logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć Siemens C35i z AT89C2051 do wysyłania SMS przez PDU?

astral 03 Wrz 2003 20:12 4831 13
REKLAMA
  • #1 315737
    astral
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Ostatnio wpadłem na jeden z moich szalonych pomysłów :) Otóż chciałem skłonić mikrokontroler (AT89C2051) do komunikacji z telefonem komórkowym (Siemens C35i). Zacząłem szukać informacji dotyczących tego zagadnienia, i znalazłem doskonały projekt na stronie MCS (producent BASCOMa), program został napisany w BASCOMie jak można się domyśleć i wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany. Pierwotnie, program ma za zadanie wysłanie smsa, schody zaczynają się dopiero gdzie treść smsa i inne niezbędne informacje zostają poddane kodowaniu do formatu PDU. Procedura ta jest dosyć skomplikowana, więcej informacji na stronie: http://www.etsi.org Niestety nie mam możliwości przetestowania tego, ponieważ do komunikacji z szybkością 19200 bodów/s jest potrzebny kwarc 22.118400 MHz lub podobny, a ja takiego nie posiadam a i w pobliskim sklepie nie są dostępne te kwarce. Zastanawiam się także czy informacje wysyłane z telefonu do uC są także kodowane w PDU, bowiem kiedy używam na komputerze terminala do komunikacji z telefonem, informacje te nie są kodowane i jeśli się nie mylę to terminal którego używam (HyperTerminal) nie posiada dekryptora PDU. Więc jestem w kropce.
    Zastanawiam się także czy linie Tx/Rx bezpośrednio połączyc do telefonu czy też trzeba użyć jakiegoś układu dopasowującego napięcie, np. MAX232. W miarę możliwości, proszę o rozwikłanie moich problemów.

Link do strony: http://www.mcselec.com/an_31.htm

P.S. Dla niewtajemniczonych dodam że komunikacja odbywa się poprzez komendy AT.[/url]
  • REKLAMA
  • #2 318510
    astral
    Poziom 17  
    Czy naprawdę nikt nie zna odpowiedzi na moje pytania?
  • #3 318518
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    A więc, temat już gdzieś jest na forum, wystarczy podłączyć linie Tx/Rx do procesora, żadnym układów MAX232 i podobnych (no chyba że 2 układy ale to nie ma ekonomicznego sensu. Mnie się wydaje że szybkość 9600 powinna wystarczyć ale głowy nie dam. A co do kwarcu 22.118400 MHz to czy procesory z serii AT89 mogą pracować przy tak szybkim zegarze? O ile pamiętam telefon odpowiada na rozkazy kodem ascii a PDU jest tylko urzywane przy przesyłaniu "większych" ilości danych np treści SMS, log graficznych i dzwonków.
  • #4 318722
    astral
    Poziom 17  
    Wielkie dzięki za odpowiedź elektryk, cyba tylko na Ciebię mogę tu liczyć ;)
    A więc telefon komunikuje się tylko poprzez 19200 bps, i skoro kwarc działał u autora projektu na AT89C2051 to i u mnie powinien działać, a kwarc będę miała lada dzień, więc zobaczę... Rczeczywiście SMSy są kodowane w PDU, ale loga przesyłane są w hexach i nie wiem czy są dodatkowo kodowane. Mam ambitne pomysły co do tej komunikacji uC a phonem ;) Przymierzam się do skonstruowaniu termometru na układzie Dallasa, i aby wynik był wyświetlany w telefonie, ale to jeszcze są plany. Międzyczasem zajmę się mniej ambitnymi zagadnieniami ;)

Pozdrawiam

P.S. Skoro temat był już poruszany, to czy mógłbys podać mi linka do tego wątku, bo nic takiego nie znalazłem...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 319130
    astral
    Poziom 17  
    elektryk napisał:

Tam było tylko pisane coś o komendach AT...

majaka napisał:
    Znalazłem ciekawy projekt sterowania za pomocą SMS , jest tam trochę o komunikacji telefonu GSM z procesorem ATtiny , myślę że coś ci powinno rozjasnić . Link do strony poniżej
    http://www.riccibitti.com/tinyplanet/tiny_article.htm

No dzięki za link, całkiem ciekawie tam jest napisane, a nawet schamty są pokazane, może coś mi to pomorze.

Pozdrawiam
  • #8 351902
    Rosa
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Podbon S35 reaguje na komendy AT co łatwo sprawdzić przy pomocy teminala wpisując komendę AT i powinna się pojawić odp. OK. Jak masz nadal kłopoty to napisz na priv
  • #9 351945
    Kuba_eM
    Poziom 24  
    Ocena: 77
    S35ka oczywiście reaguje na komendy AT, ale tu chodzi o SMSy, których treść jest zakodowana PDU :(. Niestety chyba nie obędzie się bez użycia tego kodowania, chyba, że zastosujesz jakiś komunikat statyczny i wstawisz go jako stałą/zmienną (ale chyba w Twoim przypadku to nie wchodzi w rachubę - temperatura).
  • #10 351961
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    "...do komunikacji z szybkością 19200 bodów/s jest potrzebny kwarc 22.118400 MHz lub podobny..." Ke?
    Nie bardzo rozumie dlaczego?
    Może chodzi raczej o nadmiar zajęć dla uC bo 19200 można uzsykać przy całej masie innych częstotliwości rezoatora (znacznie niższych).
    Co do współpracy AT89C2051 z takimi kwarcami to owszem one współpracują ale nie wszystkie. Ostatnie cyfry po nazwie uC podają max. czestotliwość kwarcy np. jeżeli masz AT89C2051PI-24 to będzie działał (24MHz to max. dla tych procesorów).
  • #11 352169
    astral
    Poziom 17  
    Faktycznie komunikacja z szybkością 19200 b/s odbywa się już przy zastosowania rezonatora o częstotliwości 11.059200 MHz.
    A co do kodowania w PDU, to czy ma ktoś jakiś algorytm?
  • REKLAMA
  • #12 352893
    marchewa101
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    a moze mi kots powiedziec czy jest jakis HyperTerminal w linuxie... Ps: wie ktos jak sie komunikuje nokia??
  • #13 352900
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    marchewa101 napisał:
    a moze mi kots powiedziec czy jest jakis HyperTerminal w linuxie...
    Trzeba doinstalować sobie, najprostrzy to minicom
  • #14 353422
    marchewa101
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    elektryk: dzieki juz sobie instaluje
    mam nadzieje ze sobie poradze :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy połączenia mikrokontrolera AT89C2051 z telefonem Siemens C35i w celu wysyłania SMS-ów w formacie PDU. Problemem jest konieczność kodowania treści SMS do formatu PDU, co jest skomplikowane i wymaga znajomości standardów ETSI. Komunikacja z telefonem odbywa się przez interfejs szeregowy z prędkością 19200 bps, co wymaga zastosowania rezonatora o częstotliwości około 11,0592 MHz lub wyższej (np. 22,1184 MHz), przy czym nie wszystkie wersje AT89C2051 obsługują tak wysokie częstotliwości. Telefon Siemens C35i reaguje na komendy AT, które są przesyłane w kodzie ASCII, natomiast kodowanie PDU jest stosowane przy wysyłaniu SMS-ów. Do komunikacji nie jest konieczne stosowanie układów konwerterów poziomów typu MAX232, wystarczy bezpośrednie podłączenie linii Tx/Rx. W dyskusji pojawiły się linki do projektów i przykładów implementacji komunikacji GSM z mikrokontrolerami, m.in. na stronie MCS oraz projekty z ATtiny. W systemach Linux do komunikacji z telefonem można użyć terminala minicom. Uczestnicy podkreślają, że kodowanie PDU jest niezbędne do wysyłania dynamicznych treści SMS, np. wyników pomiarów z czujników, a także zwracają uwagę na ograniczenia sprzętowe i konieczność odpowiedniego doboru rezonatora do prędkości transmisji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA