logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig CUC 2130 - cykanie przetwornicy, czy STV9306A jest uszkodzony?

stereoo 12 Sty 2007 10:36 1646 4
REKLAMA
  • #1 3436632
    stereoo
    Poziom 23  
    Ocena: 16
    witam!
    słychac tylko cykliczne cykanie przetwornicy,ale na zarówce zamiast hot-a jest OK.Trafo jest tez wporzo natomiast podejrzewałem pionowo lutowany moduł korekcji lecz miernikowo nie znalazlem wadliwego elementu.Ktoś wczesniej wymienił diode zenera 12v i układ STV9306A lecz zwarł cyną n15tą z 13tą.
    Czy scalak juz padł?poniewaz po usunieciu tego zwarcia nadal nie startuje.
    Pytam ponieważ w tej chwili nie mam pod reką STV zeby podstawic.
    dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 3436691
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    modół do wyciągnięcia, sprawdzenia elementy, przelutowania, bez scalaka nie ruszy-jest sterowany "po szynie", procek go nie widzi i da zezwolenia na start tv, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3436704
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    tranzystor wn dobry? ,,cykanie,,.podstaw pewniaka i trzymaj (i)pilota i zalacz sieciowym.
    obserwacja chassis czy cos sie nie zakopci.wylaczysz protect.
    co na ekranie.?
    czesto usterka https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic327379.html
  • REKLAMA
  • #4 3436804
    Mir
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Wiatm właśnie takiego robie z ta sama usterka. U mnie uszkodzony s2000 C55412 C55417. Pozdrawiam
  • #5 3441579
    stereoo
    Poziom 23  
    Ocena: 16
    To byłoby zbyt piękne...niestety tranzystor w.n nie był i nie jest uszkodzony:( Wymienilem STV9306 poniewaz miał zwarcie miedzy n9 i masą.Moduł korekcji sprawdziłem i przelutowalem.
    Na wszelki wypadek zeby nie wylutowywac go ponownie zastosowałem połaczenie przewodami z płytą bazową.Jedno co zauważyłem to gdy zostawilem nie podłaczone dwa piny modułu(ST4 i ST5)wtedy wsokie startuje na moment,ale ponieważ nie rusza pionka dlatego wyłącza się.Dlatego uwazam ,ze usterka bedzie raczej w pionce.
    Czy ktoś moze cos mi podpowiedziec

-------------------------------------------------------------------------------------

dodam tylko,ze nie jest to wina cewek odch pion.

Moderowany przez skryn:

Wiadomości scaliłem.

Załączniki:
    • Grundig CUC 2130 - cykanie przetwornicy, czy STV9306A jest uszkodzony? korekcja.jpg (36.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA