logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak napisać skrypt do tworzenia katalogów i wysyłania wiadomości?

Adi20 17 Sty 2007 23:23 1166 6
REKLAMA
  • #1 3455917
    Adi20
    Poziom 11  
    Witam wszystkich !!

Mam ogromną prosbe. Mam do napisania 2 skrypty i prosiłbym o pomoc.

1) skrypt ma utworzyć 2 katalogi o nazwach „katalog1” oraz „katalog2”, utworzyć plik „plik1.txt” w katalogu „katalog1”, a następnie przekopiować plik „plik1.txt” do katalogu „katalog2” zmieniając nazwę na „dokument.txt”.

2) korzystając z komendy „for” prześlij użytkownikowi komputera „pc6” 20 razy informację „nie obijaj się – pracuj!”

Dziekuje z góry za pomoc i pozdrawiam wszystkich !! MAM NADZIEJE ZE ZNAJDZIE SIE CHOCIAZ JEDNA DOBRA DUSZA KTÓRA MI POMOZE...:)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3456105
    Mlody2
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Witam skrypt pierwszy :).

@Echo. off
    md c:\katalog1
    md c:\katalog2
    echo x >>c:\katalog1\plik1.txt
    copy c:\katalog1\plik1.txt c:\katalog2
    ren c:\katalog2\plik1.txt dokument.txt

Faktycznie zrobiłem mały błąd zamiast ren napisałem rename :), a co do drugiego skryptu może to zadziała, niestety nie mam jak tego przetestować nie siedzę już na Windows.

FOR %%A IN (1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20) do net send pc6 "nie obijaj się - pracuj!"
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3456142
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Ja zrobiłem trochę inaczej, katalogi stworzą się w folderze w którym znajduje się skrypt ;)
    mkdir katalog1
    mkdir katalog2
    cd katalog1
    null>plik1.txt
    copy /a /v plik1.txt ..\katalog2
    cd..
    cd katalog2
    ren plik1.txt dokument.txt
  • #4 3456146
    Adi20
    Poziom 11  
    Dzieki serdecznie dziala sprawdzilem :) Wiem ze musze poczytac ale dopiero raczkuje w tym temacie :) Prosiłbym jeszcze odp na drugie pytanie . Plis...

Dodano po 10 [minuty]:

gallus [pl] twoja opcja jest dokladniejsza:) Przy kopiowaniu plik1.txt do katalog2 zmienia nazwe na dokument.txt :) Czyli tak jak powinno byc :)
    Młody2 napisał troszke inaczej ale w katalog2 pojawiły sie dwie nazwy plik1.txt i dokument.txt :) Ale serdecznie wam dziekuje za pomoc :):):) Jeszcze jak by sie znalazł jakis dobry czlowieczek i pomógłby mi w drugim zadaniu...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3456193
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Te drugie zadanie jakieś trochę dziwne... nie wiem, czy za pomocą samego "for" da się wyświetlić komunikat...

Chociaż żebym pamiętał funkcję wywołującą wyskoczenie alertu na kompie w sieci to bym miał szansę coś wykombinować :|
  • REKLAMA
  • #6 3456201
    Mlody2
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Do tego służy polecenie net send np.

net send pc6 "nie obijaj się – pracuj!”

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczyła napisania dwóch skryptów w systemie Windows. Pierwszy skrypt ma utworzyć dwa katalogi „katalog1” i „katalog2”, następnie w „katalog1” utworzyć plik „plik1.txt”, a potem skopiować ten plik do „katalog2” pod nową nazwą „dokument.txt”. Zaproponowano rozwiązania wykorzystujące polecenia batch: md (mkdir), echo do tworzenia pliku, copy oraz ren (rename) do zmiany nazwy pliku. Drugi skrypt ma za pomocą pętli „for” wysłać 20 razy komunikat „nie obijaj się – pracuj!” do użytkownika komputera o nazwie „pc6”. Wskazano użycie polecenia „net send” w połączeniu z pętlą for /L do realizacji tego zadania. Podkreślono, że polecenie „net send” służy do wysyłania wiadomości w sieci lokalnej, a pętla for /L umożliwia iterację od 1 do 20. Przykładowa składnia: for /L %x in (1,1,20) do net send pc6 "nie obijaj się - pracuj!".
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA