logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atmega128 + XRAM, Bascom. Układ nie zapisuje danych do pamięci.

michalmily 11 Sty 2007 08:47 2962 4
REKLAMA
  • #1 3432336
    michalmily
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich, mam problem z podłączeniem zewnętrznej pamięci ram - 6264. W bascomie ustawiłem $xramstart = &H1060, a rozmiar w opcjach -> kompilator -> układ, na 8KB. Dołączam schemat podłączenia pamięci do mikrokontrolera. Układ po zdefiniowaniu zmiennej nie zapisuje danych w pamięci zewnętrznej:
    Dim Zmienna As Xram Byte
    Zmienna = 10
    pamięć jest pusta. Czytałem pomoc bascoma i notę Atmegi, ale nic nie znalazłem. Za pomoc i wszelkie sugestie z góry dziękuję, pozdrawiam...
    Załączniki:
    • schemat.GIF (9.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3434053
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    W Atmega128 pamiec zewnetrzna ram zaczyna sie od adresu 0x1100 konfiguracja pamieci A strona 18 dokumentacji atmelowskiej.
  • REKLAMA
  • #3 3436296
    michalmily
    Poziom 13  
    Dziękuję, za odpowiedź,
    zmieniłem ustawienia, jednak nie wiele to pomogło, w RAMie ciągle pusto, ale na magistrali zaczęły pojawiać się określone stany, co dalej z tym fantem zrobić? A może schemat jest niepoprawny? Pozdrawiam....
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3437080
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3437867
    michalmily
    Poziom 13  
    Dziekuję, za pomoc, wszystko działa. Miałbym jednak jeszcze jedno pytanie, jak do tego interesu dołożyć LCD graficzny? Można by na innym porcie, ale zależało by mi na szynie systemowej. Do sterowania nie używam poleceń Bascoma, zdefiniowałem własne funkcje. Dzięki za pomoc, pozdrawiam....
REKLAMA