logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie 2 PC: 1-szy z Windows NT, drugi z Windows 95

sylwektoja 02 Sty 2007 17:19 2427 24
REKLAMA
  • #1 3397017
    sylwektoja
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jak połączyć ze sobą (po to by przegrać pliki-kilkaset MB) 2 komputery,
    pierwszy z systemem operacyjnym Windows NT, natomiast drugi z systemem Windows 95.
    Niestety komputery nie posiadają kart sieciowych.
    Najlepiej by było podłączyć je przez porty równoległe lub szeregowe.
  • REKLAMA
  • #2 3397124
    Pawik74
    Poziom 11  
    Nie wiem czego oczekujesz ? Z jednej strony najtaniej Ci wyjdzie 2x karty sieciowe i kabel łączący oba komputery, to już można za 60 zł. (najszybsze przesyłanie danych i najtrwalsze wykonanie...), zaś zrobienie podłączenia przez kabel drukarkowy (równoległy) polecam amatorom, kabel szeregowy (RS232) pozostawiam osobom o nadmiarze czasu którzy nie wiedzą jak wypełnić sobie czas (przesyłanie danych tą metodą jest najdłuższą, lecz nieskomplikowaną - wystarczy NC lub TotalCommander). Zrobienie takich kabli jest to kwestia 0,5 do 2 godzin pracy mając gotowe gniazda i kable...
    Jeśli będziesz potrzebował schematów - odezwij się na PW - podeśle gotowce...:D
  • REKLAMA
  • #3 3397292
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Pawik74 - Jak masz schematy, to umiesc je na forum, bo od tego ono jest. A nie jakies czary mary z materiałami na PW, ktore sa ogólnie dostępne w necie.
  • #4 3397473
    sylwektoja
    Poziom 11  
    Ale mi chodzi o jednorazowe przesłanie, więc może być przez LPT lub szeregowym. Tyle żeby nie ucinało długich nazw plików.
    A z zainstalowaniem kart sieciowych może być problem, bo jeden z komputerów (ten z Windows NT) musi chodzić non stop 24 godziny na dobę i raczej nie można go wyłączać.
  • #5 3397489
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    Nagraj na plyte... a jesli bedziesz mogl go wylaczyc to podlaczyc dysk z drugiego komputera i przegraj dane.
  • #6 3397746
    machina73
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 8
    Witam.

Czy nie prościej jest przełożyć dysk twardy z plikami do przekopiowania i ustawić go jako slave?

machina
  • REKLAMA
  • #7 3401830
    sylwektoja
    Poziom 11  
    Nie nagram na płytę bo komputer nie posiada nagrywarki.
    Komputera w Windows NT też raczej nie da się wyłączyć bo chodzi na nim wizualzacja w WINCC i dane są zapisywane 24 godziny na dobę.
    No chyba żeby była jakaś awaria to komputer pozwolono by mi wyłączyć.
    Codzi mi tylko o zgranie plików projektu w WINCC i danych archiwalnych,
    by w razie padnięcia dysku móc odtworzyć wizualizację.
    Chciałe jakoś połączyć komputer z Winows NT i przegrać z niego dane na laptopa z Windows 95
    A może da się do komputera z WINdows NT podłączyć inny twardy dysk przez złącze szeregowe lub równoległe?
  • #8 3403177
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 415
    Zainstaluj na jednym i drugim TotalCommandera , kup kabel LPT do połączenia dwoch komputerów. W TC wybierasz Sieć -> PORT podłączenie do innego PC. Ustawiasz jeden komputer jako Klient drógi jako serwer i już.
    Jeśli dobrze pamietam to w TC w pliku pomocy jest rozpiska kabla LPT.
  • #9 3404086
    Logan
    Poziom 30  
    jesli masz usb w jednym i drugim kompie to wystarczy zwykla pamiec typu flash czyli przenosny odtwarzacz mp3
  • #10 3404111
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    1. Pamięć flash (zależy jaką wielkość mają pliki).
    2. 2 karty sieciowe + kabel krosowany. (Konfigurację mogę podać na PW)
    3. Podłączyć dysk twardy do komputera gdzie mają być zgrane pliki (Zworka dysku powinna ustawiona być na SLAVE)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 3404122
    Logan
    Poziom 30  
    MarekSLU napisał:
    1. Pamięć flash (zależy jaką wielkość mają pliki).
    2. 2 karty sieciowe + kabel krosowany. (Konfigurację mogę podać na PW)
    3. Podłączyć dysk twardy do komputera gdzie mają być zgrane pliki (Zworka dysku powinna ustawiona być na SLAVE)

Pozdrawiam

prosze przeczytac dokladnie co napisal autor tematu
  • #12 3404188
    MarekPPN
    Poziom 35  
  • #13 3404280
    Niedźwiedź90
    Poziom 12  
    Najlepszy pomysł, to flash, jednak, moze byc problem z usb i sterownikami na win95, jesli udaloby sie wylaczyć komputer, to dobrym pomyslem jest sieć, dwie karty po 18zł: http://www.tanikomputer.net/skp/product_info.php?cPath=23&products_id=636 (jeśli jesteś z poznania, to tak właśnie wyglada faktyczna cena) do tego kabel za max 4zł. Kolejny pomysł to nagrywarka, czesto jest możliwość podłączenia jej nawet przy włączonym kompie, z małym prawdopodobieństwem uszkodzenia. No i pozostaje, null modem, czyli bezpośrednie połaczenie kablowe, na com (rs232) odpada, bo szybciej wyszloby kopiować całość na dyskietkach, propozycją może być LPT jednak tu też prędkość jest nieduża, ostatni sposób to USB, wtedy pozostaje pytanie, czy jest i jak wygląda obsługa tego portu w kompie z Win 95.

http://www.allegro.pl/item153377267_accton_nowe_sieciowki_rj45_bnc_trojnik_.html - karta na ISA powinna działać w tych najstarszych kompach z win95

http://www.allegro.pl/item154746937_karta_sieciowa_hp_j2585b_10_100vg_pci.html - Tania karta na PCI[/url]

A oto jak połączyć dwa komputery przy pomocy kabla na LPT.
    Kupujemy dwie wtyczki lpt (dla estetyki i wygody warto zaopatrzyć się w obudowy ;)-hehe nawet się rymuje ;)), do tego odpowiednio długi kabel (12 przewodów + ekran) I łączymi piny następująco:
    2 -----> 15
    3 -----> 13
    4 -----> 12
    5 -----> 10
    6 -----> 11
    15 -----> 2
    13 -----> 3
    12 -----> 4
    10 -----> 5
    11 -----> 6
    25 -----> 25
    Po połączeniu komputerów, instalujemy na obu maszynach taki sam program do komunikacji (np. norton commander 5.0.) Uruchamiamy kopiowanie i zostawiamy na jakieś 3 godzinki, potrzebne do zakończenia tej operacji ;) Pozdrawiam. (kombinuje dalej, może coś wykombinuje :D)
  • #14 3405992
    MarekPPN
    Poziom 35  
    mógłby Pan "Niedźwiedź90" podać linka do takiego kabla ? Najlepiej na allegro. I z jaką prędkością mamy doczynienia podczas takiego przesyłu ? Pozdrawiam
  • #15 3406719
    jasek2
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Nie wiem czy tutaj można mówić o prędkości, to będzie przegrywało się latami. Ale jeśli to jedyna opcja i kompy chodza non stop może się uda. Jeśli już to kabel LPT bo jest zdecydowanie szybsyz od COM.
  • #16 3407914
    Logan
    Poziom 30  
    Nie bedzie szybciej przez dyskietke ?
  • #17 3408019
    Niedźwiedź90
    Poziom 12  
    Jako, że linki do allegro szybko znikają (codzienna zmiana oferty ;)) Polece szukać go w: Allegro › Komputery › Akcesoria › Kable, taśmy, przedłużacze › Kable i przedłużacze › LPT pod nazwą "Kabel transmisyjny równoległy", "null modem 25pin". Ceny wachają się od 5 do 15 zł + koszty przesyłki.

Prędkość takiego połączenia wynosi ok. 440 Kb/s podczas, gdy takie samo połączenie wykonane na kablu COM 9pin ma prędkość żedu 115 Kb/s. Należy zwrócić uwagę, że jest to maksymalna prędkość.

Aby obliczyć ile będzie trwało wysłanie 1MB tą metodą należy zaglądnąć do wikipedii, tam dowiadujemy się, że Kilobit na sekundę, to tysiąc bitów na sekundę, za to 8 bitów = 1bajt, wtedy łatwo zrozumieć, że w ciągu jenej sekundy, przy prędkości 1Kb/s prześlemy 125 bajtów (1000 bitów podzielone przez 8).

Dobra to teraz bez przynudzania:
    440Kb/s : 8 = 55KB/s
    1 MB = 1024*1 KB
    1024 : 55 ~ 19sek.
    :D:D:D Odpowiedź: wysłanie 1MB w najlepszym przypadku będzie trwało 19 sekund :D

3MB - 1min
    180MB - 1godz
    540MB - 3godz
    1GB to około 6 godzin.

Hahahah ale wykład :P czuje się jak po zadaniu na fizykę :P
    Jeśli ilość danych do przesłania nie będzie szła w gigabajtach, a maszyna i tak jest 24h/na dobę, to wydaje mi się, że ta prędkość jest wystarczająca. Napewno szybciej niż przy użyciu dyskietki. Odpada problem dzielenia plików na małe kawałki i przekładania tego dysku ;)
  • #18 3408023
    wrkq
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Uprzejmie informuję, że NT4 W OGÓLE NIE SUPPORTUJE USB!
    Pendrive i kieszeń usb na dysk odpadają.
  • #19 3408131
    Niedźwiedź90
    Poziom 12  
    Nigdy nie pracowałem na tym systemie, jednak z tego co wyczytałem, nie ma problemów z bezpośrednimi połączeniami kablowymi. Pod tym adresem: http://www.pcworld.pl/artykuly/8946.html można znaleźć artykuł opisujący możliwości i sposób połączenia równoległego. Oprócz narzędzi standardowo wbudowanych w system polecam bodajże norton-terminal z pakietu norton commandera (dawno się w to nie bawiłem), a z nowszych odpowiedników Total Commander 6.56 http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=3&t=4 który spokojnie powinien ruszyć na obu maszynach. Po uruchomieniu wybieramy "Sieć/PORT podłączenie do innego PC" następnie na NT klikamy serwer, a na win95 klient. I już możemy kopiować ;)
  • #20 3419944
    Niedźwiedź90
    Poziom 12  
    Temat chyba umarł, szkoda, że autor nie napisze czy operacja się powiodła :/ Pozdrawiam
  • #21 3419957
    mnementh
    Poziom 14  
    Cytat:
    Kupujemy dwie wtyczki lpt (dla estetyki i wygody warto zaopatrzyć się w obudowy ;)-hehe nawet się rymuje ;)), do tego odpowiednio długi kabel (12 przewodów + ekran) I łączymi piny następująco:

Nie bardzo rozumiem po co to wszystko.
    Taki kabel kosztuje 4zł na allegro, a nazywa się to kabel LPT o końcówkach Męsko/Męskich - LPT 25M/25M. 10 Metrów kosztuje 11zł.
    Aha, u gościa Retcom zapłacicie 10zł za przesyłkę, także odradzam od razu XD - tylko jak koniecznie musicie to mieć na gwałt

Dodano po 8 [minuty]:

Hehe - a ja się pochwalę - Mam streamer na taśmy firmy HP podłączany do portu LPT :) - mogę sobie wgrać 8GB danych i przenieść na inny komp.

Dodano po 3 [minuty]:

Hehe, patrzcie co znalazłem:
    "OBUDOWA CD-ROM/DVD/RW DO LAPTOPKA NA LPT !!!"
    http://www.allegro.pl/item153518434_obudowa_cd_rom_dvd_rw_do_laptopka_na_lpt_.html
  • #22 3420150
    wrkq
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Cytat:
    Hehe - a ja się pochwalę - Mam streamer na taśmy firmy HP podłączany do portu LPT :) - mogę sobie wgrać 8GB danych i przenieść na inny komputer.

Burżuj - a ja się męczę ze starym DAT 2GB/4GBcompressed na SCSI-2 ;(
  • #23 3420866
    sylwektoja
    Poziom 11  
    Właśnie zrobiłem sobie kabelek równoległy podany przez Niedźwiedź90
    i połączyłem na razie na próbę komputer z Windows95 z komuterem z Windows 3.11. No i uruchamając Total Commander na obu komuterach (wersję 16 bitową Total commandera w Win 3.11) udało mi się zestawić połaczenie i na próbę przesłać jakiś pliczek. Pozostaje mi tylko iśc na obiekt, zainstalować na komputerze z Windows NT program Total Commander no i ściągnąć to co mam do ściągnięcia.
    Wielkie dzięki za pomoc.
    :D:D:D
  • #24 3421777
    Niedźwiedź90
    Poziom 12  
    mnementh napisał:
    Cytat:

Nie bardzo rozumiem po co to wszystko.
    Taki kabel kosztuje 4zł na allegro, a nazywa się to kabel LPT o końcówkach Męsko/Męskich - LPT 25M/25M. 10 Metrów kosztuje 11zł.
    Aha, u gościa Retcom zapłacicie 10zł za przesyłkę, także odradzam od razu XD - tylko jak koniecznie musicie to mieć na gwałt

Dodano po 8 [minuty]:

Hehe - a ja się pochwalę - Mam streamer na taśmy firmy HP podłączany do portu LPT :) - mogę sobie wgrać 8GB danych i przenieść na inny komputer.

Dodano po 3 [minuty]:

Hehe, patrzcie co znalazłem:
    "OBUDOWA CD-ROM/DVD/RW DO LAPTOPKA NA LPT !!!"
    http://www.allegro.pl/item153518434_obudowa_cd_rom_dvd_rw_do_laptopka_na_lpt_.html

Dwa posty dalej, odpowiedziałem wraz z informacją o cenach na Allegro (Ceny wachają się od 5 do 15 zł + koszty przesyłki.) Zaś schemat zamięściłem, dla wszystkich tych którzy dysponują takimi wtyczkami, lub maja sklep elktroniczny "pod oknem" i szybciej samemu zbudują taki kabel niż doczekają się paczki z Allegro. Ta obudowa do napędu CD kosztuje 60 zł, a pan "sylwektoja" ma zamiar tylko raz na jakiś czas skopiować kilkaset mega z komputera ktory i tak pracuje 24h na dobe. Więc wydatek uważam za zbędny. Cieszę się, że kabel spełnia zadanie, pozdrawiam.
  • #25 4663340
    waldik35
    Poziom 11  
    Jeśli to jednorazowa lub rzadko wykonywana operacja to najszybciej chyba wydłubać z jednego twardy dysk, podpiąć do drugiego i przegrać. Koszt przy odpowiednim podejściu do tematu 0 zł. Zawsze to szybciej niż wałkować temat przez 6 dni na elce ;)
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobów połączenia dwóch komputerów – jednego z systemem Windows NT, drugiego z Windows 95 – w celu jednorazowego przesłania kilkuset megabajtów danych bez kart sieciowych. Najczęściej proponowanym rozwiązaniem jest użycie kabla równoległego (LPT) lub szeregowego (RS232) wraz z programem Total Commander, który umożliwia transfer plików przez porty. Kabel LPT zapewnia wyższą prędkość transmisji (około 440 Kb/s) niż RS232 (około 115 Kb/s), co przekłada się na około 19 sekund na przesłanie 1 MB danych. Wskazano, że Windows NT nie obsługuje USB, więc pendrive’y i dyski USB są wykluczone. Alternatywnie sugerowano fizyczne przełożenie dysku twardego jako slave do drugiego komputera lub nagranie danych na płytę, jeśli jest nagrywarka. Jednak ze względu na ciągłą pracę komputera z Windows NT (sterowanie wizualizacją WINCC) wyłączenie go jest problematyczne. W dyskusji pojawiły się także propozycje zakupu tanich kart sieciowych ISA i kabla krosowanego, ale instalacja kart może być utrudniona. Użytkownik potwierdził skuteczność połączenia kablowego LPT i transferu plików za pomocą Total Commander na starszych systemach. Podsumowując, najpraktyczniejszym rozwiązaniem jest kabel równoległy z odpowiednią konfiguracją Total Commander, co pozwala na bezpieczne i stosunkowo szybkie przesłanie danych bez konieczności wyłączania komputera z Windows NT.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA