logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompatybilność TP-Link WA501G jako klient z AP Pentagram – brak połączenia Wi-Fi

marajuka 17 Sty 2007 13:38 1661 8
REKLAMA
  • #1 3453199
    marajuka
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Korzystam z internetu w sieci bezprzewodowej i chciałem skorzystać zamiast karty z AP-eka TP-Linka WA 501 G i niestety nie mogę połaczyć się z siecią . Dystrybutor określił , że nie mogą ze sobą wspólpracować AP różnych producentów . W stacji bazowej jest Pentagram (nie wiem dokładnie jaki model). Pytanie dla sieciowców -czy to prawda ? Uzupełnię informacje o to, iż ustawiłem to urządzenie zgodnie z instrukcją w trybie klient wpisując odpowiednie parametry (znane mi z konfiguracji karty sieciowej)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3453267
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Obecnie mało prawdopodobne jest aby tak było.

Podaj co ustawiłeś - może problemem jest adres MAC.
    Ustaw taki sam jak masz na bezprzewodowej karcie sieciowej.
  • REKLAMA
  • #3 3454064
    marajuka
    Poziom 13  
    Super! Na odpowiedź "ziomala" zawsze można liczyć!
    A zupełnie poważnie to nie jest problemem zmiana MAC-a. Nie chcę klonować adresu, bo z karty też chciałbym korzystać (w innym miejscu i na innym komputerze ) a w sieci jest filtracja MAC-ów i szyfrowanie WEP i nie chodzi mi o jakikolwiek wlam do sieci a jedynie o to , aby coś co ma pracować na ustawieniach jako klient nie chce pracować . Dodam , że MAC tego TP-LINKA
    jest dodany do listy udostępnionych adresów w bazie i po odpowiedniej konfiguracji powinien zadziałać. Sieć, z którą ma się łączyć widzi doskonale !
    http://www.tp-link.com/support/download.asp na tej stronie jest manual do niego .
  • Pomocny post
    #4 3454470
    nietykalny
    Ocena: 6
    O niekompatybilności sprzętu można napisać referat. Niektóre apki nie biorą kart na różnych chipach
    słynne orinoco ap 600 gryzie się ze wszystkim czym może jak jest kilka innych kart. Podobnie było na tanim gigabyte ap100 które nie współpracują z atherosem
    Jak widać to nowe APki a jednak coś nie tak.
    Pentagram to nie jest najlepsza firma więc może pierwsze przypuszczenia są trafne.
  • #5 3455469
    marajuka
    Poziom 13  
    Przepraszam za dość dlugą nieobecność ! Temat jest o tyle ciekawy dla mnie ,bo być może doświadczenia sieciowego dużego nie mam jak na amatora , ale kasy na prożno wydawać nikt nie chce . Dodam jeszcze informację , że nie mam problemu "wejść " na niego i zmienić ustawienia ,jedyne co mnie zastanawia to jego IP (192.168.1.1) takie same dla kabla i sieci bezprzewodowej ? I tu jest moje pytanie ? AP bazowy powinien mi nadać własne IP dla mojego urządzenia, przynajmniej tak mi się wydaje ! Dlaczego nie nadał ? Adresy IP bowiem nadwane są w układzie 192.168.0.*** , przynajmniej w sieci z której korzystam (to jest pewien ogolnie stosowany schemat nie tylko w mojej sieci ). Czy popełniam jakiś błąd ? Pewnie tak ? Czy mam spróbować zmienić swojemu AP-kowi IP na stałe z 192.168.1.1 na jedno z możliwych i prawdopodobnych 192.168.0. i liczba z przedzialu 1-255 wyłączając te przypisane do urządzeń np: 1, 2 , 10 itd. Czekam na porady .
  • REKLAMA
  • #6 3455716
    mbo
    Ocena: 844
    IP Twojego AP nie ma znaczenia - jest ono potrzebne tylko do jego konfiguracji i może być z zupełnie innego zakresu niż adresy używane w sieci.

Cały problem polega na 99% na tym, że ma on aktywny serwer DHCP i z niego dostajesz ustawienia TCP/IP zamiast z DHCP dostawcy.
    Wyłącz go i powinno wszystko działać poprawnie.

Oczywiście musisz odnowić przydział IP aby otrzymać ustawienia z serwera dostawcy.
  • REKLAMA
  • #7 3455900
    marajuka
    Poziom 13  
    DHCP wyłączyłem przed napisaniem postu, sprawdzałem w wielu wariantach ustawień mojego AP. Stąd moja wizyta na Elektrodzie ! Jeśli chodzi o to
    "Oczywiście musisz odnowić przydział IP aby otrzymać ustawienia z serwera dostawcy." To mnie zastanawia - "mbo" możesz prościej . Jeżeli możesz zapoznaj się z manualem na podanej stronie TP-Linka i wskaż mi jak to mówiła mi moja nauczycielka od matematyki "paluchem złap" a po naszemu wbij łopatą do ł.. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 3456229
    kamil2234
    Poziom 13  
    Oto dziesięć przykazań aby działało .

po pierwsze to conajmiej urządzenie klienckie musi obsługiwać tryb wds w trybie klient .

po drugie to samo z urządzeniem AP serwis prowidera ale nie koniecznie .

po trzecie to trzeba wyłączyć dhcp na AP klienta

po piąte to trzeba ustawić kanał na taki sam ja AP serwis prowidera.

po szuste dać te same sidy

po siudme ip AP musi być z tej samej puli co internet serwis prowider przyznaje.

po ósme trzeba włączyć tryb wds i dodać ap operatora jako aktywne.

po dziewiąte trzeba ustwić urządzenia w tryb wzajemengo zaufania po mac adresach dopisując je na wzajem do list dowzwolonych.

po dziesiąte to trzeba ustawić to samo szyfrowanie . Tu mogą być problemy bo jeśli Ap nie obsługuje szyfrowania urządzenia operatora to nic z tego. Musi być obsługa tego samego szyfowania. Czasami na urzadzeniach jest napisane że obsługują szyfrowanie WPA-PSK a w rzeczywistści szyfrują w TKIP . Trzeba to sprawdzić przy pomocy komputera analizują swój Ap oraz internet serwis prowidera.
  • #9 3456789
    marajuka
    Poziom 13  
    Zgodnie z tymi przykazaniami jest już ustawione i przynajmniej u mnie w domu nie działa . Dziś spotkam sie z operatorem i wspólnie postaramy się rozwiązać problem ,o wynikach będzie na forum
    dodano 20.01
    Powiem tylko tyle, administratora mojej sieci to należy zabić !
    Rozmowa polegała na tym, że powiedzial tylko tyle "wiesz dodałem do AP ale na serwerze nie dodałem do listy udostępnionych - przepraszam moja wina -zapomniałem"
    A co do kompatybilności urządzeń -- powiem żartem poczytałem w internecie i mam więcej wiedzy, którą spożytkuję w przyszłości.
    "Wiedzy nigdy dosyć"
    Podziękowania dla pomagających - punkty dotrą za chwilę

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku połączenia Wi-Fi między punktem dostępowym TP-Link WA501G pracującym w trybie klienta a bazowym AP Pentagram. Dyskusja obaliła mit o braku kompatybilności AP różnych producentów, wskazując na konieczność prawidłowej konfiguracji. Kluczowe kwestie to wyłączenie serwera DHCP na TP-Linku, ustawienie tego samego kanału i SSID co w AP Pentagram, zgodność szyfrowania (WEP/WPA-PSK/TKIP) oraz wzajemne dodanie adresów MAC do listy dozwolonych. Problemem mogła być także nieprawidłowa pula adresów IP i konflikt adresu IP AP klienta (192.168.1.1) z siecią bazową (192.168.0.x). Ostatecznie problem rozwiązała współpraca z administratorem sieci, który zapomniał dodać adres MAC TP-Linka do serwera, co uniemożliwiało połączenie. Wnioskiem jest, że kompatybilność sprzętu jest możliwa, ale wymaga precyzyjnej konfiguracji parametrów sieciowych i zabezpieczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA