logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napięcia (?) +F/-F. Napisy na zasilaczu od DVD. Co to jest?

Bula i spula 03 Sty 2007 11:02 1082 5
REKLAMA
  • #1 3399442
    Bula i spula
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Coś takiego jest napisanie na moim zepsutym zasilaczu od DVD przy pinach obok normalnych napięć. Co to jest?
  • REKLAMA
  • #2 3399565
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Pewnie jakieś napięcie symetryczne. Zakładając temat powinieneś napisać markę i model sprzętu!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3399744
    Bula i spula
    Poziom 18  
    Myślałem, że to jest coś bardziej powszechnego. Jest to napięcie, które podaje zasilacz od manty 010 prince. I ten zasilacz mi się popsuł. Ze starego zasilacza at mógłbym dostarczyć wszystkie napięcia oprócz tego +F i -24V i dlatego się pytam, bo nie wiem skąd wziąć te napięcia. O Batee, od którego chcę kupić nowy zasilacz coś się nie odzywa.

Czy można w jakiś łatwy sposób utworzyć to napięcie? I w jaki sposób przerobić -12V na -24V, jeśli to możliwe?
  • REKLAMA
  • #5 3399761
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    To nie lepiej naprawić zasilacz? Raczej z zasilacza at nie uzyskasz danego napięcia.
  • #6 3399850
    Bula i spula
    Poziom 18  
    Tylko, że ja mam ukruszony jeden układ scalony i jak mierzyłem miernikiem, to na żadnym pinie nie ma żadnego napięcia. A ja nie umiem tak dobrze lutować, żeby przelutować ten maleńki układzik (bym wylutował, ale z wlutowaniem nowego mogłoby być gorzej ;)). Poza tym mam nadzieję, że Batee się do mnie odezwie i uda mi się kupić od niego taki sam zasilacz. To tylko mój plan awaryjny.
REKLAMA