logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV DAEWOO 28 - jasne poziome paski na ekranie, co może być przyczyną?

maro123 15 Sty 2007 13:52 2805 6
REKLAMA
  • #1 3448906
    maro123
    Poziom 11  
    Witam,
    Jak w temacie - nie wiem dokładnie jaki model bo stoi u rodziców, ma ok. 8 lat, ale...
    Od jakiegoś już czasu przez cały czas ne ekranie widać bardzo cienkie (< 1 mm) jasne paski/kreski praktycznie na całym obrazie/kineskopie.
    Paski te występują non-stop, nie zaleźnie od tego czy wyświetlany jest jakiś program czy sygnał z video czy DVD... Niezależnie też od tego czy podłączona jest do tv antena czy nie, nawet w "przerwie' podczas przełączania kanałów.
    Dlatego też myślę, że może jest to problem kineskopu bądź jakiejś elektroniki.. ???
    Jak już mówiłem są one jasne (prawie białe) przez co szczególnie widoczne na ciemnym tle - przy jasnym obrazie NIEWIDOCZNE.
    Przepraszam może za zbyt lakoniczny opis usterki, ale jestem raczej laikiem jeśli chodzi o elektronikę i tv.
    Chciałbym jednak dowiedzieć się co może być przyczyną takiego zachowania tv ????
    Przejrzałem już troche tematów na forum, ale nie znalazłem nic bardzo zbliżonego do mich objawów.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam i czekam na sugestie !!!

Marek[/url]
  • REKLAMA
  • #2 3448945
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    kineskop albo zasilanie katod, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3449409
    Lucjan52
    Poziom 27  
    Ocena: 158
    Zmniejsz napięcie G2 i obserwuj. Pozdrawiam Lucjan
  • REKLAMA
  • #4 3473579
    maro123
    Poziom 11  
    Witam,
    Dzięki za zainteresowanie... (Gdzie dokładnie znajduje się to pokrętło G2 ???)
    Jeśli chodzi o model to jest to: 2898 STB.
    Ostatnio zaobserwowałem również, że oprócz wspomnianych wyżej pasków, obraz na nim jest nieostry i trochę za jasny i... prawdę mówiąc niebardzo da się to wyregulować z menu telewizora.
    Jeszcze raz dziekuję za poporzednie info i proszę o podpowiedź co może być nie tak... ?

P.S.
    Jakby było to coś poważniejszego chętnie skorzystam z jakiejś pomocy specjalisty w okol. Wawa - Rembertów/Praga Płd.

pozdrawiam:
    Marek[/url]
  • Pomocny post
    #5 3473597
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam !

Pokrętła znajdują się na trafopowielaczu tym co przewód idzie na kineskop . G2 znajduje się niżej ,wyżej jest ostrość .

Lekko pokręć w lewo aż znikną paski .
  • #6 3473636
    maro123
    Poziom 11  
    Dzięki - sprawdzę !

Można to regulować podczas pracy TV ?
    Czy raczej wyłączać go - przestawić i włączać ? Do skutku...

P.S.
    Czy w takim razi etym górnym pokrętłem na trafopowielaczu mogę spróbować podregulować tę ostrość ???

Przepraszam za być może totalnie "lamerskie" pytania, ale na naprawie TV to ja się niestey nie znam zupełnie.

Pozdrawiam i dzięki:
    Marek
  • REKLAMA
  • #7 3474157
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2300
    Witam. Zrob to na wlaczonzm telewizorze,bo jak bedziesz obserwowal objawy na ekranie,mozna i Twoja metoda,ale to przypomina kawal z calowaniem.Powaznie zrob tak jak radzi kol,Alus.pozd.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Daewoo 28-calowym model 2898 STB pojawiły się cienkie, jasne poziome paski na ekranie, widoczne niezależnie od źródła sygnału i stanu anteny. Objawom towarzyszy nieostry i zbyt jasny obraz, trudny do skorygowania z menu TV. Przyczyną mogą być problemy z kineskopem lub zasilaniem katod. Zalecane jest regulowanie napięcia G2 na trafopowielaczu, gdzie pokrętło G2 znajduje się poniżej pokrętła ostrości. Regulację należy przeprowadzać na włączonym telewizorze, delikatnie zmniejszając napięcie G2, aż paski znikną. Dodatkowo można próbować regulacji ostrości tym samym trafopowielaczem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA