logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać wartości kondensatorów ceramicznych, np. oznaczenie 223?

spanko 07 Wrz 2003 16:00 8259 8
REKLAMA
  • #1 319423
    spanko
    Poziom 11  
    pomózcie mi prosze bo szukam i szukam i niemoge znalezc :cry: jak odczytac wartosci kondensatorow ceramicznych tem,at ten byl poruszany na forum z tego co zauwazyłem ale nikt nienapisal dokladnie na czym to polega....moze macie gdzies link do strony gdzie jest pokazane albo wytlumaczcie mi jak to sie robi czy jest jakas zasada jezeli np mam kondensato na ktorym widnieje cyfra 223 to jaką pojemnośc ma taki kondesator :?:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 319432
    spanko
    Poziom 11  
    odwiedzalem juz tą stronke i niestety nieznalazłem tam tego czego szukam chodzi mi o kondensatory na ktorych są same cyfry bez literek np mam taki kondensator 56 i nic wiecej na nim niepisze tzn ze jaka to jest pojemnosc 56 pF ? czy inna ?
  • REKLAMA
  • #4 319447
    Robi
    Poziom 24  
    Ocena: 30
    :arrow: spanko
    Ten załącznik rozwiąże Twój problem
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • knksetup.zip (48.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 319453
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Jak jest 56 to jest to 56pF,jak 223 to masz 22 plus ostatnia cyfra trzy zera czyli 22000pF czyli 22nF i tak samo z resztą oznaczeń.
  • #6 319454
    spanko
    Poziom 11  
    oto mi wlasnie chodzilo dzieki wielkie za ten programik pozdrawiam
  • #7 319464
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    No ja piernicze,za niedługo to ludzie bez kalkulatora nie będą wiedzieć ile jest 2+2 ,kto ten program napisał?Koniec świata :(
  • REKLAMA
  • #8 319479
    spanko
    Poziom 11  
    opelr jezeli wiesz jak to odczytac bez kalkulatora to wytlumacz mi to bo ja niemam zielonego pijecia a napewno to mi sie przyda
  • #9 319484
    Robi
    Poziom 24  
    Ocena: 30
    :arrow: opelr
    Cóż i to nazywa się POSTĘP (uzależnienie)
    Ja przez ten komputer to po mału robie się analfabetą (ż.rz.ó) :lol:
    A jeszcze trochę to zapomnę jak się pisze długopisem :lol: :lol:

NIECH ŻYJE POSTĘP! :wink:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobu odczytywania wartości kondensatorów ceramicznych oznaczonych cyframi, np. "223". Wyjaśniono, że oznaczenie składa się z dwóch pierwszych cyfr określających wartość podstawową, a trzecia cyfra to liczba zer mnożona przez pikofarady (pF). Przykładowo, "223" oznacza 22 z trzema zerami, czyli 22000 pF, co odpowiada 22 nF. Kondensator oznaczony "56" to po prostu 56 pF. Podkreślono, że jest to standardowa zasada odczytu wartości kondensatorów ceramicznych bez literowych oznaczeń. Wskazano również na dostępność programów i stron internetowych ułatwiających interpretację oznaczeń, choć nie zawsze są one konieczne, jeśli zna się tę regułę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA