logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Listwa zasilająca z indywidualnymi przełącznikami dla każdego gniazda - jak znaleźć?

Misiu200 12 Sty 2007 16:17 1874 11
REKLAMA
  • #1 3437785
    Misiu200
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam do Was sprawe-wiem ze mi pomozecie jesli jest cos juz takiego na elektrodzie t podajcie nazwe bo ja nie mam pojecia jak sie to nazywa otoz:
    Potrzebuje czegos takiego jak listwa z tym ze listwe wlacza sie jednym glownym wlacznikiem a mi potrzeba np 6 gniazd 220V ale kazdy wlaczany/wylaczany osobno(Jeden glowny kapel zasilajacy,6 przelacznikow do kazdego gniazda osobno).
    Prosze Was o Pomoc.
    Tym ktorzy mi pomoga oddam po 10pkt
    Z gory dziekuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3437804
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Chcesz zrobić sam,czy kupić?
    as
  • REKLAMA
  • #3 3437807
    Macieks14
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    A jaki masz problem bo nie wiem jak ci pomóc?
  • REKLAMA
  • #4 3437829
    Misiu200
    Poziom 15  
    Oczywiscie ze zrobic sam
    A pozatym nie mam pojecia jak sie za to zabrac jak to wszystko podlaczyc zeby bylo ok
  • #5 3437851
    Macieks14
    Poziom 17  
    Może 2 przewody główne i na nich wyłącznik i równolegle 6 gniazdek z szeregowym wyłącznikiem.
  • #6 3437879
    Misiu200
    Poziom 15  
    prosze o jakie kolwiek schematy
    i jeszcze jedno pytanie czy da sie tak zrobic zeby po wlaczeniu np dwoch skrajnych czy jakich kolwiek dwoch naraz gniazd zasilania dalo sie je regulowac(napiecie) potecjometrami suwakowymi lub plynne przechodzenie tymi potencjometrami z jednego gniazda na drugie i odwrotnie-jesli tak to tez prosze o schematy ew rysunki zdjecia(moze ktos takie ma)
  • Pomocny post
    #7 3437904
    Macieks14
    Poziom 17  
    Listwa zasilająca z indywidualnymi przełącznikami dla każdego gniazda - jak znaleźć?

A taka regulacja na potencjometrze się nie da trzeba zastosować jeszcze jakiś diak :D
  • #8 3437958
    Misiu200
    Poziom 15  
    A jak jest z obciazeniem wszystkich gniazdek naraz jakie moze byc maksymalne?? I ew jak podlaczyc do teg wszystkiego jakis amperomiesz dla ukazania obciazenia?
  • REKLAMA
  • #9 3437999
    Macieks14
    Poziom 17  
    Masa pytań ale poklei.
    1.)Wszystko zależy od kabli jakie zastosujesz i wyłączników np.
    http://www.betatronic.home.pl/grafika/przelaczniki/MTS102.jpg
    ten typ wytrzymuje 3A 250V
    http://www.betatronic.home.pl/grafika/przelaczniki/PLPO220R.jpg
    ten około 10A 250V zastosuj 2 bo jest pewniejszy.
    2.)Moc urządzenia liczymy wzorem
    P=U*I
    U=P/I
    I=P/U
    P=moc w watach
    U=napięcie w voltach
    I=natężenie w amperach
    3.)Amperomierz tylko jaki cyfrowy za jakieś 55zł, czy analogowy którego koszt nie przekroczy 20zł u mnie w sklepie 16zł, a skalę musisz policzyć ze wzorów które podałem ci wcześniej i sumować natężenia zgodnie z I prawem kirhoffa.
    Amperomierz będzie mierzył wartości ze wszystkich gniazdek

Mam nadzieję że pokażesz mi swoje osiągnięcia bo jestem ciekaw że chyba sam zrobię coś podobnego do warsztatu.
  • Pomocny post
    #10 3438065
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1055
    obciazenie gniazdek maksymalne jest zazwyczaj na obudowie gniazdka . Do przewidywanego poboru obciazenie musisz dobrac przedewszystkim przewody. jak chcesz zrobic "mocna" listwe to ja proponuje przewod 2,5mm2. do domu w zupelnosci wystarczy. Na rysunku masz przyklad jak wpiac w obwod amperomierz. nie zapomnij ze amperomierz ma mierzyc prad PRZEMIENNY.
    Załączniki:
    • Listwa zasilająca z indywidualnymi przełącznikami dla każdego gniazda - jak znaleźć? wlaczniki elektroda.jpg (37.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 3438113
    Misiu200
    Poziom 15  
    OK wielkie dzieki wszystkim
    A jak maja sie te potecjometry suwakowe co wczesniej pytalem Tzn czy da sie tak zrobic zeby plynnie przechodzic napieciem z gniazda na gniazdo np piersze-trzecie lub pierwsze drugie itp?
  • #12 3438497
    Mefu
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Możesz zastosować przełączniki wielopozycyjne. do przełączania napiecia z gniazda na gniazdo, jednak nie da sie zrobic (łatwo) tak zeby potencjometrem suwakowym przechodzic z gniazda na gniazdo... widze ze jestes mocno poczatkujacy wiec jak sadze nie poradzilbys sobie z takim ukladem :/

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania listwy zasilającej z indywidualnymi przełącznikami dla każdego z 6 gniazd 220V oraz jednym głównym wyłącznikiem zasilania. Autor planuje wykonać urządzenie samodzielnie i prosi o schematy oraz porady dotyczące podłączenia. Zaproponowano zastosowanie dwóch przewodów głównych z wyłącznikiem oraz sześcioma gniazdkami z szeregowymi wyłącznikami. Poruszono temat regulacji napięcia na poszczególnych gniazdach za pomocą potencjometrów suwakowych, jednak wskazano, że płynna regulacja napięcia między gniazdami wymaga dodatkowych elementów, np. diaków, i jest trudna do wykonania. Omówiono kwestie doboru wyłączników i przewodów, podając przykłady przełączników o różnych parametrach prądowych (3A, 10A, 250V) oraz wzory do obliczania mocy, napięcia i natężenia prądu. Zaproponowano użycie amperomierza (cyfrowego lub analogowego) do pomiaru obciążenia całej listwy, z uwzględnieniem pomiaru prądu przemiennego. Zalecane przewody to 2,5 mm² dla bezpiecznej pracy w warunkach domowych. Wskazano, że do przełączania napięcia między gniazdami można użyć przełączników wielopozycyjnych, ale płynne przechodzenie napięcia potencjometrem suwakowym jest skomplikowane i niezalecane dla początkujących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA