logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windowsa na starym laptopie bez opcji bootowania z płyty w BIOS-ie

oskar5 02 Sty 2007 21:51 9643 34
Najlepsze odpowiedzi

Jak zainstalować Windowsa na starym laptopie, gdy BIOS nie ma opcji bootowania z płyty i nie mogę jednocześnie podłączyć napędu CD oraz stacji dyskietek?

Najprościej uruchom laptop z dyskietki startowej z obsługą CD-ROM, utwórz partycję FAT, sformatuj ją z plikami systemowymi i przygotuj na HDD działający DOS, a potem z tego dysku uruchom instalację Windowsa. Najpierw użyj `fdisk`, usuń stare partycje, utwórz największą podstawową partycję MS-DOS i ustaw ją aktywną, a potem wykonaj `format c: /s` albo `sys A: C:` [#3399203][#3402531] Następnie skopiuj na C: pliki `autoexec.bat`, `config.sys`, `mscdex.exe` oraz sterownik CD-ROM i popraw ich zawartość tak, by odwoływały się do `C:` zamiast `A:`; w `autoexec.bat` wystarczy linia typu `LH C:\mscdex.exe /D:mscd001`, a w `config.sys` m.in. `device=himem.sys /testmem:off` i linia sterownika CD [#3402531] Jeśli używasz gotowej dyskietki startowej, wybierz wersję z obsługą CD-ROM, np. z bootdisk.com, bo dyskietka tworzona w XP może nie działać poprawnie [#3399203][#3398434] Gdy komputer po restarcie startuje już z HDD i widzi napęd CD, skopiuj instalację Windowsa na dysk twardy i uruchom `setup` z katalogu instalacyjnego [#3399203][#3407022] Jeśli pojawiają się błędy typu `Path not found`, popraw ścieżki w plikach startowych zgodnie z poradą: zamień odwołania `a:\` na `c:\` [#3407022]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 3398158
    oskar5
    Poziom 13  
    Chciałbym sformatować starego laptopa i zainstalować windowsa, ale w biosie nie mam takiej opcji, jest tylko dysk i dyskietka, dało by się przez dyskietkę startową, ale nie mam możliwości podłączenia napędu cd i stacji dyskietek jednocześnie. Jak mam to zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 3398236
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Czyli musisz z dyskietki zainsalować na dysku twardym taki system operacyjny, który obsluguje CD. Odpalisz komputer z tego systemu (zainstalowanym na dysku) i z podlaczonego CD skopiujesz wersje instalacyjna windowsa na dysk.

Jako system polecam DOS firmy Microsoft.
  • #3 3398279
    oskar5
    Poziom 13  
    Czyli utworzyć dysk Ms-Dos?

Dodano po 1 [minuty]:

A może być np. Windows 2.0? A z kąd mogę ściągnąć dos'a?
  • REKLAMA
  • #4 3398338
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    A co z możliwością upgrad'u biosu? Jeśli istnieje, to powinno to pomóc, i umożliwić bootowanie z cd.
    A jeśli nie, to tak jak pisze Platon :-)
  • #5 3398339
    PAULIN
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    w windowsie XP formatujesz dyskietke z zaznaczeniem opcji: utwórz dysk startowy systemu MS-DOS

windows 9x (98, me) panel sterowania->dodaj usuń programy -> dysk startowy -> utwórz dysk startowy

i juz będzie :)
  • REKLAMA
  • #6 3398352
    oskar5
    Poziom 13  
    Już wcześniej tworzyłem pod XP startową ale nie działała, wykrywnana była jako zwykła dyskietka, komputer kazał mi ją wyjąć i nacisnąć dowolny klawisz.
  • #9 3398438
    oskar5
    Poziom 13  
    ok już zrobiłem na innym kompie i działa, tylko powiedzcie mi jak to włączyć, nigdy tego nie robiłem, już odpala z dyskietki jest starting, poźniej kilka komunikatów i staje na wierszu poleceń, jest tylko "A:\>" i co tam wpisać żeby uruchomić dosa?

Dodano po 1 [minuty]:

Aha czyli nie zadziała, tylko które z tej strony mam ściągnąć?
  • #10 3398467
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    hm, to zależy co chcesz instalować,,
    jeśli win 98,tościąg dla systemu 98 se,dla xp jest chyba 4 dyskietki

a:> to jest już w zasadzie dos ,zachęta do pisania komend dosowych np:
    setup c: w przypadku instalacji win 9xxx,jednak dyskietka tworzona w xp , nie obsługuje napędów cd
  • #11 3398787
    Platon
    Poziom 42  
    Jak odpalisz win98 z dyskietki startowej, to poleceniami:
    fdisk - utworzysz partycje fat
    sys lub format/s - zainstalujesz system
    copy - skopiujesz pliki autoexec, config.sys, sterowniki cdrom i mscdex na dysk systemowy.
    Trzeba potem zmodyfikowac pliki startowe dla poprawnej obslugi CD. I juz nie potrzebna ci stacja dyskow, bo mozesz startowac z HDD. Wtedy instalujesz naped CD, odpalasz DOS'a z obsluga CD, kopiujesz instalke i uruchamiasz ja z DOS.

To samo (być może łatwiej, chociaz moze zajac wiecej czasu) osiagniesz instalujac DOS sciagniety ze strony Microsoftu.
  • #12 3398999
    coolombo
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    Proponuje koledze oskar5 zapoznanie się z podstawowymi komendami DOS-a i ogólnie co to jest DOS.
  • #13 3399051
    oskar5
    Poziom 13  
    Mam zamiar zainstalować windowsa 95 więc wziąłęm ten od 95, tylko co dalej bo ta dyskietka startowa szuka płyt, czyli jak się domyślam muszę to wrzucić na C i żeby ją startował z dysku i wtedy dopiero szukał płyty, tylko jak mam sformatować dysk C? I jak nie wchodząc do windowsa skopiował dyskietkę na dysk tak żeby była ona startowana jako system?
  • #14 3399203
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    zrób tak:
    Dysk startowy:
    http://files.frashii.com/~bootdisk/alabama/boot98se.exe
    odpalasz i wybierasz z obslugą cdrom

jak sie uruchomi wchodzisz w fdisk, usuwasz wszystkie partycje co tam byly, potem tworzysz najwieksza mozliwa partycje podstawową ms-dos i robisz ja aktywna (set active)
    wyjść Esc z fdiska
    RESTART kompa
    znowu z dyskietki bootowanie z cdrom
    jak odpali
    format c: <enter>
    Y<Enter>
    jka zapyta o label naciśnij tez enter

no to dysk sformatowany
    teraz napisz
    E: <enter>
    i jesli setup jest na plycie luzem to wpisz po prostu
    setup <enter>
    i juz sie instaluje
    jeli jest w jakims katalogu to jeszcze między E: a setup musisz wpisać
    CD katalog_z_windowsem_na_CD i potem juz normalnie setup

Mysle ze ten "przepis na ciasto" Ci pomoze

Pozdrawiam i powodzenia
  • #15 3400865
    oskar5
    Poziom 13  
    Ok, jeszcze tego nie próbowałem ale widzę tu pewną nie prawidłowość, bo chyba nie zwróciłeś uwagi na to że nie mogę jednocześnie podąłczyć napędu dyskietek i cd, albo jedno albo drugie i muszę zrobić tak żeby ms-dos był startowany z dysku, jeśli się mylę to mnie poprawcie.
  • REKLAMA
  • #16 3401438
    MacGyver.
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Co do dyskietki startowej robionej na XP potwierdzam - też mi nie działała nawet pod SP2.
    Koledzę radzę zrobić dyskietkę startową u kogoś kto ma Win98 ;)
  • #17 3401961
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    MacGyver. napisał:
    Koledzę radzę zrobić dyskietkę startową u kogoś kto ma Win98 ;)

A po co? Koleżanka Charm_Spider podała źródło dyskietek startowych.
  • #18 3402037
    oskar5
    Poziom 13  
    Dyskietkę startową już dawno mam, tylko odpowiedzcie mi na moje poprzednie pytanie.
  • #19 3402531
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    oskar5 :arrow:

Przecież wcześniej Platon napisał Ci bardzo wyraźnie co masz zrobić !
    Powtórzę to szczegółowo jeszcze raz.
    - utworzyć partycję FAT na dysku fdisk i sformatować ją z przeniesieniem systemu na dysk format /s
    - jeżeli partycja jest, przenieść system z dyskietki na dysk sys A: C: - już od tego momentu system powinien odpalić się z dysku twardego)
    - skopiować pliki autoexec.bat, config.sys, mscdex.exe, sterownik CD (nazwa zależna od wersji dyskietki startowej np. oakcdrom.sys, btcdrom.sys, vide-cdd.sys) polecenie copy i zmienić zawartość plików autoexec.bat i config.sys aby odwoływały się do dysku C: a nie dyskietki A:
    Właściwie w autoexec.bat wystarczy tylko linia:
    LH C:\mscdex.exe /D:mscd001
    w config.sys linie:
    dos=high,umb
    device=himem.sys /testmem:off
    device=oakcdrom.sys /D:mscd001 <- lub inna nazwa sterownika CD
    files=30
    buffers=30
    lastdrive=z
    - kopiujesz instalkę systemu do nowego katalogu (w przypadku XP należy zainstalować jeszcze smartdrive.exe bo kopiowanie będzie trwało wieki)
    - uruchamiasz komputer ponownie i instalujesz system setup.exe (lub podobny) z katalogu instalacyjnego wcześniej skopiowanego systemu na dysk twardy.

Do operacji kopiowania pod DOS-em polecam mały programik Volkov Commander (odpowiednik Nortona Commandera czy Total Commandera).
  • #20 3402538
    coolombo
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    Możesz skopiować system na hdd z dyskietki startowej i skonfigurowac tak aby przy starcie dos-a był widoczny cd-rom. Jednak tak jak wspomniałem wcześniej musisz skumać podstawy dosa.

Dodano po 4 [minuty]:

Widze że paweliw był szybszy i wytłumaczył dość dokładnie o co chodzi ;)
  • #21 3405391
    oskar5
    Poziom 13  
    doszedłem do momentu skopiowania wszystkich tych plików autoexec itd. wtedy uruchomiłem ponownie komputer i włącza się wybór czy z obsługą cd czy bez potem ekran startowy windows 98, a później prosi o Płytę od windowsa 98 i nic nie można zrobić :/
  • #22 3405465
    Platon
    Poziom 42  
    oskar5 - czy ty jestes niedowidzący? (Mozna w systemie zainstalowac ułatwienia dla niedowidzacych: duze czcionki o wysokim kontrascie) Jeżeli nie, to przeczytaj jeszcze raz to co naprodukował ci paweliw: "polecenie copy i zmienić zawartość..."
  • #23 3405490
    oskar5
    Poziom 13  
    zmieniłem, jakby co to mam coś takiego

Bad command or file name
    PAth not found - :\Command.com
    File not found - extract.exe
    File not found - readme.txt
    Please insert Windows 98 Startup Disk 2

Press any key to continue...
  • #24 3405541
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 3405558
    oskar5
    Poziom 13  
    Nirvanowiec napisał:
    sformatuj dysk poleceniem format c:/s
    potem zaniesc do kogos dysk podepnij do komputera skopiuj na twoj dysk katalog win98 nastepnie zainstaluj dysk do siebie uruchom.
    Gdy sie uruchomi wpisz c:win98\setup.exe

Tja, błyskotliwe
  • #26 3405582
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 3405604
    oskar5
    Poziom 13  
    Jeśli dasz mi taką przejściówkę nie ma sprawy.
  • #28 3405631
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 3405641
    oskar5
    Poziom 13  
    Nirvanowiec, dzięki ale twoja pomoc na nic się tu nie zda.
  • #30 3405652
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji systemu Windows na starym laptopie, którego BIOS nie obsługuje bootowania z płyty CD, a jednoczesne podłączenie napędu CD i stacji dyskietek jest niemożliwe. Rozwiązaniem jest utworzenie dyskietki startowej z systemem MS-DOS (np. Windows 98 SE lub DOS Microsoftu) z obsługą napędu CD-ROM, uruchomienie komputera z tej dyskietki, a następnie skopiowanie instalacji Windowsa na dysk twardy. Konieczne jest utworzenie i aktywowanie partycji FAT na dysku twardym za pomocą narzędzia fdisk, sformatowanie jej z przeniesieniem systemu (format c: /s), a następnie przeniesienie plików systemowych i sterowników CD-ROM na dysk twardy. Pliki autoexec.bat i config.sys należy odpowiednio zmodyfikować, aby system DOS uruchamiał się z dysku twardego i obsługiwał napęd CD. Wskazano także konieczność użycia odpowiednich sterowników CD (np. oakcdrom.sys, vide-cdd.sys, mscdex.exe) oraz narzędzi do kopiowania plików (np. Norton Commander, Volkov Commander). W przypadku problemów z BIOS-em zasugerowano rozważenie aktualizacji BIOS-u, choć dla niektórych modeli (np. Dell Latitude LM) może nie być dostępna. Użytkownik napotkał błędy typu "path not found" i brak plików, które zostały rozwiązane przez poprawne ustawienie ścieżek w plikach konfiguracyjnych oraz użycie uniwersalnych sterowników CD/DVD. Ostatecznie instalacja Windows 95/98 jest możliwa poprzez uruchomienie DOS-a z dysku twardego i instalację systemu z napędu CD po wcześniejszym skopiowaniu plików instalacyjnych na dysk.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA