logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DS18B20 - Zrywanie transmisji powyżej 45°C, wpływ napięcia zasilania

bondzik 07 Wrz 2003 15:20 2967 3
REKLAMA
  • #1 319396
    bondzik
    Poziom 12  
    Mam mały problem z termometrem DS18B20. Dotyczy on "zrywania" transmisji przy temperaturze powyżej ok 45..50 degC (dwa dzialały do 65 C), w niższej temperaturze i/lub po ostudzeniu wszystko zachowuje się poprawnie. Przy obniżeniu napięcia zalilania DS18B20 (przy lini trójprzewodowej) do ok 4V temperatura pracy wzrasta średnio o 5K.
    Czy ktoś mial podobny problem??

Opis układu:
    1wire z P3.0 w 89c2051
    lcd 16*1
    4 knefelki
    kabel 1wire 1.5m (od myszy)
    rezysoor podciagający: testowalem dwie opcje 1k i 4k7
    zasilanie 5.00V
    zegar 24MHz
    testowałem rownież dwa typy podłączenia: tzn 3 i 2 kablowe.
    programy napisalem w:IAR C, bascom.
    we wszystkich układach (a testowalem ich 25) jest ten sam problem

z góry dzięki;)
    Maciek
  • REKLAMA
  • #2 320310
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 298
    na mój rozum to:
    1) radził bym poczyatć troszkę lektóry na ttemat tych termometrów przy pomocy funkcji "SZUKAJ"

https://www.elektroda.pl/rtvforum/search.php?mode=results

2) daj schemat, listing programu. Z mojego doświadczenia wiem że wszelkie problemy z tymi dallasami leżą tylko po stronie urzystkownika.

czy testujac "dwie opcje" przy zasialniu parasite zwierałes nóżke Vcc do masy?.
    jaką masz dokładność pomiaru?, ile czasu czekasz od zainicjowania pomiaru do jego odczytu?
  • REKLAMA
  • #3 320389
    bondzik
    Poziom 12  
    Dzięki Bolek za zainteresowanie moim preblemem. Udalo mi się go rozwiązać (tzn układ dziala), ale nie znam dokładnej przyczyny. Czytalem dość uważnie dokumentacje dallasa o tych termometrach i nie popełniłem żadnego szkolnego błędu. Procedura była dobra (12bit) czas na konwersję dałem 800ms, uklad poprawnie wykonany elektrycznie.
    Zaczeło mi dzialać jak zrobilem jedną z dwóch rzeczy:
    - obniżylem czestotliwość kwarcu do 12MHz czyli 1MIPS.
    - zrobiłem terapię cieplną tym termometrom. podgrzalem je do +150C wytrzymalem ok 10 min i po ostudzeniu zaczęły działać.

teraz wszystkie termometry (25 szt) mi dzialają, mimo braku ingerencji w procedurę odczytu, ani w układ (poza zmiana kwarca).

jeśli ktoś by miał podobne problemy z tymi dallasami to piszcie smiało. może moje dzisiejsze boje nie pójdą na marne.

Maciek
  • #4 320890
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 298
    no to na pewno miałeś namieszane z komunikacją 1w. sprawdz sobnie odstepy czasowe, i czy był wysyłany reset w miejscach jak pisze w aplikacji
REKLAMA