logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spalona Yamaha A-500 - dym z tranzystora, grzejące się rezystory, brak dźwięku

SiLeNt_hUnTeR 02 Sty 2007 19:26 1969 5
REKLAMA
  • #1 3397474
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Witam!
    Przed chwilą spaliłem ten wzmacniacz - dymek poszedł z okolic tego tranzystorka, a wszystko zaczęło się od niewłaściwego podłączenia kolumn, przez co wzmacniacz był zbyt obciążony (tak to rozumiem):

Tranzystorek (jest dużo mniejszy od tych czterech):

Nie gra żadny kanał, po włączeniu wzmacniacza i ustawienia gałki głośności na 10% zaczynają się grać rezystory, zaznaczone na zdjęciu. Szczególnie mocno grzeje się ten, oznaczony jasnym, czerwonym:

Przed spalaniem wzmacniacz dziwnie grał, coś jakby radiowe zakłócenia. Pograłem nim ~30 min bez niczego, potem został wyłączony i spalił się dopiero po ponownym włączeniu (zaraz po wciśnięciu power)

Proszę bardzo o pomoc!!
  • REKLAMA
  • #2 3401279
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Dobra, wiem co się stało.
    Wzmacniacz był zbyt mocno obciążony:

Są dwa zestawy wyjść - A i B. Każde po 8 Ohm.
    Ja podłączyłem do A kolumny, a do B subwoofer pasywny. Obciążenie wynosiło wtedy 8 Ohm (takie są wszystkie głośniki) więc za dużo jak na 16 Ohm producenta przy A+B. Teraz pytanie ile mnie wyjdzie naprawa (+-)
  • REKLAMA
  • #3 3401950
    robson@
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Nikt nie jest jasnowidzem aby powiedziec ile bedzie kosztować naprawa.Myśle ze powinieneś miernikem posprawdzac tranzystory bo to pewnie one padły .Czy wyjścia tego wzmacniacza sa załączane przekaznikem?Jeżeli tak to pewnie padl jeden kanal i stale napiecie na wyjsciu powoduje ze przekaznik nie załacza wcale żadnego z wyjść.Wiec jeszcze raz miernik i do dzieła.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 3402030
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Tzn. ja tam elektronikiem wielkim nie jestem i nie ryzykowałbym samodzielnej naprawy. Oddałem ją do specjalisty. Moje pytanie miało na celu zorientowanie, w jakim stopniu wzmacniacz jest uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #5 3403203
    robson@
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Skoro tak to pewnie faktycznie bedzie lepiej jak sprzet trafi do fachowca.Myślałem ze masz jakieś pojecie w naprawach audio.
  • #6 3405453
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Diagnoza - spalony tranzystorek w jednym z kanałów. Ile to będzie kosztowało (na oko)
REKLAMA