logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zgrać film z VHS na CD używając Radeon 9200 i Hitachi M777?

100688 03 Sty 2007 14:38 2665 12
REKLAMA
  • #1 3400023
    100688
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam mam kartę graficzną Radeon 9200 128mb DDR DVI-I-VIVO oraz magnetowid Hitachi M777 Karaoke Multi System. Na magnetowidzie mam: OUT (Video, Audio) oraz IN (Video, Audio), a na karcie wejście - wyjście wideo. Moje pytanie: Jakie kable i pod które wejścia należy to połączyć oraz czy komputer sam wykryje magnetowid czy jak ja mam to nagrać. Pozdrawiam.

Dodano po 18 [minuty]:

Jeżeli chce zgrać obraz to wystarczy kabel chinch podpięty do wyjścia video z magnetowidu i wejścia video na karcie ??
  • REKLAMA
  • #2 3400137
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Cytat:
    Jeżeli chce zgrać obraz to wystarczy kabel chinch podpięty do wyjścia video z magnetowidu i wejścia video na karcie ??

Witam. Sam sobie odpowiedziałeś. Dodatkowo podłącz wyjście fonii magnetowidu (Audio OUT) do wejścia karty dźwiękowej (Line IN, kolor niebieski).
  • #3 3400601
    100688
    Poziom 10  
    czy kolor kabla ma znaczenie ?? mam kabel podwojny, z czerwonymi i z białymi chinchami. Jednak jak podepne go do videa i karty to nic nie widać :/ Co może byćprzyczyna ??

Dodano po 9 [minuty]:

Używam VirtualDUB. Robie tak:
    Plik->przechwyć plik avi-> no icoś sie dzieje ale nie widać obrazu tylko takie śnieżenie lub coś. Czy to w ten sposób zgrywa się obraż z VHS ??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3401490
    100688
    Poziom 10  
    wszytko działa !!! tylko że obraz jest czarnobiały .... i nie wiem gdzie moze byc tego przyczyna.

Dodano po 18 [minuty]:

aha i skacze mi obraz :// nie wiem czemu. mimo iż magnetowid nie jest podlaczony, po podlaczeniu to widać film, ale on również skacze.
  • #6 3404713
    ropi
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Cytat:
    wszystko działa !!! tylko że obraz jest czarnobiały .... i nie wiem gdzie moze byc tego przyczyna.

Karta prawdopodobnie pracuje w trybie s-video. Trzeba ustawić "composite" jako źródło sygnału.
    Cytat:
    aha i skacze mi obraz :// nie wiem czemu. mimo iż magnetowid nie jest podlaczony, po podlaczeniu to widać film, ale on również skacze.

O co chodzi???
  • #7 3404744
    100688
    Poziom 10  
    Mam ustawione Composite. Mimo to obraz jest czarnobiały, czasami są jakgdyby przebłyski koloru (tak mi się wydaje). A co do obrazu to chodzi mi oto, że on jak gdyby "faluje", ale tylko u góry i na dole. W środku jest OK. Czy moim głównym problemem może być jakość kabla ?? bo te wtyczki strasznie luźne są w gniazdach i jak je lekko rusze to obraz sie zmienia.
  • #8 3404798
    ropi
    Poziom 23  
    W karcie zapewne jest gniazdo mini-din i potrzebna jest przejściówka cinch-din. Czy tak? Podobno nie każda przejściowka pasuje do każdej karty (różne kombinacje styków). Nie bardzo rozumiem, co z tymi kablami i wtykami? Nie powinno być żadnych luzów. Oczywiście jakość kabli jest bardzo istotna. Na dole obrazu vhs zawsze kilka linii jest nieczytelnych. Jakie są parametry rejestracji/podglądu obrazu?

Jeśli sygnał jest słaby to kolor może znikać. Warto sprawdzić kable.
  • #9 3405423
    100688
    Poziom 10  
    Chodzi o to że te kable chinch prawie same wypadają z gniazd :/. Są bardzo luźne. Oto fotka mojego wtyku w karcie i kabla który do niego wchodzi:

Obraz nadal jest czarnobiały i są jak gdyby przebicia bo obraz skacze, ale kjak poruszam kablem (bo jest luźny) to sie obraz poprawia, lecz jest czarno bialy.
  • #10 3405679
    ropi
    Poziom 23  
    1) Czy przejściówka jest oryginalna - dostarczona z kartą?
    2) Czy wtyk cinch kabla łączącego magnetowid z kartą wypada z gniazda cinch w przejściówce? A co z gniazdem w magnetowidzie - tam siedzi pewnie? Czy kabel jest nieuszkodzony (można sprawdzić łącząc wyjście magnetowidu z wejściem telewizora)?
  • #11 3408809
    100688
    Poziom 10  
    1) TAK
    2) tu i tu siedzi bardzo słabo, lekko. Cały sie rusza i jak tylko tkne to obraz sie zmienia. Kabel jest ok.

Czy to może być kluczem i przyczoną braku koloru i "skakanie obrazu" ??
  • REKLAMA
  • #12 3416703
    ropi
    Poziom 23  
    Kabel musi być odpowiedniej jakości - dedykowany do przesyłania sygnału video. Kontakt musi być pewny - czasem wystarczy dogiąć zewnętrzne skrzydełka wtyczek cinch. Jeśli kabel nie daje pewnego połączenia, to nie ma co gdybać - trzeba go wymienić. Delikatne poruszenie kabla nie powinno wpływać na obraz.
  • #13 3420698
    fujitsu
    Poziom 13  
    Ja używam Radeona 9100 VIVO + NeroVisionExpress.
    Moja karta nie ma TV-IN Composite na śledziu lecz gniazdo TV-IN Composite na płytce karty. Dorobiłem gniazdo CINCH i podłaczyłem je do w/w gniazda - takie samo jak gniazdo AUDIO-OUT w CDROM.
    Magetowid wystarczy podłączyć do wejścia CINCH i odpalić Nero Vison - tam jest opcja przechwytywania. Czasem trzeba ustawić typ wejscia jako Composite i PAL w konfiguracji NERO lub mozna się posłużyć programem iuVCR. Film można zgrywac również VirtualDub ale tam jest więcej ustawień. Oczywiście istnieje jeszcze szereg innych programów typu "cyfrowy magnetowid".

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Aby zgrać film z magnetowidu VHS Hitachi M777 na komputer z kartą graficzną Radeon 9200 128MB DDR DVI-I-VIVO, należy podłączyć wyjście wideo (Video OUT) magnetowidu do wejścia wideo karty za pomocą kabla cinch (chinch). Dźwięk z magnetowidu (Audio OUT) powinien być podłączony do wejścia liniowego (Line IN) karty dźwiękowej komputera. Problem z brakiem obrazu lub czarno-białym obrazem często wynika z niepewnego połączenia kabli cinch, które mogą być luźne lub niskiej jakości, co powoduje zakłócenia i utratę koloru. Konieczne jest użycie dobrej jakości kabla dedykowanego do sygnału wideo oraz pewne osadzenie wtyków w gniazdach, czasem wymagane jest delikatne dogięcie styków. W ustawieniach oprogramowania do przechwytywania obrazu, takiego jak VirtualDub lub NeroVisionExpress, należy wybrać źródło sygnału Composite oraz standard PAL. Problemy z "skaczącym" obrazem mogą być spowodowane słabym kontaktem kabli lub ich uszkodzeniem. Niektóre karty Radeon wymagają przejściówki mini-DIN do cinch, która musi być kompatybilna z kartą. Oprogramowanie VirtualDub umożliwia przechwytywanie plików AVI, ale wymaga poprawnej konfiguracji i stabilnego połączenia sygnału wideo i audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA