logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć oprogramowanie DOS do obsługi Simatic S5?

michasp 07 Wrz 2003 10:18 16005 18
  • #1 319154
    michasp
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam wszystkich!

Ostatnio mam do czynienia ze simatic'ami s5, na razie na etapie kontaktu wzrokowego ;) ale już wkrótce będę je serwisował. Czy ma ktoś jakieś namiary na programy do ich obsługi? Szukałem dość długo i nie za bardzo. Dodam, że chodzi mi o programy dos'owe - najlepiej siemensowskie.
    Będę wdzięczny również za jakieś linki dotyczące samych sterowników tej rodziny. Chętnie poczytam dokumentacje, o ile ktoś jakoweś posiada.

Pozdrowienia dla wszystkich elektrod'manów !!
    Michał
  • #2 320573
    elkam
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Jeżeli nie masz lub nie znasz szczegółów struktury programów sterowników które "będziesz serwisował" to zostaw to programiście który już wcześniej dłubał w nim. Step5 możesz kupić w oddziałach Siemens znajdujących np. Poznaniu, Wrocławiu czy też Warszawie.Zaglądnij na ul.Żupniczą w Warszawie to dowiesz się więcej na temat srwisowania sterowników S5 Siemensa . pozdrawiam
    elkam gg 3260531
  • #3 320574
    elkam
    Poziom 15  
    Programów takich nie znajdziesz bezpośrednio (np. w internecie ) musisz kupić je np. u panów z Siemensa , a to niestety kosztuje.
  • #4 320622
    michasp
    Poziom 17  
    Witam!

Czuję ironię w poprzednich postach. I tak się składa, że znalazłem w internecie program Step5 w wersji 3.0, ale jest to stary soft. Nie stać mnie, żeby "kupić sobie na Żupniczej" program, który będę testował wieczorkiem w domu. A ktoś taki jak "programista" - nie istnieje w przypadku S5 w mojej firmie - są to rozbudowane systemy programowane przez wielu ludzi i to nie w Polsce.
    Szukam po prostu jakiegoś dema Step5 i jakichkolwiek informacji na temat tych PLC. Jest ich niewiele i chyba większość ludzi to przyzna.
    Tak czy siak dzięki za odpowiedzi.
    Michał
  • #5 321502
    arwit
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Informacje na temat sterowników SIMATIC S5 znajdziesz na stronach SIMENSA. są tam manuale do oprogramowania jaki i do poszczególnych rodzin (90U,100U,115U,135U). Adres http://www4.ad.siemens.de/WW/llisapi.dll?func...805055&basisview=4000003&wttree=cs&jumpto=156
    . Ja od 10 lat serwisuje w swojej firmie te sterowniki. Posiadam dużo polskich tłumaczeń manuali, ala ze wzgledu na ich obszernośc nie jestem w stanie ich zeskanować. mogę jedank spróbować pomuc w konkretnym problemie.
  • #6 322050
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 322221
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 423
    Siwy %% napisał:
    Siemens rozdaje na targach płyty, gdzie jest 60-dniowe demo S7 i jest coś o S5, ale tam nie zaglądałem - czy demo, czy tylko dokumentacja.

Jeśli to ta sama płyta, którą ja dostałem, to nie ma tam dema STEP5, tyko LOGO, STEP7V3.2 do S7-200, STEP V5.0 do S7-300 i ProTool do paneli. S7/300 ma bardzo poważne ograniczenia - praktycznie nieużyteczny. S7/200 hula 60 dni. Prawdopodobnie się rąbnęli projektując nadruk na płytę - zamiast S7 V5.0 napisali STEP5 V5.0 :D
  • #8 323132
    goscu
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Serwisuję je . Step 5 leży na elektrodzie. Jeśli go nie możesz znaleźć to podeślij mi email. Mam też alternatywne programy do S5 ( nie produkowane przez siemensa). Będziesz musiał zrobić sobie interfejs. Jest to konwerter z rs232C na pętle prądowe. Schemat takiego interfejsu jest też na elektrodzie. Jeśli niechcesz uszkodzić sterownika to w tym schemacie należy coś zmienić . Jeśli chcesz coś więcej to napisz
  • #9 491312
    michasp
    Poziom 17  
    Witam!

:arrow: goscu, napisz coś o tej zmianie na schemacie (myślę o tym gdzie jest układ max i ic - transoptor, bo chyba o ten Ci chodzi). Będę wkrótce robił taki konwerter, w celach "laboratoryjnych" - diagnozy ewentualnie padniętych S5, na normalnym pececie. Chciałbym, żeby to hulało dobrze, pomóż pliz.

Pozdrawiam,

Michał.
  • #10 491730
    goscu
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Co do przerobki o której pisałem to chodzi o prąd diody transoptora. Mialem taki przypadek że w niektórych sterownikach wszystko dzialało a niektóre nie działały a transoptor mocno sie grzał. Wstawiłem więc w sereg z tą diodą rezystor ograniczajacy prad. Nie pamietam jego wartości. Problem juz nie występuje i interfejs pasuje do każdego simatica S5.
  • #11 491846
    thalex
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Ja dołączam się do prośby Michaspa i prosiłbym Cię Goscu o dokładniejsze namiary gdzie jest na elektrodzie schemat
    konwertera i S5. Jeżeli nie chcesz pisać na elektrodzie to wyślij mi na "pw", thalex(_at_)o2.pl . Zapewniam, że potrzebuję to wyłącznie w celach edukacyjnych.
    Pozdrawiam
  • #12 503437
    pawelkrystek
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Jezeli chcesz to moge podeslac schemacik TTY oparty na 2 transoptorkach
  • #14 1672443
    machoney
    Poziom 15  
    cze, proszę powiedz jak Ci się udało postawić stepa na w2k?? chodzi mi dokładnie o autoryzację (bo zainstalował się) próbowałem kilka razy zgodnie z opisami na elektrodzie ale bez skutku. podaj instrukcję krok po kroku jak wgrać autoryzację. za każdym razem ten sam błąd :(
    pzd.
  • #15 1706195
    Oscarr
    Poziom 2  
    Co się dzieje? Dlaczego macie takie problemy z instalką Stepa5? Ja mam XP Prof Step5 V7.21 i wszystko ładnie "bzyka" aż miło. Stepik pracuje w całym ekranie lub oknie to kwestia ustawienia.
  • #16 3005285
    Daniell
    Poziom 11  
    na e-mule poszukaj a znajdziesz ;)
    Załączniki:
    • STEP7 v.4.02.5 Tutorial.zip (5.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 3005300
    Daniell
    Poziom 11  
    i tu cos jeszcze masz do programowania PLC
    Załączniki:
    • Accon.zip (1.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 3005438
    uki_12
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    witam
    jest jeszcze program pod win do S5 firmy IBH softec www.IBHsoftec.de
    bardzo przyjemny w użytkowaniu w zupełności wystarczy
    do diagnostyki i poprawek używam go osobiście
    pozdrawiam
    Uki_12
  • #19 3080486
    mik.kar
    Poziom 12  
    co do serwioswania siemensów serii S5 to w zupelnosci wystarcza soft s5w jak dla mnie wypada duzo lepiej z oprogramowaniem siemnsowskim.
    Jak cos to pisz na pw.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania oprogramowania DOS do obsługi sterowników PLC Siemens Simatic S5. Oprogramowanie Step5, dedykowane do S5, jest dostępne głównie w wersjach starszych, często wymaga zakupu u Siemens lub poszukiwania na forach takich jak Elektroda. Dostępne są wersje Step5 3.0 oraz nowsze, np. V7.21, które można uruchomić na systemach Windows XP lub Windows 2000, choć instalacja i autoryzacja bywa problematyczna. Siemens nie udostępnia oficjalnych demo Step5, a na targach rozdawane są płyty z demo Step7 i innymi programami, lecz nie z Step5. Alternatywnie istnieją programy firm trzecich, np. IBH Softec, które oferują diagnostykę i modyfikacje dla S5. W zakresie sprzętowym poruszono temat konwerterów RS232C na pętlę prądową do komunikacji z S5, z koniecznością modyfikacji układu transoptora (dodanie rezystora ograniczającego prąd diody) w celu uniknięcia uszkodzeń i poprawy stabilności działania interfejsu. Dokumentacja i manuale do sterowników S5 (np. 90U, 100U, 115U, 135U) są dostępne na stronach Siemens, choć polskie tłumaczenia są rzadkie i obszerne. Użytkownicy dzielą się linkami do tematów na Elektroda.pl, gdzie można znaleźć oprogramowanie i schematy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA