logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miernik mocy ZPFM 2C/M. Jakie ma parametry? Instrukcja ze schematem.

POL02 15 Sty 2007 09:22 6404 8
REKLAMA
  • #1 3448073
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 550
    Witam.
    Kto spotkal sie z tym miernikiem?
    Jakie ma on parametry.
    Mile widziana instrukcja ze schematem.
    POLO2
  • REKLAMA
  • #2 3448094
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Cześć .

Czy chodzi o ten z Allegro :
    Miernik mocy ZPFM 2C/M. Jakie ma parametry? Instrukcja ze schematem.

Podobne były w starych testerach radiotelefonów. Chyba ZPFM-1 lub 2 (1 z 3 segmentów, ten z samego dołu).

Zerknij też tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic650821.html
    Może dj_stopa w czymś Ci pomoże.

Na rynek polski produkowane były ZPFM-2/M. Ta literka C sugeruje byłą Czechosłowację . Tak by wynikało z dostępnych w sieci zdjęć.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3448512
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 312
    Zwracam uwagę na 75 omowe wejście miernika mocy w.cz.
  • REKLAMA
  • #5 3448791
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6168
    Służy do pomiaru parametrów radiotelefonów - lampowy.
    W skład zestawu wchodziły jeszcze ZPFM2/G (generator wcz - z wymiennymi wkładkami do 360 MHz + generator mcz do modulacji, zarówno AM jak i FM) i ZPFM/D (miernik dewiacji i prądów).
    Co do tego miernika:
    Wejście wcz 75 ohm, gniazdo dolne /odsprzężone 20dB/i przełączane zakresy pomiaru mocy wcz. /w całym zakresie częstotliwości/.
    Miernik mocy mcz 10mW,100mW i 1W na rezystancji głośnika 8 ohm.

Nowsza wersja tego zestawu to ZPFM 3, którego producentem była nie istniejąca firma "Eureka", która robiła go w wersji scalono-tranzystorowej.
  • #6 3456049
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    hefid napisał:
    ...

Nowsza wersja tego zestawu to ZPFM 3, którego producentem była nie istniejąca firma "Eureka", która robiła go w wersji scalono-tranzystorowej.

Ja swojego ZPFM3 kupiłem w Meratroniku, na Białobrzeskiej, tam też jeździłem do serwisu celem kalibracji- więc producentem chyba nie była "Eureka" ?

I ZPFM3 konstrukcyjnie jest wykonany jako jeden blok. Wymienne sa tylko "szuflady" generatora w.cz.
  • #7 3456500
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 312
    Zgadza się. Eureka nie robiła ZPFM-3, robiła natomiast jego następcę, czyli ZPFM-4. Z ciekawszych rzeczy Eureki to jeszcze reflektometry E-620 i E-621.
  • #8 3465052
    Renegat_pol
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Dokładnie tak. Ja sam posiadam taki reflektometr i jestem bardzo zadowolony. Co do instrukcji to mam xero całej dokumentacji. Zainteresowanym mogę wysłać po kosztach.
  • #9 3475126
    BEARR
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    na moim ZPFM 3 pisze Eureka,a w dokumentacji widziałem Meratronik
    i bądź tu człowieku mądry :)

Podsumowanie tematu

✨ Miernik mocy ZPFM 2C/M to urządzenie stosowane do pomiaru parametrów radiotelefonów lampowych. Posiada wejście w.cz. o impedancji 75 omów oraz dolne gniazdo odsprzężone 20 dB. Miernik umożliwia przełączanie zakresów pomiaru mocy w.cz. w całym zakresie częstotliwości. Dodatkowo mierzy moc m.cz. na rezystancji 8 omów w zakresach 10 mW, 100 mW i 1 W. W skład zestawu wchodziły także generatory ZPFM2/G (generator w.cz. z wymiennymi wkładkami do 360 MHz oraz generator m.cz. do modulacji AM i FM) oraz miernik dewiacji i prądów ZPFM/D. Nowszą wersją jest ZPFM 3, wykonany w technologii scalono-tranzystorowej, produkowany przez firmę Meratronik, choć w dokumentacji pojawia się także nazwa Eureka, która jednak produkowała model ZPFM-4 oraz reflektometry E-620 i E-621. Instrukcje i schematy do ZPFM 2C/M są trudne do znalezienia, ale istnieje możliwość uzyskania kopii dokumentacji po kosztach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA