUK 7507 55A). Podobne objawy mogą występować także w modelu Astra G 1.7 TDI, gdzie pulsujące podświetlenie i kontrolka "check energy" mogą wskazywać na problemy z alternatorem lub świecami żarowymi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA