logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kod zegarka w Bascom dla PCF8583 na Atmega32 - poprawne liczenie dni

sliver1 08 Sty 2007 13:10 2370 8
REKLAMA
  • #1 3420821
    sliver1
    Poziom 22  
    Ocena: 122
    zrobilem ukladzik na atmedze32 i pcf8583(taki mialem juz gotowy schemat) ale w kodzie ktorego uzywam(tez gotowy z sieci bo sam jeszcze za bardzo nie potrafie pisac programow) nie ma czesci odpowiedzialnej za zegar i kalendarz oraz ich ustawien. czy moglby ktos podrzucic gotowy kod pod bascoma, ktory by dzialal pod pcf8583??
    znalazlem a archiwum kilka gotowych programow typu zegar ale cos z nimi jest nie tak, szczegolnie z zegarem bo zle licza dni w miesiacach - nie wiedza kiedy powinno byc 30 a kiedy 31 dni...
  • REKLAMA
  • #2 3421488
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    z twojego pytania wynika, że albo nie powinieneś sam robić takich układów bo nigdy ich nie uruchomisz albo lepiej może będzie jeśli jednak zaczniesz się uczyć pisać choć najprostszych programów oraz budowy i zasad działania mikrokontrolerów - bo inaczej to nie ma ci nawet jak pomóc - no chyba, że ktoś zrobi ci za friko gotowca ... ale to cię nadal niczego nie nauczy. A przecież taka nauka jest bardzo pasjonująca i wciągająca ;) ... polecam

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3424025
    sliver1
    Poziom 22  
    mirekk36 napisał:
    z twojego pytania wynika, że albo nie powinieneś sam robić takich układów bo nigdy ich nie uruchomisz

juz uruchomilem, zrobilem komputerek pokladowy do auta - wszystko dziala tylko sa problemy z miesiacami i rokiem oraz ich ustawieniem

mirekk36 napisał:
    albo lepiej może będzie jeśli jednak zaczniesz się uczyć pisać choć najprostszych programów oraz budowy i zasad działania mikrokontrolerów - bo inaczej to nie ma ci nawet jak pomóc - no chyba, że ktoś zrobi ci za friko gotowca ... ale to cię nadal niczego nie nauczy. A przecież taka nauka jest bardzo pasjonująca i wciągająca ;)

nie chce sie uczyc pisania programow tylko po to, zeby poprawic wyswietlanie daty w ukladzie, ktory juz zrobilem bo nie mam na to za duzo czasu... pozatym prawdopodobnie do niczego mi sie to nie przyda w przyszlosci bo raczej zajmuje sie mechanicznymi sprawami w autach. jak sie spytasz kiedys na forum jak np. wypienic swiece w aucie to tez ci odpisze, zebys nauczyl sie budowy calego silnika bo to pasjonujace...
    nie chce tez, zeby ktos robil za mnie gotowca ale wiem, ze wiele ukladow jest na atmedze i pcf8583 wiec chyba nic by sie nie stalo jak by mi ktos podeslal kawalek gotowego kodu odpowiedzialny za funkcje daty i godziny... przeciez to nie kosztuje az tak duzo wysilku a mi pozwoli w pelni uruchomic uklad, ktory zrobilem... nadal czekam na pomoc... pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3442698
    sliver1
    Poziom 22  
    MELSYFIKATOR napisał:
    Może zajżysz tutaj.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic35342-240.html#2915108
    Jest tam źródło w bascomie dla komputerka do Dewoo.
    Tam chyba znajdziesz to czego ci potrzeba.

niestety ale w tym zrodle jest kod pod ds1307clock, probowalem go przerobic i godzina i data niby sie wyswietla ale mam caly czas problem z opcja ustawiania daty. pcf niby sam rozpoznaje ktory miesiac ma ile dni a tam to jest zrobione w programie....
    nadal potrzebuje kodu pod pcf8583 - wiele juz postow czytalem, jak to forumowicze pisza, ze cos takiego zrobili na atmedze ale nikt nie chce udostepnic mi tego kawalka kodu tylko kazdy pisze "wszystko masz w necie" i ew. podaje linka do pdf'a od pcf'a...
  • #6 3454215
    MELSYFIKATOR
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam!
    Znalazłem coś takiego, może tam znajdziesz to czego szukasz.https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic35342-210.html#2738386
  • #7 3454363
    sliver1
    Poziom 22  
    MELSYFIKATOR napisał:
    Witam!
    Znalazłem coś takiego, może tam znajdziesz to czego szukasz.https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic35342-210.html#2738386

ten kod od daewoo juz widzialem - mimo, ze na schemacie jest pcf8583 to kod jest napisany pod ds1307clock i tam jest calkowicie innna procedura ustawiania....
  • #8 3456610
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Kod do obsługi zegarka włącznie z różnymi bajerami znajduje się w załączniku. Ostrzegam, że jest to cześć większego, nieskończonego jeszcze projektu i póki co chodzi zegar i wyświetlacz LCD.

--
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • zegar.rar (1.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3601429
    zi.ko
    Poziom 26  
    Ocena: 335
    Sprawdź w przykładowych programach BASCOM jest i obsługa PCF8583 i kalendarz i zegar.

Podsumowanie tematu

✨ Autor projektu opartego na mikrokontrolerze Atmega32 i układzie zegara czasu rzeczywistego PCF8583 poszukuje gotowego kodu w Bascomie, który poprawnie obsługiwałby funkcje zegara i kalendarza, zwłaszcza prawidłowe liczenie dni w miesiącach oraz ustawianie daty i roku. Dotychczas znalezione programy często bazują na układzie DS1307 i mają problemy z poprawnym rozpoznawaniem długości miesięcy. W dyskusji pojawiły się sugestie przeszukania archiwów i przykładów Bascoma, a także linki do kodów dla innych układów RTC, które jednak nie spełniają wymagań. Jeden z uczestników udostępnił fragment kodu z większego projektu zawierającego obsługę zegara i wyświetlacza LCD, jednak jest on w fazie rozwoju. Ostatecznie zasugerowano sprawdzenie przykładowych programów Bascoma, które zawierają obsługę PCF8583 wraz z kalendarzem i zegarem, co może rozwiązać problem prawidłowego liczenia dni i ustawiania daty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA