Jeżeli weźmiemu pod uwagę czujkę np. OSD 23 http://www.lep.pl/www/pliki/PL/IT/53-osd23-it-051116.pdf to oczywiście jest to wykonalne.
Czujka posiada na wyjściu przekaźnik którego stan (załączony lub wyłączony) można wykorzystać do sterowania centralki alarmowej.
da się przerobić, trzeba tylko zwrócić uwagę na napięcie zasilania, które w przypadku czujek p/poż wynosi 24V (w alarmach standart to 12V), można czujkę zamontować w gnieździe pozwalającym podłączyć czujkę do typowego systemu alarmowego.
Nie możesz założyć czujki p/poż dedykowanej do systemów SSWiN? np. http://www.polon-alfa.pl/index.php?op=5&go=49
Witam. Oczywiście kolejne pytanie zagadka .
Ja myślę że pytający miał na mysli adresowalne czujki p.poż i nie zagłębiając sie w techniczne sprawy, żadne z poza szeregu gniazda i jakiekolwiek przeróbki na niewiele sie zdadzą gdyż czujki te są szczególnie dedykowane do konkretnych rozwiązań systemowych - central. W przypadku czujek prod. Polonu to chyba ta wymieniona wyżej może jedynie pracować z typowymi SSWiN.
Pozdrawiam.
jakie to czujki?
nikspol nie wszystkie czujki są adresowalne, poza tym w niektórych systemach moduł adresujący umieszcza się w podstawie czujki i adresowane jest zasadniczo gniazdo.
Witam Kolego sharp - to co napisałeś dla mnie nie jest niczym odkrywczym natomiast nijak ma sie do mojej odpowiedzi na pytanie i cokolwiek zmienia w temacie. A jezeli tak to proszę o odp. / jednym zdaniem /, czy adresowalne czujki dedykowane do systemów p.poż / np. Polonu /można "przerobić" tak aby zachowały dotychczasowe parametry i pracowały z typowymi SSWiN. Pozdrawiam
✨ Dyskusja dotyczy możliwości przeróbki czujek dymu dedykowanych do systemów przeciwpożarowych (p-poż.) w celu podłączenia ich do central alarmowych włamaniowych (SSWiN). Wskazano, że przeróbka jest teoretycznie możliwa, zwłaszcza w przypadku czujek wyposażonych w przekaźnik na wyjściu, jak np. model OSD 23, który może sterować centralą alarmową. Należy jednak zwrócić uwagę na różnice w napięciu zasilania – czujki p-poż. zwykle pracują na 24 V, podczas gdy standardowe systemy alarmowe na 12 V. Ponadto czujki adresowalne dedykowane do systemów p-poż. są często zaprojektowane do współpracy tylko z określonymi centralami i ich przeróbka jest problematyczna lub niemożliwa bez utraty parametrów. W przypadku braku szczegółowej dokumentacji technicznej i informacji o modelu czujki, przeróbka staje się trudna do wykonania. Wskazano również, że niektóre czujki p-poż. mogą być kompatybilne z typowymi systemami SSWiN, np. niektóre produkty firmy Polon-Alfa, ale wymaga to potwierdzenia modelu i parametrów technicznych. Wygenerowane przez model językowy.