"Wiatrówka" na powaznie - to inwestycja dla bardzo bogatych..............okres zwrotu inwestycji z tego co czytałem to minimum 15 lat - a również pojawia się w literaturze fachowej 25 , 30 a nawet 50lat.......
Wszystko zalezy czy chcesz "rzeźbić" ustrojstwo sam czy też chcesz kupić.
Onegdaj widziałem ogłoszenie w CIRE o sprzedazy elektrowni 500kW ( uruchomionej) za 2,0 mln. zł........
Przy tej mocy i cenie energi wychodzi ze zwróci sie dopiero po :
- roczny przychód = czas pracy( w roku) x moc x cena sprzedaży energii .
średni czas pracy w roku w naszych warunkach klimatycznych wynosi od 16 - 20% ( jak jest super stanowisko). Bedąc optymistą przyjmuję 20% - stąd cz. pr. = 24h x 31,5 dni w mies. x 12 mies. x 0,2 ( te 20%...)= 1814,4h
Wyprodukowana moc wyniesie ( przy założeniu ze chodzi pełna mocą): 1814,4 h x 500kW = 907200kWh
-średnia cena sprzedazy z OZE wyniesie ~30 gr/1kWh stąd:
907200 x0,30= 272.160,00 zł/ rok
Czas zwrotu wyniesie: 2.000.000,00/272.160 = 7,348 roku.............przy założeniu ze nie ponosisz zadnych kosztów:
- remontów i napraw
-obsługi
-podatków
-kosztów kredytu - itp.
Najwiekszym wrózeniem z fusów będzie trafne wyszacowanie wielkosci produkcji. Przede wszystkim nalezy przeprowadzic pomiary wietrznosci na stanowisku które im dłuzej trwają tym są dokładniejsze . Ponoć standardowo trwaja 3 lata....... na tej podstawie mozna dobrać dopiero rodzaj urzadzeń - co juz samo w sobie jest "wyzsza szkołą jazdy".
Generalnie musze stwierdzić ,ze to nie dla mnie pomimo tego ze kiedyś popełniłem taki mały wiatraczek . Zabawa fajna ale zysk bardzo , bardzo watpliwy. W powyższych rachunkach przyjałem wiele pozytywnych załozeń- które mogą zbiec się "do kupy" - ale raczej sie nie zbiegną.
Ja osobiscie wymyśliłem jak ogrzać chałupe za free i jeszcze mieć z tego kasę - jak chcesz to czytaj :
http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/forum/topi...cy-pe-pc-45-45kw-zasilany-holzgazem-vt181.htm
własnie konczę to ustrojstwo - moim zdaniem jest to bardziej pewne dochodowo niz EW.