logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mapowanie dysków. Sieć LAN z serwerem plików. Laptop.

didot 05 Sty 2007 16:11 2174 8
REKLAMA
  • #1 3408817
    didot
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam

Mam taki problem:
    Mam siec Lan z serwerem plików. Mapuje dyski z serwera i tam umieszczem pulpity komputerkow. teraz mam laptopa i tez chcialbym miec mapowanie tylko nei zawsze jestem wpiety w moja siec i nie mam podlaczenai do tych dyskow sieciowych, no i wtedy nawet pliku na pulpicie nei moge zapisac :(
    i stad moje pytanko czy dalo by sie tak zrobic, zeby system mial swoj pulpit i jesli jest wpiety w moja siec wrzucal kopie plikow z pulpitu na serwer, aby jak wlacze sie na stacjonarnym mialbym swoj pulpit (taki sam)....
    narzie zmieniam rejestr:
    [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders]
    "Desktop"="z:\\\\WIN\\\\Pulpit"

da sie w ogole tak zrobic zeby to mialo rece i nogi??????

z gory dzieki za odpowiedz

pozdrawiam
    didot
  • REKLAMA
  • #2 3410310
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Ustaw sobie 2 profile sprzętowe, jeden do pracy z pulpitem z sieci, drugi do domu z pulpitem lokalnie.
  • REKLAMA
  • #3 3429533
    didot
    Poziom 13  
    dzieki mbo, w tygodniu sprawdze czy bedzie chulac

no niestety :( profile sprzetowe nie zadzialaly na mopowanie dyskow.... w obu profilach kazda zmian lokalizacji pulpitu powodowala ta sama zmiane w drugim profilu....
    :((

macie jakies inne pomysly????

Post był raportowany.

Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty. [hefid]
  • REKLAMA
  • #4 3430070
    Mlody2
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Witam a ja proponuję napisać plik wsadowy w którym będzie wybór 1/2 odpalasz plik wsadowy i wybierasz 1 albo 2 i w zależności od wybranej opcji zmieni ci się klucz w rejestrze bez grzebania.
  • REKLAMA
  • #5 3431266
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Mlody2 :arrow:

Obawiam się że plik wsadowy zmieniający wpis w rejestrze nie wystarczy, trzeba go jeszcze "aktywować" czyli zamknąć i ponownie uruchomić proces explorer.exe lub zrestartować system.
  • #6 3432030
    Mlody2
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Jak kolega ma Windows Xp to da się wyłączyć i ponownie uruchomić ten proces z pod pliku wsadowego bez problemu.
  • #7 3432076
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Że się da wyłączyć i włączyć proces w pliku wsadowym to wiadomo, tylko czy zmiana "położenia" pulpitu podczas pracy Windowsa jest możliwa i przyniesie spodziewany efekt (bez restartu systemu), tego już nie jestem pewny ...
  • #8 3432313
    Usako
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    A czy nie lepiej zrobić profile wędrujące? A mapowanie dysków załatwiać skryptami logowania? Oczywiście zakładam ze serwer to co najmniej win2000 i podobnie stacje robocze.
  • #9 3433442
    didot
    Poziom 13  
    serwer to FreeBSD....
    Komy wszystkie chodza na win XP Home...

a jak zrobic te profile wedrujace??? skypty logowania??

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada sieć LAN z serwerem plików (FreeBSD) i komputery z systemem Windows XP Home. Problem dotyczy mapowania dysków sieciowych na laptopie, który nie zawsze jest podłączony do sieci, co uniemożliwia zapisywanie plików na zmapowanym pulpicie. Próba zmiany lokalizacji pulpitu poprzez modyfikację rejestru Windows (klucz Shell Folders) powoduje problemy, gdyż zmiana ta wpływa na oba profile sprzętowe. Propozycje rozwiązań obejmują: tworzenie dwóch profili sprzętowych (do pracy w sieci i lokalnie), użycie pliku wsadowego do zmiany klucza rejestru z koniecznością restartu procesu explorer.exe lub systemu, a także zastosowanie profili wędrujących i skryptów logowania do mapowania dysków. Jednakże profile sprzętowe nie działają poprawnie w tym scenariuszu, a zmiana lokalizacji pulpitu w trakcie pracy systemu bez restartu jest wątpliwa. Sugerowane jest rozważenie profili wędrujących i skryptów logowania, choć wymaga to odpowiedniej konfiguracji serwera i stacji roboczych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA