logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon 6012 - Błąd E210, świetlówka nie świeci po włączeniu

cywia 15 Sty 2007 14:00 1794 8
REKLAMA
  • #1 3448938
    cywia
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam , szanownych kolegów mam kopiarke Canona model 6012 i po właczeniu wyswietla bład e210 czy ktoś moze pomóc mi i dopowiedzic co mam zrobić ?
    Swietlówka przy właczeniu nie świeci
    Pozdrawiam

Moderowany przez kosmita:

Zmieniłem temat
    Wpis dokonany w dniu: 2007-01-16 o godzinie: 16:54

• REKLAMA
  • #2 3448999
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    jest to błąd skanera a możliwe przyczyny to błąd czujnika połozenia początkowego, uszkodzony silnik skanera, uszkodzony dc controller, mechanizm objektywu i skanera uszkodzony
  • #3 3451382
    zyg1
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Jeżeli co drugie włączenie maszyna nie wywala kodu i działa to wina leży po stronie elektromagnesu który przełącza napęd obiektywu. Trzeba zdjąć zasilacz , blachę z silnikiem gł. i u góry będzie widać kotwicę elektromagneu. Pręt który jest zamocowany poprzecznie do rdzenia wysunął sie za dużo , trzeba go cofnąć o 1 mm i po kłopocie. Zobacz czy błąd się pojawia co drugie włączenie maszyny, jeśli tak to na 100% to co opisałem
  • REKLAMA
  • #4 3454181
    stempel72
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Jeśli świetlówka nie świeci to może od tego zacznij ?
  • REKLAMA
  • #5 3458121
    princo
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    witam
    zyg1 ma tu rację .
    wina leży prawdopodobnie po stronie elektromagnesu pod zasilaczem.
    rozwiązanie
    odkręć śrubkę elektromagnesu do momentu aż zacznie mieć luz idokręć o 3/4 obrotu. Zabezpiecz budaprenem żeby się nie odkręciła i powinno być ok.
    Miałem przynajmniej ze cztery takie maszyny i zawsze pomagało
  • #6 3458620
    sebagut
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Ja tez miałem kilka takich przypadków, ale zawsze skracałem troche sprężynkę od tego elektromagnesu i tez pomagało. pozdrawaim
  • REKLAMA
  • #7 3471316
    cywia
    Poziom 14  
    Dzięki z a wszytskie popowiedzi sprawdzę i powiadomie o efektach
  • #8 3487267
    cywia
    Poziom 14  
    witam,
    mieliście rację kółeczko plastikowe pęknięte było i skaner się nie ruszał .
    Teraz wymieniłem element i jest inny problem przy kopiowaniu strony na końcu kartki a4 ok 5 cm kopiuje czarny pas.
    Nie wiem czym to jest spowodowane może ktoś zna taki przypadek ?
  • #9 3698846
    zborek82
    Poziom 19  
    Ocena: 115
    Wielkie dzięki za wszystkie wskazówki - spróbowałem wszystkiego po tyrochu z tym elektromagnesem i działa jak nowa :) Wielkie dzięki wszystkim

Podsumowanie tematu

✨ Kopiarka Canon 6012 po włączeniu wyświetla błąd E210, który wskazuje na problem ze skanerem. Przyczyny mogą obejmować uszkodzony czujnik położenia początkowego, silnik skanera, DC controller lub mechanizm obiektywu i skanera. Częstą przyczyną jest elektromagnes przełączający napęd obiektywu – jego elementy mogą się poluzować lub sprężyna może wymagać skrócenia. Zaleca się regulację elektromagnesu poprzez odkręcenie śrubki do momentu pojawienia się luzu i dokręcenie o 3/4 obrotu, zabezpieczając ją przed odkręceniem. W jednym przypadku uszkodzone plastikowe kółeczko blokowało ruch skanera, co po wymianie rozwiązało problem błędu E210. Po naprawie pojawił się nowy problem z czarnym pasem na końcu kopiowanej kartki, którego przyczyna nie została ustalona. Po zastosowaniu wskazówek dotyczących elektromagnesu urządzenie działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA