logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GOLDSTAR ARTB – błędne działanie programatora, pilot uruchamia telegazetę, ciemny obraz

krzychu12 04 Wrz 2003 15:32 2104 12
REKLAMA
  • #1 316581
    krzychu12
    Poziom 11  
    COŚ SIĘ POWAŁIŁO W PROGRAMATORZE WŁĄCZAM NA PILOCIE 7 A WYSKAKUJE MI TELEGAZETA ITP. TO SAMO PRZY TELEWIZORZE CHCE DAC GLOSNIEJ OBRAZ MI CIEMNIEJE. NIE MAM POJECIA O CO CHODZI ZA RADE BYM BYL BARDZO WDZIECZNY.
  • REKLAMA
  • #2 316582
    Rychozol
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Trzeba ustawić opcje serwisowe. Podaj dokładnie typ telewizora i procesor
  • REKLAMA
  • #3 316603
    krzychu12
    Poziom 11  
    SERDECZNE DZIEKI ZA POMOC.
    GoldStar ArtB na plycie sa jakies oznaczenia PC91A P/N 111-F54A
    PROCEK
    ITT
    SAA 1293-02
    GERMANY
  • #4 316609
    Rychozol
    Poziom 26  
    Podaje opcje:

I. 1,3,4,8
    II. 2,3,8
    III. 3,4
    IV. 1,5

Czy wiesz jak to programować?
  • #5 316710
    krzychu12
    Poziom 11  
    Potrzebuje się dowiedzieć jak mam wprowadzić te dane??? Ja sam nie mam pojęcia!!!
  • REKLAMA
  • #6 317533
    Rychozol
    Poziom 26  
    Tutaj wszystko jest opisane. W razie problemów proszę pytać
    Załączniki:
    • Programowanie pamięci MDA 2061.zip (3.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 318386
    krzychu12
    Poziom 11  
    Zrobiłem tak jak napisałes - w pilocie połaczylem na procku nóżki 12 i 23 wyskoczylo mi CH czyli wszedlem w tryb serwisowy wpisalem te dane co mi napisales napewno poprawnie. I nie stety bez zmian pilot tak samo chodzi. Masz moze inny pomysl????
  • REKLAMA
  • #8 318404
    krzychu12
    Poziom 11  
    Jest maly problem nie wiem kiedy jest kropka czyli 7 poniewaz niewyskakuje mi ona na wyswietlaczu. A zanim wpisze swoje parametry musze wykasowac te co sa juz wpisane i robie to ze jak jest 1 to wciskam tez jedynke i ona sie kasuje ale niewiem czy jest kropka bo jej nie widze i moze przez to parametry sa niepoprawne. Moze ktos wie jak te wszystkie parametry zresetowac????
  • #9 318423
    malec
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Każdą zapisaną opcję musisz zatwierdić przyciskiem "Pamięć ".Podejrzewam,że tego nie robisz i stąd brak efektów.
  • #10 318433
    krzychu12
    Poziom 11  
    Jest jeszcze jeden problem po wyłączeniu odbiornika parametry które wpisałem sie kasuja. A powinny byc zapamietane te ustawienia. Po nacisnieciu przycisku wylacz na pilocie wyswietla sie PR na wyswietlaczu i sie wylacza telewizor. Ale po wlaczeniu telewizora tych ustawien juz nie ma są te które byle na poczatku.
  • #11 318437
    krzychu12
    Poziom 11  
    Tak jak napisałes Malec wyglada ze masz racje tylko nie wiem jakim przyciskiem mam to zatwiedzac. Moze ktos wie???
  • #12 318469
    krzychu12
    Poziom 11  
    Znalazłem z instrukcji ten przycisk do zapamietywania ale jest tylko na klawiatorze w telewizorze, nie ma go na pilocie. Ale niestety chyba nie działa bo nie zapamietuje tych ustawien. Jest jakis inny sposob aby te ustawienia zapamietac???
  • #13 318584
    malec
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Były piloty od Neptunów na SAA1293,które miały na pokładzie przycisk pamięci.A Ty sprawdź omomierzem,czy przycisk pamięci na klawiaturze w ogóle działa.zapamiętanie w Goldstarze o ile pamiętam sygnalizowane jest dwiema mrugającymi klamrami.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze GoldStar ArtB występuje problem z programatorem – po wciśnięciu przycisku 7 na pilocie pojawia się telegazeta, a obraz ciemnieje przy zwiększaniu głośności. Problem wynika prawdopodobnie z nieprawidłowych ustawień w trybie serwisowym procesora SAA1293-02 (ITT). Aby rozwiązać problem, należy wejść w tryb serwisowy poprzez zwarcie nóżek 12 i 23 na procesorze, a następnie wprowadzić odpowiednie parametry programatora. Parametry te trzeba zatwierdzić przyciskiem „Pamięć” na klawiaturze telewizora, gdyż pilot nie posiada takiego przycisku. Ustawienia powinny być zapamiętane, co sygnalizują dwie migające klamry na wyświetlaczu. W przypadku braku zapamiętania ustawień należy sprawdzić działanie przycisku pamięci na klawiaturze oraz ewentualnie zresetować parametry. Problem z zapamiętywaniem ustawień po wyłączeniu telewizora wskazuje na możliwą usterkę lub nieprawidłową procedurę programowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA