logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM TP 600e. Instalator nie może uzyskać dostępu do dysku. Windows XP.

sonny beyts 10 Sty 2007 22:50 2622 6
REKLAMA
  • #1 3431701
    sonny beyts
    Poziom 11  
    Witam
    jestem posiadaczem laptopa IBM TP 600e i mam nie lada problem. Postaram sie opisac to dokladnie.
    Wczorajszego dnia odpalilem laptopa a nastepnie Firefoxa i gg, wszystko chodzilo ok. Probowalem wlaczyc IE i Outlocka - komputer nie reagowal. Dopiero po paru minutach odpalily sie programy. Nigdy wczesniej nie mialem takiej sytuacji. Pomyslalem ze uruchomie ponownie komputer i wszystko wroci do normy. I tutaj zaczely sie problemy. Windows nie chcial wystartowac, wlaczal sie czarny ekran Xp jak przy normalnym starcie systemu jednak po chwili migalo niebieskie okienko i komputer ponownie sie restartowal. W trybie awaryjnym rowniez nie dalo rady odpalic XP.
    Nastepnie wsadzilem plytke instalacyjna XP i chcialem zrobic formata. I co? pisze mi ze instalator nie moze uzyskac dostepu do tego dysku :( wiec nie moge nic zrobic. Nie moge tez usunac partycji.
    Gdy ponownie wlaczam komputer to pojawia mi sie blad I9990305 i I9990301
    Wiem ze ktos na tym forum juz mial podobne problemy.

Co o tym myslicie?
    Prosze o pomoc, z gory dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 3431797
    cyzyk123
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Witam ze strony IBM

I9990305: No bootable device
    I9990301: Hard disk error

Wiec ciezko cos jednoznacznie powiedziec, skoro niemasz dostepu do dysku (system go nie rozponzaje) moze to byc uszkodzenie sprzetowe dysku, czyli poprotsu dysk wyzional ducha.... ewentualnie niestyka dobrze w kieszonce w laptopie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3432735
    badgerman
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    jeśli masz stację FDD i CD w nim to polecam zrobić startowe FDD (o ile nie ma opcji w BIOS do Bootowania z CD) i poszukać Ulimate Boot CD - masz tam pakiet do sprawdzenia chyba każdego komponentu łącznie z RAM, Proc i właśnie HDD (wiele narzędzi producentów - właśnie do konkretnych HDD) - ale najpierw to tak jak kolega wyżej radzi - wyjmij HDD , podmuchaj (w przelotkę też) - i dokręć wszystko solidnie - jeśli to nie pomoże to spróbuj załatwić od kogoś przelotkę HDD z 3,5 na 2,5 cala i wtedy podłącz gdzieś do stacji - pozwoli to stwierdzić czy np.nie padł kontroler w TP (mało prawdopodobne), a jeśli odpali pod stacją to może po prostu się BadSector zrobił w jakimś krytycznym miejscu i tez na stacji możesz sprawdzić dysk
  • REKLAMA
  • #4 3680618
    sonny beyts
    Poziom 11  
    Znow problemy z IBM TP :/
    Szczegoly- wszystko bylo ok zlapalem jakiegos virusa, antyvir usunal mi pare plikow i teraz nie xp nie moze sie zalogowac. Odpala sie ale dochodzi do momentu wyboru uzytkownika i kaplica. Chcialem zrobic formata jednak nie moge wlaczyc biosa w celu ustawienia bootowania z cd. Wyskakuje mi blad 8611 nastepnie przechodze to wciskajac Escape i F1, i odpala sie xp.
    Co w takim razie mam uczynic?
    Z gory dziekuje za pomoc
  • #5 3680763
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    861x
    (Pointing device error when TrackPoint is enabled.)
    8611: System bus error-I/F between 8042 and IPDC.
    8612: TrackPoint error.
    8613: System board or TrackPoint error.

Action in sequence:
    1. Reseat the keyboard cable on the sub card.
    2. Keyboard
    3. External mouse
    4. Sub card
    5. System board
  • #6 3682990
    sonny beyts
    Poziom 11  
    Tak ja wiem ze to jest blad urzadzenia wskazujacego czyli track pointa. Teraz uzywam myszki i jest ok. Gdy odpalalem kompa pojawial mi sie ten blad 8611 ale naciskalem esc a nastepnie f1 i win xp uruchamial mi sie normalnie. Teraz po walce z virusami xp wlacza sie, jednak nie moze sie zalogowac do profilu uzytkownika, pewnie wywalilem jakies pliki podczas usuwania virusow. W takim wypadku chce zrobic formata i zainstalowac xp, jednak mimo wsickania f1 nie wlacza mi sie bios :/ i nie mam jak odpalic bootowania z cd.
  • REKLAMA
  • #7 3683760
    sonny beyts
    Poziom 11  
    ok juz to przeszedlem, wlaczylem ustawienia biosa i zmienilem na bootowanie z Cd. Wlaczam kompa i wyskakuje blad 8611 (uszkodzony trackpoint) , wsickam escape przechodze dalej, nastepnie wciskam f1 - teraz powinno sie uruchomic bootowanie z cd (wczesniej w tym momencie zalaczal sie windows) jednak zamiast tego ponownie wywala blad 8611, naciskam escape i komp sie restartuje :/ Czy jedynym rozwiazaniem jest wyciagniecie dysku i zainstalowanie xp na innym laptopie? czy istnieje jakas mozliwosc ominiecia tego 8611 aby nastapil rozruch z Cd ?

Dodano po 37 [minuty]:

ok problem rozwiazany !!!
    na forum znalazlem post w ktorym gosc napisal jak mozna wylaczyc w biose track pointa no i udalo sie :)
    Co by gdyby nie elektroda ...

Podsumowanie tematu

✨ Laptop IBM ThinkPad 600e miał problemy z uruchomieniem systemu Windows XP. Początkowo programy działały wolno, a następnie system nie startował poprawnie, pojawiał się czarny ekran, migające niebieskie okienko i ciągłe restarty. Próba reinstalacji systemu z płyty instalacyjnej XP zakończyła się błędem braku dostępu do dysku oraz niemożnością usunięcia partycji. Komputer wyświetlał błędy I9990305 (No bootable device) i I9990301 (Hard disk error), co wskazywało na możliwe uszkodzenie dysku twardego lub jego nieprawidłowe osadzenie. Zalecano wyjęcie dysku, oczyszczenie i ponowne zamontowanie, a także testowanie dysku za pomocą narzędzi diagnostycznych z Ultimate Boot CD. Dodatkowo pojawił się problem z błędem 8611 związanym z urządzeniem wskazującym TrackPoint, który uniemożliwiał dostęp do BIOS-u i bootowanie z CD. Po wyłączeniu TrackPoint w BIOS-ie udało się uruchomić instalację systemu z płyty. W międzyczasie autor miał też problemy z wirusami, które usunęły pliki systemowe, co uniemożliwiało logowanie do profilu użytkownika. Ostatecznie rozwiązaniem było wyłączenie TrackPoint w BIOS-ie, co pozwoliło na poprawne bootowanie i reinstalację systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA