logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Otoczeni sieciowe Windows xp , udostępnianie łacza sieciwego

kamil2234 15 Sty 2007 14:43 1988 11
  • #1 3449104
    kamil2234
    Poziom 13  
    Mój problem to konfiguracja otoczenia sieciowego w windows xp.

Standardowa koniguracja jest prosta i o to się nie pytam i porsze nie wyjaśniać.

Problem z otoczeniem sieciowym pojawia się gdy korzystam równocześnie z dwóch kart sieciowych na jednym komputerze z tej samej puli adresowej.
    Kiedy włączam dwie karty sieciowe na jednym Pc komputery się nie widzą . Próbowałem różnych konfiguracji ustawień . Na jednej karcie przypisałem statyczny adres z puli 1.20 a na drugiej 1.22 ,bramę domyślną o,raz serwer dns (dns i bramę ustwiałem tylko na jednej karcie ponieważ internet również głupiał jak miał dwie bramy do wyboru w tej samej sieci - oczywiste.

Pytam się wobec tego jak ustawić aby interfejs 1.22 katy sieciowej brał udział w otoczeniu sieciowym a interfejs 1.20 nie - mimo że należy do tej samej sieci. Wykluczona jest jakakolwiek blokda portu 445 na interfejsie to nie w tym problem.

Dalej

Z interfejsu karty sieciowej 1.22 wychodzi również serwer dhcp - który adresuje komputery w mojej sieci.

jak na jednej z kart chcem ustawić współdzielenie łącza to głupi windows prubuje ustawić adres karty sieciowej na 192.168.1.1 . Jak by tego było mało automatycznie włącza się dhcp na windowsie z tego interfejsu. Co strasznie miesza w sieci . Jak to wyłączyć bo chiałem mieć tylko udostępnianie łącza a nie dhcp z windowsa i żeby mi automatycznie próbował ustawiać.

Kolejny problem z którym się spotkałem to chyba sprzężenie sygnału - przynajmiej ja sobie to tak tłumaczę.

Ustawiam dwa interfejsy sieciowe w tej samej sieci podłaczam do switcha i zestawiam między nimi most sieciowy . Rezultat jest taki, że dopuki nie odłączę kabla od któregoś z interfejsów to komputer wisi i pokazuje łącze 2GB zamiast coś innego.

Sądzę że zapętliłem sygnał - mam rację ???
  • #2 3449312
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Moze wyjasnij po co taka adresacja tych kart, co chcesz osiagnac, bo napewno sa na to rozne inne rozwiazania.
  • #3 3453401
    kamil2234
    Poziom 13  
    Ja puszczam sygnał dostępu do internetu z routera do serwera następnie sygnał wraca przez drugą kartę tego komputera z powrotem do routera.

Robię to po to aby przekierować sygnał neta na serwer bo na nim można dzielić pasmo. Router nie przepuszcza żadnego komputera oprucz serwera do sieci, a komputery w sieci mają ustawione jako bramę serwer. Było mi wygodnie zrobć tak nawet ze względów fizycznych ponieważ mam tylko jeden kabel pociągnięty do serwera dopiero przy nim stioi swich i tam wpinam kabel jako uplink. A potem wpinam dwie karty tego serwera do switcha.

Wiem że są inne metody podziału hoć by taki że sygnał do neta podłączam bezpośrdnio do komputera i router lub swich stawiam za pc. Ale nie mogę tego dokonoć ponieważ mam stałe IP i jest ono przpisane do mac mojego routera . W dodatku admin sie pomylił i mam szybsze łącze więc nie będę mu truł o zmianach bo się pokapuje że konfiguracje pomylił.

W 100% musi być ajkaś opcja w rejestrach żeby coś wyłączyć w tym xp.

TAk więc prosze o udzielenie odpowiedzi z pierwszego postu . Albo jakieś inne rozwiązanie problemu.[/img]
    Załączniki:
    • Otoczeni sieciowe Windows xp , udostępnianie łacza sieciwego schemat sieci.GIF (8.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3453650
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    zawsze możesz zczytać mac z routera i sięsklonować na kompie
  • #5 3454675
    kamil2234
    Poziom 13  
    Jest jeden problem jak mówiłem fizyczny- niemogę dać dodatkowego kabla między serwerem a router lub modemem (jeśli zdecydował bym się na podmianę mac adresu z wyłączeniem routera)

Pragnę zauważyć że jeśli przyjrzeć się obecnemu schematowi połączenia to widać , że w typ przypadku nie da się zastosować forwardingu ponieważ wszytkie połaczenia z netem są kierowane najpierw na serwer. a dopiero potem z serwera do sieci lokalnej .

Sygnał idzie w dwie strony po jednym kablu bo potem zawraca . Gdybym podłączy bezpośrednio neta do pc wówczas nie mógł bym z powrotem udostępnić neta w sensie fizycznym (brak kabla).

Dołączę jeszcze schemat który może być też dobrym rozwiązaniem . Jednak mam kilka wątpliwości. Ciekawi mnie czy przypadkiem po zestawieniu udosepniania połączenia internetowego na windows porty są owzorowane ???? bo przechodzą do innej sieci a konkretnie z sieci 192.168.3.2 do sieci 192.168.4.1 . Zdarzenie to dzieje się na windows i tam trzeba rozpatrywać problem.

Jeśl jest że mapowanie występuje to co się dzieje gdy sam serwer zaczyna korzystać z zajętego portu ??

Jeśli nie to trzeba jakoś zrobić mapowanie portów dla poszczególnych usług na windows .Pytanie jak ???
    Załączniki:
    • Otoczeni sieciowe Windows xp , udostępnianie łacza sieciwego schemat sieci 2.GIF (18.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 3455635
    mbo
    Ocena: 845
    Ale zakręciłeś ...

Wystarczy jak ustawisz między router/AP a serwer inną klasę adresów.

Reszta pozostaje bez zmian. Dodatkowy router nie jest do niczego potrzebny.
    NAT'a możesz mieć na serwerze.

Ostatecznie możesz skrętkę wykorzystać na 2 połączenia.
  • #7 3455960
    kamil2234
    Poziom 13  
    hm no nie mogę dać innej klasy adresów niestety. Bo muszę powrucić z powrotem do poprzedniej daltego, że w roli switcha wykorzystuję router który niestety podiada adres ip . co wiąże się z tym że mogę stosować tylko jedną pulę adresową . Maska jest ograniczona do 255.255.255.x

Żadne inne pule nie są przepuszczane nawet przy wykorzystywaniu routera jako switacha. Niestety routery domowe nie obsługują takich bajerów.
  • #8 3457556
    mbo
    Ocena: 845
    Pokręciłeś coś.
    Skoro działa tylko jako switch co klasy adresowe nie mają nic do znaczenia.

Napisz konkretnie w czym miałoby to przeszkadzać ?
  • #9 3459224
    kamil2234
    Poziom 13  
    nawet pinga nie wyślesz .

jeśl masz router powiecymy jakiś tam D-link 524 - 4 portowy ze swirchem. ON obsługuje tylko jedną klasę adresową nawet na switchu.

czyli jak podepniesz 4 komputery do tego urządzenia i bedziesz chiał mieć dwie nie zależne sieci to nic z tego .

załużmy że komputery A i B zestawiasz w klasie adresowej 192.168.0.1-254 . W drugiej klasie ustawiasz komputery C i D w klasie adresowej 192.168.1.1-254 . To w takiej sytuacji, nie będzie się ze sobą komunikować przynajmiej jedna z tych klas.

Sprawdzałem to specjalnie bo myślem, że może ja sie myle skoro tak piszesz . Ale jednak mam rację niestety.

Panowie prosze zastanuwcie sie nad pytaniami bo samemu narazie główkuje i nic.
  • #10 3479385
    kamil2234
    Poziom 13  
    Panowie poradziłem już sobie z większością probemlów po zainstalowaniu tego kerio winruote . Program fajnie się spisuje jednak mało intuicyjny i ciężko się na ni pracuje bo nigdny do końca nie wiadomo co się zrobiło.

Dla administatorów program może się przydać ponieważ posiada on fajne opcje między innymi obsługuje serwer VPN oraz Internet na login i hasło dla urzytkowników sieci lan. Program sam przekieruje urzytkownika na stronie www.

Tak wiec z pewnością maowania portów nie ma przy udostępnianiu połączenia sieciowego za pomocą windows. Jak wyłączyć to przeklęte dhcp na windows to nie mam pojęcia.

Jednak i tak do profesjonalnych zastosowań działać na linuxie . Ja niestety mam fajne programy pod winodws które muszą działać a nie chcem odpalać dodatkowego serwera ze względów ekonomicznych.
  • #11 3479643
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    start > uruchom > msconfig
    w zakładce usługi (?) - druga od prawej, znajdź sobie DHCP i je wyłącz, mniejwięcej tak się to robi, a przynajmniej ja tak robię
  • #12 3480448
    kamil2234
    Poziom 13  
    rde czasami się zastanawim czemu zadaje pytania skoro rzecz jest oczywista.

Dzięki bradzo właśnie tu sie to cholerstwo włącza i wyłącza jak i wszystkie usługi systemowe

heh czasami śpie noramlnie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy konfiguracji otoczenia sieciowego w systemie Windows XP na komputerze wyposażonym w dwie karty sieciowe działające w tej samej puli adresowej. Użytkownik napotyka trudności z widocznością komputerów w sieci, gdy obie karty są aktywne, mimo przypisania statycznych adresów IP i ustawienia bramy domyślnej oraz serwera DNS tylko na jednej karcie, aby uniknąć konfliktów. Konieczne jest, aby interfejs z adresem 1.22 uczestniczył w otoczeniu sieciowym, a interfejs 1.20 nie, mimo że oba należą do tej samej sieci. Problem nie wynika z blokady portu 445. Dodatkowo z interfejsu 1.22 działa serwer DHCP. Użytkownik stosuje nietypową topologię, gdzie sygnał internetowy z routera trafia do serwera, a następnie wraca przez drugą kartę sieciową do routera, co umożliwia dzielenie pasma i kontrolę dostępu. Ze względu na ograniczenia fizyczne i przypisanie stałego IP do MAC adresu routera, nie można zmienić klasy adresowej ani dodać dodatkowego kabla. Dyskusja wskazuje, że domowe routery z wbudowanym switchem obsługują tylko jedną pulę adresową, co uniemożliwia separację sieci na różnych klasach adresowych. Rozwiązaniem częściowym okazało się użycie oprogramowania Kerio WinRoute, które oferuje zaawansowane funkcje zarządzania siecią, w tym serwer VPN i uwierzytelnianie użytkowników. Wyłączanie wbudowanego serwera DHCP w Windows XP można wykonać poprzez narzędzie msconfig, wyłączając odpowiednią usługę DHCP. Wskazano również możliwość klonowania MAC adresu routera na komputerze, jednak ze względu na ograniczenia fizyczne i topologię nie jest to możliwe w tym przypadku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA