logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AverMedia TV BT878A. Nie ma dźwięku. Da się coś zrobić?

Bobasso 04 Sty 2007 22:29 2391 10
REKLAMA
  • #1 3406358
    Bobasso
    Poziom 15  
    WItam. Posiadam kartę tv AverMedia na chipsecie Connexant BT878A. Zainstalowałem prawidłowo sterowniki pod Windows XP i obraz w more tv jest ok ale nie ma dźwięku w żadnym programie ani na żadnym kanałe w windows xp. Czy da się to jakoś zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 3406571
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Tutajznajdziesz jak ustawić program.Oczywiście kabelek audio masz podłączony do LineIn karty dźwiękowej ? W mixerze wejście Line IN aktywne ?
  • REKLAMA
  • #3 3406584
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Tak, da sie jakos zrobic. Wróżka nam powie co z kabelkiem audio, wejsciem liniowym i sytuacji w mikserze. Jestes tez pewnie, ze na bt878 jest jeden tuner avera?
  • REKLAMA
  • #4 3407446
    Bobasso
    Poziom 15  
    Kabelek audio mam podłączony. Próbowałem też podłączyć bezpośrednio głośniki do karty tv ale nic nie pomogło. W mikserze wejście liniowe mam na maxa i nie jest zaznaczone "wycisz" :-)

Dodano po 1 [minuty]:

Tuner dostałem od kolegi. Nie dostałem do niego żadnej książeczki ani nic ale poszukam na allegro i znalazłem taki sami "AVER TV GO Fussion 878A"

Dodano po 8 [minuty]:

Zrobiłem też wszystko według tej stronki ale dźwieku nadal brak. Próbowałem również pod linuxem lecz bezskutecznie. Kolega miał windowsa 98 i chodziło mu wszystko bez problemu.
  • REKLAMA
  • #6 3409266
    suchy22
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    a w zaawansowanych masz załączony odsłuch? Jak konfigurowałeś pod linuxem card=78 tuner=22 i jako bttv?
  • #7 3410109
    Bobasso
    Poziom 15  
    w linuxie zainstalowałem program xdtv załadowałem moduł bttv i już wszystko chodziło łącznie z dźwiekiem.
  • #8 3410337
    tronic1
    Spec od komputerów
    No czyli sprawa oprogramowania.Zainstaluj fabryczne lub np.BorgTV.
  • #9 3413542
    Bobasso
    Poziom 15  
    Zainstalowałem i niestey dalej to samo obraz jest ale brak dźwieku.
  • #10 3414158
    tronic1
    Spec od komputerów
    W ustawieniach karty masz wybrany właściwy system ? PAL DK ? Sprawdź kartę na komputerze na którym działała.
  • #11 3421356
    Bobasso
    Poziom 15  
    Nie wiem czy mam wybrane PAL DK ponieważ przy instalacji sterowników i po instalacji nie pokazał mi się żaden konfigurator a w more tv nie widze żadnej takiej opcji gdzie można by zmienić takie coś.

Dodano po 1 [minuty]:

Jak ustawie głośniki na maxa to minimalnie słychać dźwięk w programach ale w mikserze wszędzie mam głośność ustawioną na maxa.

Dodano po 1 [minuty]:

I w more tv w opcjach nie moge zrobić nic z dźwiękiem, a są w programie 3 opcje do tego.

Dodano po 9 [minuty]:

Zainstalowałem pod xp jakiś program do kart aver i dźwięk jest. Wie ktoś może co z tym more tv może być nie tak?

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz karty TV AverMedia na chipsecie Connexant BT878A zgłasza problem z brakiem dźwięku w systemie Windows XP mimo poprawnej instalacji sterowników i prawidłowego obrazu w programie More TV. Sprawdzono podłączenie kabla audio do wejścia Line In karty dźwiękowej oraz ustawienia miksera (głośność maksymalna, brak wyciszenia). Próby podłączenia głośników bezpośrednio do karty TV nie przyniosły efektu. W systemie Linux z użyciem modułu bttv i programu xdtv dźwięk działa poprawnie. Sugerowano instalację oryginalnego oprogramowania i sterowników ze strony AverMedia oraz alternatywnych aplikacji jak BorgTV. W More TV brak możliwości konfiguracji systemu dźwięku (np. PAL DK) i ustawień audio. Po instalacji dedykowanego programu do kart AverMedia dźwięk pojawił się, co wskazuje na problem z kompatybilnością lub konfiguracją More TV. Zalecane jest sprawdzenie ustawień systemu audio, konfiguracji sterowników oraz użycie dedykowanego oprogramowania do obsługi karty TV AverMedia BT878A.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA