logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk USB 80GB FAT32 niewidoczny przy podłączonym SATA na Windows XP

bodzious 08 Sty 2007 22:19 2323 11
REKLAMA
  • #1 3423187
    bodzious
    Poziom 11  
    Witam wszystkich!
    Posiadam w komputerze trzy dyski:
    1. główny podłączony na SATA;
    2. pomocniczy ATA;
    3. HDD podłączony przez USB (czyli przenośny).
    Problem polega na tym, że kiedy przenośny HDD (na USB) był sformatowany ntsf'em
    nie było problemu wszysto było widziane i generalnie ok.
    Kiedy natomiast chciałem podłączyć dysk usb do win 98 w innym komputerze nie dało rady więc
    sformatowałem go na fat32. Od tej pory dysk główny SATA (win xp ntfs)nie widzi dysku na USB (80 GB).
    Natomiast kiedy odłączę SATA i w komputerze zostanie tylko dysk 2. pomocniczy i 3. HDD USB
    wszystko działa bardzo ładnie.
    Nie wiem czy są jakieś pozostałości w systemie czy coś innego, ale nie mogę tego wszystkiego skonfigurować.
    Proszę o rady co zrobić żeby wszystko działało tak jak na początku.
    W biosie wszystkie dyski są widoczne.
    Pozdrawiam
    Bogdan
  • REKLAMA
  • #2 3423687
    hexen2k
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    jeśli nie widzi ci w XP tego 80 GB z FAT32 to zdaje mi sie że to wina tego iż FAT32 teoretycznie obsługuje do 32GB partycje a nie większe (takie są założenia teoretyczne systemu FAT), jakiego rozmiaru sa partycje na tym HDD USB ??
    choć ja mam na przenośnym pod USB partycje ponad 70 gb i wszystko widzi i jest OK
  • #3 3424057
    bodzious
    Poziom 11  
    Jest jedna duża partycja ok 80 GB (8 MB system zostawia dla siebie). Jest tylko jedna z tego względu, że podłączam ten dysk do odtwarzacza divx/ mp3 przez złącze USB, żeby posłuchać sobie czaasem muzyki. Jak są dwie partycje to z kolei odtwarzacz nie rozpoznaje partycji a jedynie root, w którym nic nie pokazuje.
  • REKLAMA
  • #4 3426122
    Kamerzysta
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Po przeczytaniu postu widzę, że ten dysk przenośny ma być widoczny w systemach XP i 98. Proponuję przekonwertowanie dysku do NTFS, bądź format na NTFS. W Win XP będzie widoczny.. natomiast w Win 98 zainstaluj program NTFS Reader ver 1.0 (być może jest już nowsza wersja tego programu).
  • #5 3427296
    bodzious
    Poziom 11  
    OK, ale ntfs nie sprawdzi się w przypadku, jak juz pisałem: [podłączam ten dysk do odtwarzacza divx/ mp3 przez złącze USB, żeby posłuchać sobie czaasem muzyki] Odtwarzacz nie widział dysku podczas gdy ten byłsformatowany ntfs'em, tzn widział tylko folder root z liczbą plików zero.
  • REKLAMA
  • #6 3445380
    bodzious
    Poziom 11  
    Czy ma ktoś jakieś jeszcze pomysły dot. mojego postu, czy może zrobić reinstalkę systemu?
  • REKLAMA
  • #7 3446229
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Sprawdź czy ten dysk jest widoczny w Panelu sterowania-Narzędzia Administracyjne-Zarządzanie komputerem-Zarządzanie dyskami.
  • #8 3471236
    bodzious
    Poziom 11  
    tak, jest widoczny jako urządzenie fizyczne, ale system go nie widzi, jak wchodzę do mój komputer, to tam go nie ma
  • #9 3471457
    Kamerzysta
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Czy widać partycje, albo wolne miejsce nie przyznane na partycje?
  • Pomocny post
    #10 3471517
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Przydziel dyskowi literę.
  • #11 3499395
    bodzious
    Poziom 11  
    OK. Wszystko działa, tak jak powinno po przypisaniu litery dyskowi. panel sterowania -> narzędzia administracyjne -> zarządzanie komputerem -> zarządzanie dyskami -> zazn. dysk -> prawy przycisk myszy -> zmień literę dysku

Pozdrawiam i dziękuję
  • #12 3499452
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niewidoczności przenośnego dysku USB o pojemności 80 GB sformatowanego w systemie plików FAT32 na komputerze z Windows XP, gdy jednocześnie podłączony jest dysk główny SATA. Dysk USB działa poprawnie, gdy dysk SATA jest odłączony. Dysk USB ma jedną dużą partycję około 80 GB, co może być problematyczne, ponieważ FAT32 teoretycznie obsługuje partycje do 32 GB. Próba formatowania na NTFS rozwiązuje problem widoczności w Windows XP, ale dysk wtedy nie jest rozpoznawany przez odtwarzacz DivX/MP3 podłączany przez USB. Dysk jest widoczny w BIOS oraz w Zarządzaniu dyskami Windows, jednak nie ma przypisanej litery dysku, co powoduje jego niewidoczność w "Mój komputer". Po przypisaniu litery dysku w narzędziu Zarządzanie dyskami problem został rozwiązany i dysk USB jest widoczny i dostępny w systemie Windows XP wraz z dyskiem SATA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA