logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C60 - rwący dźwięk dzwonków, podejrzenie uszkodzenia wzmacniacza audio

Yaro126 14 Sty 2007 14:07 1000 8
REKLAMA
  • #1 3445087
    Yaro126
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Witam!
    Mam siemensa c60 i wczoraj coś mu się stało, że nie można normalnie odtwarzać dzwonków, tzn. rwie i słychać tak jakby zwykły wzmacniacz działał na przesterze i co chwilę się nasycał... Soft zmieniałem dla pewności, grzałem kostki i dalej to samo.... Podejrzewam że to wina wzmacniacza dźwięku, tylko nie wiem w którym miejscu na płycie się znajduje... Czy ktos może mi pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 3445522
    AxeMan
    Poziom 24  
    Ocena: 12
    A głośnik sprawdzałeś ?
  • REKLAMA
  • #3 3447127
    Yaro126
    Poziom 20  
    To zeby sprawdzić głośnik było tak oczywiste że nawet nie pisałem:)
    Podmieniałem też dialoga i niestety to nie jego wina... Która kostka opócz dialoga jeszcze odpowiada za dźwięk??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3447250
    kwaku85

Poziom 16  
    Ocena: 12
    Procek kolego, procek. I to on najczęściej szwankuje przy dźwięku
    Konto firmowe:
    Reperatorium
    Studencka 4, Kraków, 31-116
  • Pomocny post
    #5 3447325
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Zgadza sie, dialog i cpu w pierwszej kolejnosci do grzania/wymiany w przypadku problemow z glosem w siemensach.
  • #6 3447369
    Yaro126
    Poziom 20  
    Czyli wychodzi na to, że procek do zmiany, bo grzanie niestety nic nie pomogło... Mam jednego procka do tego modelu w swojej magicznej skrzynce, więc postawię kulki, podmienię i zobaczymy co to da...
  • REKLAMA
  • #7 3481738
    Yaro126
    Poziom 20  
    Podmieniłem procka ale dalej to samo:( Co to jeszcze może być?? Podpowiedź jest taka, że na zestawie słuchawkowym działa normalnie...
  • Pomocny post
    #8 3481758
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Myśle że ten Siemens C60 - rwący dźwięk dzwonków, podejrzenie uszkodzenia wzmacniacza audio rysunek pomoże sam naprawiłem dwie sztuki w których przerywał dzwięk poprzez przeprowadzenie przewodów od dialoga do głośnika.
  • #9 3481934
    Yaro126
    Poziom 20  
    Telefon naprawiony:) Wymieniłem kondensatory sprzegające do masy koło dialoga i dźwięk wrócił:)
    Dziekuję za wszystkie sugestie!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telefonie Siemens C60 pojawił się problem z dźwiękiem dzwonków, który był przerywany i zniekształcony, przypominający przesterowanie wzmacniacza audio. Sprawdzono głośnik oraz wymieniono układ Dialog bez poprawy. Podejrzewano uszkodzenie procesora (CPU), który często odpowiada za problemy z dźwiękiem w Siemensach, jednak jego wymiana również nie rozwiązała problemu. Okazało się, że dźwięk działa poprawnie na zestawie słuchawkowym, co wskazywało na problem w torze audio do głośnika. Ostatecznie naprawa polegała na wymianie kondensatorów sprzęgających do masy w pobliżu układu Dialog, co przywróciło prawidłowe działanie dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA