logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta X800 GTO problem z spadkami FPS w Counter-Strike'u

bld 06 Sty 2007 03:21 2756 27
REKLAMA
  • #1 3411435
    bld
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, zakupiłem karte graficzna x800 GTO zmodowana na xt 16 potokow etc. od sapphire, karta ogolem cieszy sie swietnymi osiagm,i ale nie o tym tutaj jest mowa.
    Mam zasilacz raczej niskiej klasy marki deer, pisze na nim 350 w co jak dla mnie jest czystą bujdą, raczej aktywnie gram w counter-strike'a 1.6.
    Wczesniej mialem Geforca 4 ti, fpsy nie spadaly mi prawie w ogole, tzn w maxymalnie skrajnych sytuacja odczuwałem lekki drop ponizej standardowych 100.
    Natomiast drastycznie spadaly w smoke'ach co jest wina procesora graficznego Gforca 4 ti, no i po czesci silnika hl1, w kazdym badz razie na k.graficznych pokroju x800gto nie powinno byc takich problemow i ich nie ma, w 20 smoke'ach mam 100 fps bez zadnego spadku.
    Natomiast np w akcji gdy widze poruszajace sie modele, etc, fpsy sapadaja mi nawet do 50 i nie ma na to wplywu wlaczona aa i ansio nawet na maxymalnie obnizonej jakosci wszystko ustawione na performance nadal mam te dropy.
    Jako ze lubie sie upewnic przed zakupem nowego sprzetu i teoretycznie jestem prawie pewny, bo gf4 ti mimo tego iz jest slabsza karta w akcji trzymal mi to 100 fps, a watożerny radeon niestety mi ich nie trzyma.
    Do tego co dziwne odnotowalem spadek wydajnosci przy podkrecaniu.... smieszne, ale prawdziwe... ;-) kupowac lepszy zasilacz czy moze to byc wina karty?
    Poprostu nie chce wydac pieniedzy ktorych w ostatnich latach brakuje, na zasilacz ktory moglby okazac mi sie zbędny... ;-)

Dla pewnosci podam jeszcze specyfikacje komputera:

Asrock K7nf2-raid, Athlon XP2000@2600, 768 DDR 400, felerny zasilacz Deer !
  • REKLAMA
  • #2 3412062
    RAFi X
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Witaj.
    Może to być wina złego sterownika do karty graficznej :) Zasilacz też niejest, taki odpowiedni do tejże karty....ale to raczej niejego wina. Spróbuj zrobić formata i zainstalować wszysko od nowa.
  • #4 3415272
    RAFi X
    Poziom 29  
    hmm....a jak zmodowałeś kartę ? Biosem, czy programem np. rivatuner ? Cokolwiek było by temu winne to zasilacz musisz klupić nowy tak, czy inaczej. Tak omegi 3.8.291 są najlepsze pod te karty :) na ngo się nieznam, bo używam w/w omeg.
  • #5 3415300
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Witam,

Ile ten zasilacz daje mocy na linii 12V?

Moim zdaniem radeony potrzebuja mocy, Twoja karta zuzywa jej jeszcze wiecej, ze wzgledu na mod.

Koledze ostatnio nie poszedl Radeon 9800Pro na jakims zasilaczu 300W NO NAME. Pulpit sie zaladowal, ale kazde odpalenie gry to kleska, czyli po prostu zwiecha. Wymienil zasilacz na Lucyfire'a 400W i dziala. Obecnie ma na tym Radeona X1950Pro i oraz A64 3200+ i daje rady.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3415339
    RAFi X
    Poziom 29  
    tak na chłopski rozum więcej niż 16A niebędzie miał :) Tak radeony są prądożerne i mając w palnie kupić radeona należy przedtym zaopatrzyć się w solidny zasilacz,

pozdrawiam
  • #7 3419947
    bld
    Poziom 11  
    Witam, postaralem sie o kosmetyke tematu..

Wracając do tematu:

Reasumując:

-wymiana zasilacza = nic nie daje / testowane na "Taganie 480W"
    -zmiana sterowników na w/w = nic nie daje
    -zabawa z podkrecaniem = nic nie daje
    -obnizenie jakosci grafiki = nic nie daje
    --------
    Podsumowując problem nadal istnieje...

Zauważyłem też ze spadki są zawsze identyczne, fpsy spadaja do tych samych wartosci w tych samych momentach, w linku do topicu ktory wczesniej pokazywalem, ze sprzetu jaki posiadam zauwazylem jedną zgodnosc ze sprzetem, tamtej osoby, SoundBlaster AUDIGY 1, byc moze to wina tej karty dzwiekowej ?
    Być moze poprostu plyta glowna na NFORCIE sie z nią gryzie?

Dodatkowo, w Counter-Strike'u jest opcja ktora nazywa sie fade to black, po smierci ekran robi sie czarny, zauwazylem ze często wlasnie podczas fade to black fpsy tez spadaja, a tak naprawde wtedy karta nie ma co wyswietlac...
  • #8 3420385
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Czy próbował kolega tych komend? Aby sprawdzić ile klatek mamy należy wpisać w konsoli: net_graph 1 aby wyłączyć net_graph 0

Komendy
    [ Komenda ][ Zalecana wartosc ][ Opis ]

gl_playermip 2 - Zmienia jakosc modeli graczy w OpenGL. Znaczne przyspieszenie działania CS.

gl_picmip 2 - Zmienia jakosc tekstur w OpenGL. Znacznie przyspiesza działanie gry, ale drastycznie pogarsza grafikę.

max_smokepuffs 0 - Ustala maksymalna ilosc 'dymkow' pojawiajacych się po uderzeniach kul.

max_shells 0 - Ustala maksymalna ilosc widocznych łusek. Podobnie jak max_smokepuffs ustawienie na 0 powoduje znaczne przyspieszenie gry.

fastsprites 1 - Zmienia jakosc dymu z granatow. Ustawienie na 1 zapewnia przyspieszenie grafiki, przy połprzezroczystym(!) dymie.

fps_max 50 - Maksymalna liczba klatek na sekundę. Niższe ustawienie zmniejsza obciażenie procesora.

mp_decals 20 - Maksymalna ilosc wyswietlanych logo, dziur po kulach. Powoduje widoczne przyspieszenie działania gry.

hisound 0 - Zmniejsza jako dźwięku, jednoczesnie przyspieszajac działanie gry.
    loadas8bit 1 Podobnie jak 'hisound' zmniejsza jakosc dźwięku (do 8bit).

bgmvolume 0 - Wyłacza CD Audio.

gl_smoothmodels 0 - Wyłacza wygładzanie modeli (tylko dla kart Voodoo3, Riva TNT2 i lepszych).

gl_round_down 1 - Zmienia wygładzanie tekstur (tylko dla kart Voodoo3, Riva TNT2 i lepszych).

gl_cull 1 - Renderuje jedynie widoczne elementy.

gl_keeptjunctions 0 - Pokazuje niedokładnosci (szczeliny) w teksturach.

gl_max_size 128 - Ustala rozdzielczosc tekstur.

gl_texsort '0' 128 - Wyłacza sortowanie textels.

gl_clear 0 - Zmienia jakosc tekstur.

r_dynamic 1 - Włacza dynamiczne oswietlenie.

r_mirroralpha 0 - Wyłacza refleksje swiatła.

r_norefresh 0 - Nie odswieża konsoli oraz hud'a jesli nie ma takiej potrzeby.

gl_round_down 3 - Mniejsza jakosc tekstur.

cl_weather 0 - Wyłacza efekty pogodowe (np. deszcz na azteku').

max_shells 0 - Nie wylatuja nam łuski przy strzelaniu.

Komendy te należy umiescic w configu, na przykład w autoexec.cfg, ktory jest wczytywany zawsze podczas uruchamiania CS. W przypadku umieszczenia ich w innym pliku należy przed połaczeniem się z serwerem wpisac w konsoli exec nazwapliku.cfg.
  • #9 3420842
    bld
    Poziom 11  
    witam,
    Próbowalem, jak juz wspominalem, to nie są spadki spowodowane tym ze grafika jest ustawiona na zbyt wysokie detale, nawet na najnizszych detalach nadal one istnieją, to czy wlacze aa i ansio czy zmienie jakosc textur sterownikami, czy w grze tak jak kolega radzil, nic mi nie daje, bo spadki sa nadal i są identyczne. Mozliwe ze to jakis konflikt sprzętowy? dodatkowo zauwazylem ze na karcie są 2 malutkie przełączniki, nie wiem do czego one służą moze ich przestawienie cos pomoże ?
  • #10 3422552
    RAFi X
    Poziom 29  
    Jeżeli masz wyłączoną zintegrowaną kartę to raczej się niepowinny gryść. Może spróbuj wyjąć SB(z tym dziadam to wiecznie jakieś problemy są, wiem bo mam 5.1 i jest to szajs:() i właczyć zintegrowaną katrę i oczywiscie w miarę jakieś nowe stery do niej. :) Co do przełączników, to są one jakoś opisane? Co do konfliktu to SB są wybredne i jak im nie pasuje przerwanie IRQ to odstawiają cuda. Ale wątpie, aby to było to, ale też niewykluczam. Jak na zintegrowanej nic niepomoże to może spróbuj osadzić sb w inntm porcie niż poprzednim.

pozdrawiam
  • #11 3423155
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ja osobiście mam Radeona ASUS 9550 GE 256MBDDR i w CS'ie mam około 150 FPS
  • #12 3423842
    bld
    Poziom 11  
    Wlasnie o to mi chodzi, ludzie maja o wiele gorsze karty graficzne i fpsy sa o wiele wyzsze ;-)
  • REKLAMA
  • #13 3424440
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Czy masz włączone teksturowanie AGP (pamięć karty powinna spokojnie wystarczyć na tekstury w CS ale nie można wykluczyć dziwnych zachowań)? Fast Writes dla AGP masz wyłączone? Masz wyłączony, czy włączony VSync (możesz jeszcze spróbować zmienić ilość prerenderowanych "do przodu" klatek)? Jak zachowuje się karta w CS, jeśli zmniejszysz jej taktowania poniżej fabrycznych?
  • #14 3425191
    bld
    Poziom 11  
    Wiezlak, nie wiem co masz na mysli mówiac teksturowanie AGP, fastwrties mam włączone, vsync włączony czy wyłączony nic nie zmienia, w radeonach chyba nie ma opcji preredenderowania klatek[nie jestem pewny] apropo zmniejeszonych taktowan = wlasnie sprawdzam.

Pozdrawiam..

Update:

Sprawdzałem niższe taktowania = nic to nie dało, biore sie teraz za wyłączenie FastWrites.

Update2:

Wyłączone Fastwrites i SideBand adressing nic nie dają... :/
  • #15 3425282
    RAFi X
    Poziom 29  
    Mi się wydaje, że to jest problem softwerowy....od gry lub czegoś innego, ale to tylko moje skromne zdanie. Spróbuj przeinstalować DirectX. Jak to nic nieda, to może jakaś łatka do gry w wyższej wersji.

pozdrawiam
  • #16 3425344
    wiezlak
    Poziom 35  
    bld napisał:
    Wiezlak, nie wiem co masz na mysli mówiac teksturowanie AGP

Chodziło o to czy masz włączony czy wyłączony odczyt/zapis AGP. Możesz też spróbować zmienić prędkość AGP. Tymi opcjami możesz manipulować w SmartGart.
  • #17 3426193
    bld
    Poziom 11  
    Witam własnie wrócilem ze szkoly, RAFi X, nie ma nowszej wersji 1.6 jest najnowsza jezeli chodzi o CS na silniku hl1, przeinstalowac dx? ale po co skoro ta gra dziala na OPENGL, latek zadnych nie ma, podobno to kwestia OPEN GL'a sterownika ktory został zmieniony pod kątem dooma3, nie wiem jak to rozumiec... W kazdym bądz razie jest dostępna starsza wersja tego sterownika napisana pod gry na engine HL1 Q3 etc, ale nie obsluguje ona seri x800 i wyzej, wiezlak, mam włączony odczyt i zapis agp, zaraz pobawie sie zmniejszaniem prędkosci AGP..
  • #18 3426282
    RAFi X
    Poziom 29  
    Skoro zabawa w ustawieniach smart gart nie pomaga, sprzęt niewinny. Niewiem....może zrób defragmentację dysków :)
    TONI_2003 może trochę grzeczności ??
  • #19 3426959
    K!lleR
    Poziom 39  
    RAFi X napisał:
    Mi się wydaje, że to jest problem z software od gry lub czegoś innego, ale to tylko moje skromne zdanie. Spróbuj przeinstalować DirectX. Jak to nic nie da, to może jakaś łatka do gry w wyższej wersji.

Tak się składa, że STEAM pobiera sobie sam aktualizacje, innego źródła nie ma z łatami. Tak się też składa, że niektóre karty Radeon'a mają problemy z CS'em. To już jest problem VALVe i czasami trzeba trochę poczekać aż wydadzą kolejny Update STEAM'a.
  • #20 3427333
    wiezlak
    Poziom 35  
    Cóż, możesz jeszcze spróbować sprawdzić kartę i CS na innym PC - to wykluczyć powinno kłopoty ze strony systemu i sprzętu poza kartą. Jak zachowują się inne tytuły na Open GL oraz DX? Kilka lat temu nurtował mnie troszkę podobny problem, dlaczego zmiana GF2MX na R8500 spowodowała spadek ilości klatek w niskiej rozdzielczości i niskich detalach zarówno OGL jak i DX - wytłumaczono mi to, że po prostu NVidia miała lepiej napisane sterowniki. Wyglądało to tak, że karta pomimo dużo większej prędkości wypełniania miała jakby mniejszą wydajność geometryczną (ok. 20%) na tym samym procesorze (P3 750MHz).
  • REKLAMA
  • #22 3429840
    RAFi X
    Poziom 29  
    Tak się składa, że nigdy w tą grę niegrałem, nawet jej na oczy niewidziałem....więc przepraszam za moją głupią wypowiedź z aktualizacją.
    Zmiana karty graficznej specjalnie dla jednej gry?
    No jeżeli faktyczne tak lubisz tą grę to się opłaca(jeżeli jesteś skłonny do wymiany grafy), jednak szczerze w to wątpię, aby ten GeForce był wydajniejszy - zwłaszcza w wersji gs.
  • #23 3430221
    wiezlak
    Poziom 35  
    Na tej stronie masz porównanie m.in. X800GTO modowanego na 16 potoków i GF 7600GS oraz GT w kilkunastu tytułach. Wyniki dla GF7600GS o innym, niż standardowe taktowaniu "obliczysz" sobie na podstawie różnic w wykresach i taktówaniu GT i GS (niczym innym w zasadzie się nie różnią). Moim zdaniem szkoda by było pozbywać się tej całkiem mocnej karty na rzecz GF7600GS (zwłaszcza z DDR2) - spróbuj jeszcze przetestować ją pod CS na innym komputerze.
  • #24 3438078
    bld
    Poziom 11  
    10 Sty 2007 18:59
    Róznica w sumie nie jest taka straszna, w niektórych grach ten geforce ma nawet wiecej klatek, pozatym radeon ma pixel shaddera 2.0 a geforce 3.0 o ile sie nie myle, w radeonach stawiaja przedewszystkim na osiagi A na Geforcie bankowo będe mial to 100 fps w Counter-Strike'u...
    Pisanie postu pod postem !
    Należy używać przycisku < ZMIEŃ >.
    Scaliłem dwa posty.

-----------------------------------------------------------------
    Witam,
    Dostałem propozycje zamienienia sie na :GEFORCE 6800GS 256 MB
    Opłaca mi sie to ?Szukam jakichs ciekawych informacji o tej karcie ;-)
    Karta X800 GTO problem z spadkami FPS w Counter-Strike'u
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę nie podawać linków do Allegro tylko zamieszczać fotki!
    Aukcja się z kończy czy coś w tym stylu i już nic nie zostaje dla potomnych....
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich.

• #25 3444013
    maro128
    Poziom 1  
    Kolego twój problem to za mały procesor.
    Zamiast zmieniać kartę graficzną kup mocniejszy procesor.
    Counter-Strike potrzebuje dużego procesora.
    Sprawdz tu: Znaczenie procesora w grach
  • #26 3444102
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 3444107
    K!lleR
    Poziom 39  
    maro128 napisał:
    Kolego twój problem to za mały procesor.

Bzdura.

Miałem AthlonXP 2000+ na płycie ECS K7S5A i na karcie ATI R9550GE 256MBDDR przeszedłem całą grę DOOM III z małymi czasami przycięciami, ogólnie jakość gry znakomita. HL2 również bez problemów, że o grze CS 1.6 CS:CZ oraz Source nie wspomnę.

Pamięć zainstalowana wtedy na płycie to 512MBDDR
  • #28 3445654
    bld
    Poziom 11  
    :arrow: maro128, tylko ze HL1 to gra z przed 10 lat ?
    Poza tym testowałem tę kartę pod Bartonem 2.8 na Taganie 480W, nic mi to nie dało ;-)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada zmodyfikowaną kartę graficzną Sapphire Radeon X800 GTO (przerobioną na XT z 16 potokami) i doświadcza znacznych spadków FPS w grze Counter-Strike 1.6, szczególnie podczas dynamicznych scen z poruszającymi się modelami, mimo ustawienia niskich detali i wyłączonych efektów AA oraz Anisotropic Filtering. Problem nie ustępuje po zmianie sterowników (m.in. Omega 3.8.291, NGO ATI Optimized Driver), formacie systemu, obniżeniu taktowań karty, wyłączeniu funkcji Fast Writes i SideBand Addressing, ani po wymianie zasilacza (testowano Tagan 480W). Podejrzewano konflikt sprzętowy z kartą dźwiękową SoundBlaster Audigy 1 lub płytą główną na chipsecie nForce, jednak nie potwierdzono jednoznacznie. Próbowano również zmiany ustawień AGP (Fast Writes, prędkość AGP) bez efektu. Wskazano, że problem może mieć podłoże programowe, np. w sterownikach zoptymalizowanych pod inne gry (Doom 3) lub w silniku OpenGL CS 1.6. Dyskutowano o wpływie procesora na wydajność, sugerując, że słabszy CPU może ograniczać FPS w CS. Porównano wydajność z innymi kartami, takimi jak GeForce 7600 GS i 6800 GS, oraz Radeon 9550 GE, podkreślając, że X800 GTO jest nadal mocną kartą, a wymiana na GeForce 7600 GS może nie przynieść poprawy. Zalecano testowanie karty na innym komputerze oraz rozważenie modernizacji procesora zamiast karty graficznej. Wskazano także na możliwe problemy z aktualizacjami gry przez STEAM i konieczność oczekiwania na poprawki od Valve.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA