logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C60 - brak komunikacji z PC przez kabel USB, tylko porty COM dostępne

wolin 14 Sty 2007 15:43 1405 8
REKLAMA
  • #1 3445454
    wolin
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    kupiłem kabel do USB do telefonu siemens c60 i mimo zainstalowania sterowników (dołączonych na płycie Cd do kabla) nie mogę nawiązać komunikacji z telefonem. Mimo że mam kabel do USB to instalator sterowników pyta się mnie którego portu używam do komunikacji z komórką i jest do wybrania tylko com1,2,3,4. Mieliście też podobne problemy?
  • REKLAMA
  • #2 3445509
    AxeMan
    Poziom 24  
    Ocena: 12
    Jak telefon wykrywa kabel?
  • REKLAMA
  • #3 3445523
    wolin
    Poziom 14  
    na telefonie nic nie wyskakuje tylko komputer pod ikonkami dysków jest osobna Mobile
  • REKLAMA
  • #4 3445532
    AxeMan
    Poziom 24  
    Ocena: 12
    Wstukaj *#06# i sprawdź co masz koło ACC przy podłączonym kablu.
  • #5 3445551
    wolin
    Poziom 14  
    po wystukaniu *#06# wyskakuje indentyfikator IMEI, a nie wiem gdzie jest to ACC
  • #6 3445920
    Vinietune
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Wstukujesz *#06# potem Wiecej i wyskoczy ci okno Status zjedz na dol i zobacz co pisze po Acc. Jak bedziesz sprawdzal to podepnij kabel do komorki :]
  • REKLAMA
  • #7 3445933
    wolin
    Poziom 14  
    acc:pluged in

Dodano po 3 [minuty]:

Takie jeszcze drobne pytanie:
    jakiego programu nailepiej jest używac do komunikacji z komórką i jakie oprogramowanie powinno być zainstalowane aby ten proces przebiegł bez problemów ?
  • #9 3446582
    wolin
    Poziom 14  
    To nie był problem z kablem ani telefonem tylko źle skonfigurowanym programem. okazało sie że wystarczyło przełączyć port komunikacji na 5 i zadziałało. Dziękuje za próby pomocy mi

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku komunikacji telefonu Siemens C60 z komputerem przez kabel USB, mimo zainstalowanych sterowników dołączonych do kabla. Instalator sterowników wymagał wyboru portu komunikacyjnego, jednak dostępne były tylko porty COM (COM1, COM2, COM3, COM4). Telefon po podłączeniu kabla nie wyświetlał żadnych komunikatów, a w systemie pojawiał się osobny dysk "Mobile". Sprawdzenie statusu połączenia za pomocą kodu *#06# wykazało, że ACC jest ustawione na "plugged in", co potwierdzało wykrycie kabla. Ostatecznie problem nie leżał w kablu ani telefonie, lecz w konfiguracji oprogramowania do komunikacji – konieczne było ręczne przełączenie portu komunikacji na port 5, co umożliwiło prawidłową komunikację. W dyskusji pojawiła się także sugestia korzystania z odpowiedniego oprogramowania do obsługi telefonu oraz link do forum z informacjami o problemach ze sterownikami USB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA