logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY TA-120: Wyjścia B grają cicho, co może być przyczyną?

Student22 06 Wrz 2003 15:07 1650 15
REKLAMA
  • #1 318483
    Student22
    Poziom 11  
    Mam wzmacniacz SONY TA-120 są w nim wyjścia na dwie pary głośników, przez 3 miesiące grał ok. Jedna para głośników była podłączona. Niedawno jeden głośnik zaczął strasznie cicho grać. Na poczatku myślałem, że to wina głośnika , ale poprzełączałem i okazało się, że wyjścia A są ok i jedno i drugie natomiast wyjścia B grają bardzo cicho prawie niesłyszalnie. Czy ktoś ma jakis pomysł co jest nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 318545
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Najpierw zamien miejscani przewody sygnałowe- dla testu bo nie wiemy czy ma na wej sygnał.
    Podłacz tez słuchawki i zobacz...
  • #3 318679
    Student22
    Poziom 11  
    O co chodzi z przewodami sygnałowymi to są czincze? Puściłem dzwięk z magnetofonu tzn. z kasety i coś tam leciutko słychać jak dam pokrętłem na max. głośność. Natomiast po podłączeniu słuchawek dzwięk słychać tylko w prawej słuchawce i to dość cicho.
  • #4 318816
    CKsrv
    Poziom 32  
    Chodziło mi o zamiane miejscami wejsc.
    Tak jak robiłes z przewodami głosnikowymi ale teraz zamiana ma dotychyc wejscia - mozesz tam miec cincze tzw albo din'a.
    Chodzi o to czy jestes w 100% pewny ze wzm dostaje sygnał na wejscie?
  • #5 319230
    Student22
    Poziom 11  
    Poprzełączałem cincze i jestem na 100% pewnien, że wzmacniacz dostaje sygnał. Oprócz tego zmieniłem kartę muzyczna i na drugiej jest to samo. ( możliwe, że jest to wina kabla?? ) - tak się teraz zastanowiłem, bo kabla nie sprawdzałem, a nie mam drugiego. Jeden głośnik cały czas gra normalnie, a drugi strasznie cicho prawie niesłyszalnie ( po zamianie głośników miejscami podłączenia dzieje się to samo tylko z przeciwnym głośnikiem ( nie jest to więc padnięty głośnik ). W sumie, albo kabel, albo wzmacniacz. Kabel sprawdzę jutro tzn. kupię nowy. CKsrv masz jeszcze jakiś pomysł??
  • REKLAMA
  • #6 319323
    klubbstyle
    Poziom 12  
    za jakis czas podrzuce ci schemat (musze ostro poszukac na płytkach dvd :( )... a tak wogule to prawdopodobnie nie jest wina kabla .. problem moze lezec w zasilaniu .... bo sonacze maja to do tego ze padaja zasilacze zobacz czy + Uzpa ma tak sama wartosc jak -Uzpa to podstawa
  • #7 319518
    Student22
    Poziom 11  
    Jak mam sprawdzić Uzpa + i - gdzie mam mierzyć otworzyć wzmacniacz i gdzieś przy zasilaczu? za schemat był bym wdzięczny. Ale czy z zepsutym zasilaczem wogóle by było słuchac dzwięk? Tak jak mówiłem gra prawidłowo, ale na jeden głośnik drugi cichuteńko tak jakby na drugi głośnik brakowało sygnału albo gdzieś sygnał "tracił moc".
  • #8 319528
    klubbstyle
    Poziom 12  
    Student22 napisał:
    Jak mam sprawdzić Uzpa + i - gdzie mam mierzyć otworzyć wzmacniacz i gdzieś przy zasilaczu? za schemat był bym wdzięczny. Ale czy z zepsutym zasilaczem wogóle by było słuchac dzwięk? Tak jak mówiłem gra prawidłowo, ale na jeden głośnik drugi cichuteńko tak jakby na drugi głośnik brakowało sygnału albo gdzieś sygnał "tracił moc".

sorki ale masz pojecie wogule o elektronice ? jezeli nie to ciezko bedzie ci cokolwiek powiedziec :(ale spróbuje ...

1narazie se odpusc zasilacz.!!!(podpytalem sie kolesia który naprawia audio gwarancyjnie soniacza i doradził nastepujaco )

2 nozesz pomiezyć napiecie spoczynkowe na jednym wyjsciu i na drugim jak wzmacniacz jest właczony w stanie jałowym (czyli bez zadnej muzy ) .. i zlokacz czy sa odpowiednio takie same napiecia

3 jak jest po równo to nastepnie mierzysz napiecie na tranzystorach mocy(badz wyjciowych jak zwał tak zwał :)) jak jest tez równo to dopiero zajmij sie przedwzmacniaczem itp .... az do bulu . (nie przejmuj sie ze nie masz schematu bo masz z czym porównac .. bo lewy i prawy kanał jest identyczny )

4 niestety schematu nie mam . bym musiał dzwonik do sony-ego a to juz koszty dla mnie a raczej dla mojego starego który prowadzi servis soniacza itp ...

5 jak zmierzysz to daj znac . :)

6 aha no i ostatnia zecz . wes spisz nr. fbryczny . zlokam czy czasem nie wypuscili wadliwej partii ... bo sie zdarza takie cos i to dosyc czesto ...]
    pozdro
  • #9 319535
    Student22
    Poziom 11  
    Szczerze mówiąc to pojęcie o elektronice mam blade, ale mój ojciec wraca wieczorem do domu on się zna lepiej kiedyś w branży więc jakieś pojęcie będzie miał :). W takim razie powiem mu żeby zrobił to co napisałeś. Numer seryjny to 4513369 ( ta-f120 ). Masz juz może jakiś pomysł co to mogło paść? Czy dopiero po wstepnym sprawdzeniu będzie wiadomo?
  • #10 319538
    klubbstyle
    Poziom 12  
    dopiero po sprawdzeniu cokolwiek moge powiedziec ..

badz jak mozesz dzis koło 20 dam ci opowiec co do nr.seryjnego

Posty jeden pod drugim scalono
  • REKLAMA
  • #11 319657
    klubbstyle
    Poziom 12  
    no cos jest . ....z tym numerem .. podobno został wyprodukowny ze zmienionym czesciami ale naszczescie to rezystory które nie maja wpływu na twój problem .... oki to teraz czekam na wyniki pomiarów . :)))))
  • #12 319670
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    ja najpierw proponuje zamienic miejscami chinche. bo moim zdaniem to ich wina. jesli problem przeniesie sie na drugi glosnik to wywal chinche i kup nowe.
  • REKLAMA
  • #13 319724
    CKsrv
    Poziom 32  
    Wlasnie o to mi biega caly czas ale jakos ...
  • #14 319767
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Ktos tam napisal, ze moze padlo jedno z symetrycznych zasilen koncowki... Cos mi sie zdaje, ze wtedy zaden kanal nie gral by poprawnie a jezeli nawet (bo bezpieczniki na kazdej galezi), to ten kanal zwalony harczal by jak nie wiem a nie gral cicho.
    Napisales na poczatku, ze wyjscia A graja obydwa dobrze. Z tego co rozumiem to tak powinno byc :? Jedno A obsluguje kanal Lewy a drugie A - prawy. Tak samo z wyjsciami B. Nie znam tego wzmaka ale w wiekszosci jest to tak rozwiazane, ze mozemy przelacznikiem wybrac albo A, albo B, albo A+B. Dla A+B musza byc 4 kolumny, poniewaz wzmacniacz laczy wewnatrz po dwa szeregowo.
    Niepokoi mnie tylko, ze sluchawki graja na jednym kanale.
    W soniakach widzialem jeszcze jakies rezystory na wyjsciu - ewentualnie wybor obciazenia - nigdy sie temu nie przyjrzalem ale moze to cos tam Ci padlo.
    Sprobuj tez zmienic wejscie sygnalu. Jesli magnet podlaczales innym kablem niz karte dzwiekowa to na kable raczej bym nie stawial. Sam efekt cichego grania przypomina zwarcie przewodu sygnalowego albo jakies "jaja" z potencjometrem (jesli jest mechaniczny) - ale w soniaku???
  • #15 319825
    CKsrv
    Poziom 32  
    "Dla A+B musza byc 4 kolumny, poniewaz wzmacniacz laczy wewnatrz po dwa szeregowo. "

Niekoniecznie tak jest.
    W sprzecie krajowym to owszem zawsze ale Akai, Technics i inne maja A+B 8Ω||8Ω i jada na 4Ω.

Nie zebym sie czepiał ale jak nie ma syglału na słuchawkach to jest potrzebna ingerencja we flaki Ampa.

A pot mechaniczny to najlepszy pot na Swiecie.
    Za..cne THD i S/N :)
  • #16 320155
    klubbstyle
    Poziom 12  
    no oki ale zalilanie symetryczne tez ma to do tego ze pada . wystarczy zbyt duzy prad na zwoju to juz koniec .. a miałem przybadek ze na +Upza = 45 a -Upza= -37...(ale nie w soniaczu tylko yamaha i dlatego zanim cokolwiek sie robi to powinno sie zlokac ) i szukaj tu wiatru w polu ... a soniacze o ile pamietam ten model to segmetowka i ma symetryczne zasilanie z gretzem .... wiec najpierw niech pomiezy .. sprawdzic nie zaszkodzi . :D

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz SONY TA-120 posiada wyjścia na dwie pary głośników (A i B). Po trzech miesiącach użytkowania jedna para (B) zaczęła grać bardzo cicho, podczas gdy para A działa prawidłowo. Problem nie leży w głośnikach, ponieważ po zamianie miejscami cichy dźwięk przechodzi na drugi głośnik. Podejrzewany jest kabel sygnałowy lub uszkodzenie wewnętrzne wzmacniacza. Zalecane jest sprawdzenie kabli cinch, zamiana ich miejscami oraz test sygnału na wejściu wzmacniacza. Możliwe przyczyny to uszkodzenie zasilania symetrycznego, co może powodować nierównomierne napięcia na kanałach, lub uszkodzenie elementów wyjściowych (np. tranzystorów mocy). Pomiar napięć spoczynkowych na wyjściach i tranzystorach mocy w stanie jałowym może pomóc w diagnozie. Brak sygnału lub cichy dźwięk w słuchawkach na jednym kanale wskazuje na potencjalne uszkodzenie wewnętrzne. Schemat wzmacniacza jest poszukiwany, ale brak jego dostępności utrudnia diagnozę. Wskazane jest, aby osoba z podstawową wiedzą elektroniczną wykonała pomiary napięć i porównała kanały. Numer seryjny urządzenia to 4513369. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące konstrukcji wyjść A+B i ich obciążenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA