logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka czujki dymu. Czy da się ją podłączyć do centrali alarmowej?

darekpawel 14 Sty 2007 21:06 3066 8
  • #1 3446796
    darekpawel
    Poziom 17  
    Ocena: 63
    Czy można przerobić czujkę dymu dedykowaną do systemów p-poż., tak aby dało ją się podłączyć do centrali alarmowej-włamaniowej???

D.
  • #2 3446909
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 836
    Jeżeli weźmiemu pod uwagę czujkę np. OSD 23 http://www.lep.pl/www/pliki/PL/IT/53-osd23-it-051116.pdf to oczywiście jest to wykonalne.
    Czujka posiada na wyjściu przekaźnik którego stan (załączony lub wyłączony) można wykorzystać do sterowania centralki alarmowej.
  • #3 3447162
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 3447569
    nikspol
    Poziom 24  
    Ocena: 85
    Witam. Oczywiście kolejne pytanie zagadka .
    Ja myślę że pytający miał na mysli adresowalne czujki p.poż i nie zagłębiając sie w techniczne sprawy, żadne z poza szeregu gniazda i jakiekolwiek przeróbki na niewiele sie zdadzą gdyż czujki te są szczególnie dedykowane do konkretnych rozwiązań systemowych - central. W przypadku czujek prod. Polonu to chyba ta wymieniona wyżej może jedynie pracować z typowymi SSWiN.
    Pozdrawiam.
  • #5 3447672
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 194
    Napisz może o jakiej czujce mówisz. Może wcale nie trzeba jej przerabiać
  • #6 3447942
    darekpawel
    Poziom 17  
    Ocena: 63
    Witam - dzięki na odpowiedzi. Z tego co czytam to chyba będzie problem.
    Napięcie inne, czujka adresowlana, czujka nie ma przekaźnika itd...

Moje pytanie wynikało z tego, że mam takie dwie czujki prod. angielskiej, nie mam do nich szczegółowych instrukcji.

D.
  • #7 3448428
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 3449717
    nikspol
    Poziom 24  
    Ocena: 85
    Witam Kolego sharp - to co napisałeś dla mnie nie jest niczym odkrywczym natomiast nijak ma sie do mojej odpowiedzi na pytanie i cokolwiek zmienia w temacie. A jezeli tak to proszę o odp. / jednym zdaniem /, czy adresowalne czujki dedykowane do systemów p.poż / np. Polonu /można "przerobić" tak aby zachowały dotychczasowe parametry i pracowały z typowymi SSWiN. Pozdrawiam
  • #9 3450258
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości przeróbki czujek dymu dedykowanych do systemów przeciwpożarowych (p-poż.) w celu podłączenia ich do central alarmowych włamaniowych (SSWiN). Wskazano, że przeróbka jest teoretycznie możliwa, zwłaszcza w przypadku czujek wyposażonych w przekaźnik na wyjściu, jak np. model OSD 23, który może sterować centralą alarmową. Należy jednak zwrócić uwagę na różnice w napięciu zasilania – czujki p-poż. zwykle pracują na 24 V, podczas gdy standardowe systemy alarmowe na 12 V. Ponadto czujki adresowalne dedykowane do systemów p-poż. są często zaprojektowane do współpracy tylko z określonymi centralami i ich przeróbka jest problematyczna lub niemożliwa bez utraty parametrów. W przypadku braku szczegółowej dokumentacji technicznej i informacji o modelu czujki, przeróbka staje się trudna do wykonania. Wskazano również, że niektóre czujki p-poż. mogą być kompatybilne z typowymi systemami SSWiN, np. niektóre produkty firmy Polon-Alfa, ale wymaga to potwierdzenia modelu i parametrów technicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA