logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja K-135: alternatywa dla 89C52 i schemat radia na uC

Mc'Cart 03 Sty 2007 23:10 1571 12
REKLAMA
  • #1 3402332
    Mc'Cart
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich.

Zabrałem się za budowę amplitunera własnej roboty. No i juz się pojawiły problemy. Do korekcji użyłem zestawu Nowy elektronik K-135 - mikroprocesorowy korektor. Postanowiłem go zmodernizować inapisalem program w bascomie który będzie zawiadywał całym wzmacniaczem (łącznie z obsługą pilota) Tylko program ma prawie 20k po skompilowaniu. Użyty 89C52 ma tylko 8k i muszę użyć czegoś innego.

Pytanie1: Co mogę użyć zamiast tego układu? Slyszalem że 89C55 nie jest juz produkowany, a 89C55wd nie obsługuję go programatory.

Pytanie2: Czy zna ktoś jakieś fajny schemat radia który można by podłączyć juz pod ten sam uC???

Pozdrawiam
    Mc'Cart

PS, Proszę o proste a czasami nawet lapidarne odpowiedzi, ponieważ jestem w tym temacie narazie lakiem.
  • REKLAMA
  • #3 3402365
    Mc'Cart
    Poziom 12  
    Niestety, ale takiej wiedzy nie posiadam zeby pisac w innym jezyku.
  • #4 3404277
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3405083
    Mc'Cart
    Poziom 12  
    nie chce zmianiac, na AVR gdyz amm juz zrobiony gotowy układ i chcialbym aby wyprowadzenia pasowaly do gotowej plytki. Potrzebuje czegos wiekszego od 89C52. tylko o takich samych wyprowadzeniach.
  • #6 3405109
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    kolego - naprawdę - zainteresuj się jednak troszkę tym co robisz i poucz się o prockach ;) ... to nie jest sposób - to co ty tu robisz -
    Cytat:
    "potrzebuję czegoś większego ale o takich samych wyprowadzeniach"
    ;) ... to mniej więcej tak jakbyś miał malucha i chciałbyś go wymienić na półciężarówkę ale żeby miała takie same wyprowadzenia jak maluch

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3405152
    Mc'Cart
    Poziom 12  
    Nie zgodze sie z toba, mozna wstawic wiekszy procek (pamięc) i masz te same wyprowadzenia i nie wiem w czym problem. Tylko podobno 89c55 nie produkuja . .
  • #8 3405621
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 51
    Mc'Cart napisał:
    Nie zgodze sie z toba, mozna wstawic wiekszy procesor (pamięc) i masz te same wyprowadzenia i nie wiem w czym problem. Tylko podobno 89c55 nie produkuja . .

Ja powiem tylko:
    Kod źródłowy do tego urządzenia jest napisany tak "nieoptymalnie"(żeby nie rzec amatorsko/niechlujnie) , że wcale się nie dziwię , iż zżera 8kB pamięci programu :( Podejrzewam , że po poświęceniu mu jakiegoś czasu , spoko zmieścił by sie w 4kB albo mniej.
    Przykład:

Gosub Dzielenie
             Gosub Wyswietlacz1
             Gosub Zapisz_tda
             Gosub Zapisz
             Gosub Opoznienie
             Enable Int0

Taka sekwencja , występuje w kodzie 15(!) razy , a powtarzalność niemal identycznych pętli ze zmienionymi wartościami/parametrami ...

While S7 = 0 Or Rozkaz_rc5 = 35                         ' RR+
             Wyswietlacz = 9
             Rozkaz_rc5 = 0
             Ofset = 18

Gosub Czytaj

Dane_lcd = Dane_lcd - 125
             Tda_wartosc = Tda_wartosc - 1
             If Dane_lcd < 0 Then
                Dane_lcd = 0
                Tda_wartosc = 224
             End If

Gosub Dzielenie
             Gosub Wyswietlacz1
             Gosub Zapisz_tda
             Gosub Zapisz
             Gosub Opoznienie
             Enable Int0
          Wend

While S8 = 0 Or Rozkaz_rc5 = 34                         'RR-
             Wyswietlacz = 9
             Rozkaz_rc5 = 0
             Ofset = 18

Gosub Czytaj

Dane_lcd = Dane_lcd + 125
             Tda_wartosc = Tda_wartosc + 1
             If Dane_lcd > 3875 Then
                Dane_lcd = 3875
                Tda_wartosc = 255
             End If

Gosub Dzielenie
             Gosub Wyswietlacz1
             Gosub Zapisz_tda
             Gosub Zapisz
             Gosub Opoznienie
             Enable Int0
          Wend
          Enable Int0
       Wend

... to już nagminna praktyka :(
    Podsumowując : do bani ;)

Piotrek
  • REKLAMA
  • #9 3406098
    starob
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    Zobacz to powinno pasować
    Załączniki:
    • AT89C51RD2ED2.pdf (1.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3409567
    Mc'Cart
    Poziom 12  
    Zapoznalem się z dokumentacja, ale nie widze za duzo na temat programowania. Czy zaprogramuje do na standartowym programatorze jak do 89C52 ?

Rozumiem ze ten zamiennik niczym się nie różni oprocz rozmiaru pamięci(zgrobnie, nie wchodzac w szczegoly techniczne) i moge go wstawić w tę samą podstawe na kicie K-135 ?
  • #11 3410195
    starob
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    Można go programować w układzie docelowym przez rs232 programem Flip ze strony Atmel. Warto tam zajrzeć
  • #12 3503956
    Mc'Cart
    Poziom 12  
    Czy ten uC jest w 100% kompatibilny do mojego ?, czy bede musial przerabiać układ ?
  • #13 3632718
    Mc'Cart
    Poziom 12  
    Mam ten programik i wydaje mi się ze procek będzie dopowiedni, tylko powiedzcie, jak go podlaczyć z komem zby go programowac ???

Podsumowanie tematu

✨ Autor projektu amplitunera opartego na mikroprocesorowym korektorze Nowy elektronik K-135 napotkał problem z ograniczoną pamięcią mikrokontrolera 89C52 (8kB), gdyż skompilowany program w Bascomie zajmuje około 20kB. Poszukuje zamiennika o większej pamięci, ale z zachowaniem tych samych wyprowadzeń, aby nie modyfikować istniejącej płytki. W dyskusji zasugerowano przejście na programowanie w asemblerze dla lepszej optymalizacji lub zmianę platformy na AVR (np. ATMEGA128) z większą pamięcią, jednak autor chce pozostać przy układzie 8051 ze względu na kompatybilność pinów. Wspomniano, że 89C55 jest już nieprodukowany, a 89C55wd nie jest obsługiwany przez programatory. Zwrócono uwagę, że kod źródłowy jest nieoptymalny i można go znacznie zmniejszyć. Zaproponowano także mikrokontroler AT89S8253 jako potencjalny zamiennik, który można programować przez RS232 za pomocą programu Flip firmy Atmel. Autor pytał o kompatybilność i możliwość programowania nowego układu w istniejącym systemie oraz o schemat radia, który można podłączyć do tego samego mikrokontrolera, jednak nie uzyskał szczegółowych odpowiedzi na temat schematu radia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA