logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6310i - powracający usunięty SMS 2/2, jak to naprawić?

bodzianowski 06 Sty 2007 00:08 1410 8
REKLAMA
  • #1 3411150
    bodzianowski
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam. Problem mam następujący. Dostałem SMSa w dwóch częściach 1/2 i 2/2. Przeczytałem, usunąłem. Przez kilka dni ja wysyłałem wiadomości i do mnie przychodziły i wszystko OK. Ale po około dwóch tygodniach dostaję SMSa i odbieram a na wyświetlaczu pisze że przyszły dwie wiadomości. Otwieram i jedna jest "normalna" a druga to ta 2/2 którą kiedyś otrzymałem i dawno wykasowałem. I tak co jakiś czas do zwykłego, normalnego SMSa wysłanego do mnie z różnych telefonów dołancz się ta druga, wciąż ta sama część tego starego SMSa która gdzieś tkwi w pamięci. Co z tym zrobić. Tel w Orange.
  • REKLAMA
  • #2 3411158
    etrzycha
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    dziwna sprawa próbowałes ustawienia fabryczne ?
  • #3 3411173
    bodzianowski
    Poziom 12  
    Nie , nic nie próbowałem zmieniać w telefonie bo na tych ustawieniach które są jadę jakieś cztery lata. Ten kawałek SMSa nie dołancza się do każdego ale co kilkanaście lub kilkadziesiąt SMSów, tak nieregularnie co kilka lub kilkanaście dni.
  • REKLAMA
  • #4 3411196
    etrzycha
    Poziom 17  
    w idei pytałes u operatora chociaż pewnie powiedza ze to wina telefonu nie sprawdzając tego sprawdz archiwum nadawcza albo w innym telefonie i wtedy bedziesz wiedział czy to twoja 63 czy sieć, swietny tel mam go uzywam od niedawna i długo nie zmienie.pozdro.
  • #5 3411227
    lukmar
    Poziom 29  
    Ocena: 22
    hehe w sumie to jeśłi wykasowałeś tą wiadomość to teoretycznie i praktycznie nie może jej już być w twoim telefonie, pamięć telefonu to nie dysk twardy na którym nawet po "usunięciu" danych pozostają one w pamięci. Z telefonu wszystko znika :) hmm jedynym takim logicznym wytłumaczeniem to może być to że twój 2/2 sms błąka się po sieci :) odezwij się do swojego operatora, choć pewnie i tak powiedzą ci że masz tel zepsuty :)
  • #6 3411234
    bodzianowski
    Poziom 12  
    Dzwoniłem do operatora, nie są w stanie stwierdzić czy tel, czy karta, czy u nich bo efekt supernietypowy. Gdyby działo się tak za każdym razem stawiał bym że tel uszkodzony i nie wysyła potwierdzenia przyjęcia SMSa. Ja też się do niego przyzwyczaiłem, po prostu leży w ręce i ma klasę a te małe nowości nawet z aparatami to nie dla mnie (mam swoje lata i przyzwyczajenia). Operator zaproponował wypróbować , jeśli mam możliwość, na innym telefonie. Tak zrobię ale myślałem że Koledzy spotkali się z takim objawem i coś poradzą.
  • REKLAMA
  • #7 3411238
    Mustangoo
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Ogladalem kiedys taki film...kolesie co chwile dostawali wiadomosci na kartce pt. "wiem co zrobiles ostatniego lata".... Moze takie historie sie zdarzaja...
    A tak na powaznie, to jedyne sensowne wytlumaczenie jest takie ze operatorowi z niewiadomych przyczyn na serwerze zalega twoj sms i ma status niedostarczonej. Czy np jak dostawales tego sms pierwszy raz to nie siadla ci bateria? Tylko ze wtedy przyslali by ci go jeszcze raz moze dwa i koniec. Ja bym zrobil master reset w telefonie i jesli nie pomoze to na 100 bedzie to problem operatora.
  • #8 3411246
    etrzycha
    Poziom 17  
    z wieloma przypadkami sie spotkałem w orange ze smsy po 20 pare razy przychodziły aż kolezka sie zmartwił ze kasa mu lecii bo sms tyle razy przychodzi ale jakis bład w sieci był miejmy nadzieje ze to wina sieci :P a jak resety nie poradza to nowy sofcik i po sprawie w telefon troche świeżości trafi.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 3411269
    bodzianowski
    Poziom 12  
    Chyba go odświeżę, muszę tylko znaleźć jakieś kabelki i pogrzebać na forum dla przypomnienia bo dawno, dawno temu bawiłem się z 5110 ale niestety wszystko ze łba powylatywało i na początek własny mózg muszę odświeżyć.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 6310i, w którym po usunięciu dwuczęściowego SMS-a (1/2 i 2/2) po pewnym czasie pojawia się ponownie druga część wiadomości (2/2) dołączana nieregularnie do nowych SMS-ów. Telefon działa w sieci Orange. Próby kontaktu z operatorem nie przyniosły jednoznacznej diagnozy, gdyż efekt jest nietypowy i nie występuje przy każdej wiadomości. Sugerowano wykonanie resetu do ustawień fabrycznych (master reset) oraz sprawdzenie działania karty SIM w innym telefonie, aby wykluczyć problem sprzętowy lub sieciowy. Możliwe przyczyny to błąd w pamięci telefonu, problem z potwierdzeniem odbioru SMS przez telefon lub zalegający na serwerze operatora niedostarczony fragment wiadomości. Zalecane jest również odświeżenie oprogramowania telefonu (flashowanie) w celu eliminacji potencjalnych błędów systemowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA