logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uniwersum FT-7102-powracają czasy płonących telewizorów?

adikbo 01 Sty 2007 22:54 2524 12
REKLAMA
  • #1 3394928
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Witam,

Właśnie pięć minut temu wyniosłem na balkon płonący telewizor marki UNIVERSUM model ft775. Telewizor zajął się żywym ogniem.

Do tej pory sądziłem, że czasy płonących i wybuchających telewizorów odeszły w zapomnienie. Niestety myliłem się :). Oto linki do dwóch zdjęć mojego spalonego telewizora.

Tyle tytułem informacji. A teraz pytanie: czy da się go jeszcze uratować ?? Gwoli ścisłości dodam, że telewizor działał do ostatniej chwili, tyle że co jakiś czas obraz się zwężał do pionowej linii.

Czy jest sens naprawiać ten telewizor, czy zabawa jest nieopłacalna.

No i końcowe pytanie co się mogło stać ??

Pozdrawiam i życzę ciekawszych fajerwerków niż płonący telewizor :)
    adikbo

Linki:
    http://helios.et.put.poznan.pl/~abojars/prywatna/pliki/DSCN1513.JPG
    http://helios.et.put.poznan.pl/~abojars/prywatna/pliki/DSCN1514.JPG
  • REKLAMA
  • #2 3394995
    ertevu
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Ja chętnie obejrzę jeszcze zdjęcia z tego TV po usunięciu tylnej pokrywy . Nie wykluczone ,że naprawa będzie banalna . Pionowa linia brała się być może z niekontaktu w obwodzie cewek odchylających ( prawdopodobnie styki wtyku ) . Tam zaczęło być coraz cieplej i w końcu zapaliło się . Ale to tylko jedna z hipotez.
  • REKLAMA
  • #3 3395055
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Ot, i cała prawda. Przy widocznej usterce nie trzeba było czekać do (takiego) końca. Bo przyczyna była banalna, a naprawa już nie musi.
  • #4 3395093
    bruns
    Poziom 30  
    Ocena: 303
    Miałeś szczęście że byłeś w domu !
    Inaczej chata poszłaby z dymem . Myślę że nie warto naprawiać , TV z kineskopem są tanie jak barszcz . Nastała moda na plazmę i LCD .
  • REKLAMA
  • #5 3395181
    adikbo
    Poziom 26  
    Najciekawsze jest to, że efekt zwężającego się obrazu pojawił się jakieś 2 minuty przed zapaleniem się obudowy :). W celach naukowych jutro go otworzę i wrzucę kilka fotek wnętrza.

Sam jestem ciekaw co się spaliło i z jakiej przyczyny powstała taka sytuacja. Faktem jest, że szczęśliwie się złożyło, że akruat byłem w domu. Inaczej mogłoby być nieciekawie.
  • #6 3395412
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Czy dobrze napewno spisałeś model TV?
  • #7 3395861
    adikbo
    Poziom 26  
    Poprawka: model telewizora to FT-7102.

Przepraszam wszystkich za zamieszanie.

Moderowany przez Jaś Kula:

Przeprosiny przyjęte, tytuł poprawiłem.

• #8 3396495
    artur.lubin
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    W pobliżu widzę trafopowielacz (wydaje mi się, że to ten element). Czyżby od niego wypełzło W/N i zrobiło całe zamieszanie ;)
  • #9 3399074
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2312
    Napewno cos się działo na obrazie wtedy należało go wyłaczyć pewnie słynne chassis 11AK19 i zimny lut .
  • REKLAMA
  • #10 3399561
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Duże prawdopodobieństwo spalenia trafa WN.
    Przyczyną mogły być zimne luty.
    Czy płyta główna w jego okolicy jest wypalona?
  • #12 3401793
    adikbo
    Poziom 26  
    Zdjęcia wrzucę jutro wraz z pełną informacją dot. chassis i moją oceną usterki.

Ciekawy jest fakt, że telewizor wciąż wyświetlał poprawnie obraz pomimo płonącej obudowy :).
  • #13 3410259
    bruns
    Poziom 30  
    Ocena: 303
    Ciekawe efekty byś miał oglądając , helikopter w ogniu lub czas apokalipsy ! napalm i ogień było by czuć w pokoju ! Kino domowe wysiada przy takich efektach !

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor marki Universum, model FT-7102, uległ zapaleniu podczas pracy, co objawiało się zwężaniem obrazu do pionowej linii na około dwie minuty przed pożarem. Przyczyną mogły być zimne luty lub uszkodzenie elementów wysokiego napięcia, takich jak trafopowielacz (transformator WN). Zapalenie prawdopodobnie rozpoczęło się w obwodzie cewek odchylających lub w okolicy trafa WN, gdzie styki mogły się przegrzać. Pomimo pożaru telewizor nadal wyświetlał obraz. W dyskusji zasugerowano, że naprawa może być prosta, jeśli uszkodzenia nie są rozległe, jednak ze względu na niską wartość telewizorów kineskopowych i popularność nowoczesnych technologii (plazma, LCD) naprawa może być nieopłacalna. Autor planuje udostępnić zdjęcia wnętrza urządzenia po otwarciu obudowy w celu dalszej analizy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA