logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka LG GCE-8526B - problem z nagrywaniem powyżej 620MB

-=ViruS=- 06 Sty 2007 11:55 1710 11
REKLAMA
  • #1 3412097
    -=ViruS=-
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam nagrywarke LG GCE-8526B i mam z nia problem. Nie da sie nagrac na niej wiecej niz jakies 620mb. Na plycie widac jak by nagrywarka zrobila omjaka pod koniec nagrywania(ciemniejszy pasek o szerokosci ze 3mm) W nero pisze ze nagrywanie zakonczone powodzeniem a film nie dziala. Jesli nagram mp3 to czesc z nich nie sie da skopjowac.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3412298
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3422281
    -=ViruS=-
    Poziom 10  
    Zainstalowalem nowy soft i nic nie pomoglo, dzis ja rozebralem, wyczyscilem wszystko i nadal to samo
  • REKLAMA
  • #6 3424166
    jozgaw
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Miałem podobny problem ze swoją nagrywarką ale po zainstalowaniu ASPI wszystko jest OK. I jeszcze jedno, z mojej praktyki wiem, że dobrze jeżeli Nero sam sobie dobierze prędkość zapisu - płyty z jednej paczki a wymagają różnych prędkości zapisu. Nagrania wielosesyjne nie zakończone też niekoniecznie mogą działać w innych napędach.
  • REKLAMA
  • #7 3424311
    willyvmm
    Poziom 31  
    Ocena: 365
    Wszystko wskazuje na to że masz nie w pełni sprawny laser. Można go jeszcze trochę podrasować i nagra ci jeszcze parę płytek - ale nie licz na wiele.

Rozbierz napęd. W okolicy głowicy znajdź miniaturowy potencjometr. Zapisz sobie w jakim jest położeniu. Teraz metodą prób i błędów dobierz odpowiednie położenie przekręcając o 1/10 na oko obrotu w lewo potem w prawo aż uzyskasz najlepsze efekty. Najlepiej testować nagrywając płytę CD-RW !! z weryfikacją. Powinno wystarczyć nagranie ok 50MB. poczym płytę kasujesz i następna próba.
    Sposób sprawdzony i skuteczny. Miałem identyczny problem i na jakiś czas udało mi się poprawić jakość zapisu, jednak polecam rozglądać się za nowym napędem.
    Oczywiście zakładam że optyka jest czysta.

Pozdrawiam willy.

Ps. Napisz jak efekty.
  • #8 3430266
    -=ViruS=-
    Poziom 10  
    Instalacja ASPI nie pomogla.:( A co do potencjometru to nie wiem gdzie on jest.
  • #10 3437657
    grito
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Całkiem możliwe że laser nie może po prostu przesunąć się dalej niż te 620MB. Czy płyty nagrywane na innej nagrywarce lub tłoczone odczytuje normalnie aż do 700MB ?
  • #11 3446476
    -=ViruS=-
    Poziom 10  
    grito napisał:
    Całkiem możliwe że laser nie może po prostu przesunąć się dalej niż te 620MB. Czy płyty nagrywane na innej nagrywarce lub tłoczone odczytuje normalnie aż do 700MB ?

Z odczytem nie ma najmniejszego problemu. Przynosze sobie film 700Mb i wszystko ladnie smiga.
  • #12 3449744
    -=ViruS=-
    Poziom 10  
    willyvmm napisał:
    Wszystko wskazuje na to że masz nie w pełni sprawny laser. Można go jeszcze trochę podrasować i nagra ci jeszcze parę płytek - ale nie licz na wiele.

Rozbierz napęd. W okolicy głowicy znajdź miniaturowy potencjometr. Zapisz sobie w jakim jest położeniu. Teraz metodą prób i błędów dobierz odpowiednie położenie przekręcając o 1/10 na oko obrotu w lewo potem w prawo aż uzyskasz najlepsze efekty. Najlepiej testować nagrywając płytę CD-RW !! z weryfikacją. Powinno wystarczyć nagranie ok 50MB. poczym płytę kasujesz i następna próba.
    Sposób sprawdzony i skuteczny. Miałem identyczny problem i na jakiś czas udało mi się poprawić jakość zapisu, jednak polecam rozglądać się za nowym napędem.
    Oczywiście zakładam że optyka jest czysta.

Znalazlem 2 potencjometry. Jeden jest na spodniej czesci glowicy a drugi jest przy miejscu gdzie sie wpina tasme do golowicy. Ktorym mam sie pobawic??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nagrywarka LG GCE-8526B ma problem z nagrywaniem danych powyżej około 620 MB na płycie CD-R, co objawia się ciemniejszym paskiem na końcu nagrania i nieprawidłowym działaniem nagranego filmu lub części plików MP3. Pomimo komunikatu Nero o pomyślnym zakończeniu nagrywania, dane nie są poprawnie zapisywane. Proponowane rozwiązania obejmują zmniejszenie prędkości zapisu, użycie innych płyt CD-R od różnych producentów, reinstalację sterowników IDE/ATA, instalację warstwy ASPI oraz aktualizację oprogramowania nagrywarki. Czyszczenie optyki i rozebranie napędu nie przyniosły poprawy. Istnieje podejrzenie uszkodzenia lasera, który może nie przesuwać się dalej niż do 620 MB na płycie. Wskazano możliwość regulacji miniaturowego potencjometru przy głowicy lasera, co może tymczasowo poprawić jakość zapisu, jednak wymaga to precyzyjnego dostrojenia i jest rozwiązaniem doraźnym. Odczyt płyt nagranych na innych urządzeniach działa poprawnie, co wyklucza problem z samymi płytami lub systemem. Autor znalazł dwa potencjometry w module głowicy i pyta, którym należy się zająć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA