logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Matlab - jak modulować szum sinusoidą, by uzyskać efekt z wykresu?

giovani 19 Sty 2007 00:58 2383 8
REKLAMA
  • #1 3460137
    giovani
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich mam otóż takie zadanie do wykonania szum z wykresu nr 2 musi wyglądać jak na wykresie 3 - modulowany jest sinusoida czy ktoś wie jaka funkcja można otrzymać to w matlabie?
    Matlab - jak modulować szum sinusoidą, by uzyskać efekt z wykresu?
  • REKLAMA
  • #2 3460278
    sanwa
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam
    Piszesz, że szum chcesz modulować sinusoidą, a z rysunku wynika, że chcesz wyzerować szum w przedziałach w których "twoj sinus" ma wartości niedodatnie (lub ujemne, z podanych rysunków "słabo" to "widać"). W przedziałach w których "twoj sinus" ma wartości dodatnie (lub nieujemne :), komentarz tak jak w nawiasie wyżej :) ) to chcesz go pozostawić bez żadnych zmian. Czy możesz uściślić swój zamiar?
    Pozdrawiam
    Sanwa
  • REKLAMA
  • #3 3460420
    giovani
    Poziom 13  
    Faktycznie nie za wyrażnie to widać ale chce żeby błlo tak jak piszesz czyli dla ujemnej połówki sinusa szum ma przyjmować wartość równa zero, nie wiem co mi przyszło do głowy z ta modulacja ;-).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3461554
    sanwa
    Poziom 14  
    Witam
    Tworzysz funkcję o kształcie "przebiegu prostokątnego" :) o wartościach 0 i 1 w odpowiednich przedziałach. Jeżeli znasz postać analityczną funkcji opisującej "twój sinus" to można wyznaczyć to analitycznie, jeżeli nie, to można odczytać z wykresu. Następnie mnożysz szum przez tą funkcję. Zastosuj operator mnożenia "punktowego" i pamiętaj o równej długości obydwóch mnożonych wektorów. Jeżeli napisałem coś niejasno, to pytaj śmiało :).
    Pozdrawiam
    Sanwa
  • #5 3465677
    giovani
    Poziom 13  
    Ok, wszystko jest jasne... prawie jasne ale napotkalem kolejny problem jak mam utworzyc sygnal prostokatny o wartosciach 0,1, potrafie wygenerowac jedynie prostokat symetryczny wzgledem OX :/ , moze jakas podpowiedz?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3472490
    sanwa
    Poziom 14  
    Witam
    Na przykład:

m=1:1:20;
    a=sin(m);
    plot(a);
    k=a>0;
    plot(k); 
    k

.
    Zamiast "a" możesz wpisać "swój przebieg" i otrzymasz już odpowiedni "przebieg prostokątny" :) . Jeśli jeszcze coś jest niejasne, to oczywiście pytaj :).
    Pozdrawiam
    Sanwa
  • #7 3473954
    giovani
    Poziom 13  
    Dzieki!!! :-) teraz wszystko dziala jak nalezy.
  • #8 3476945
    sanwa
    Poziom 14  
    Nie ma sprawy. Cieszę się, że działa.
    Pozdrawiam
    Sanwa
  • #9 3676711
    kicius_kit
    Poziom 11  
    Witam mam pytanko. Próbuję narysować styczną do wykresu funkcji w punkcie i nie mogę znaleźć funkcji, jak ktoś zna nazwę funkcji niech zapoda z góry dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobu modulacji szumu sinusoidą w MATLAB-ie, aby uzyskać efekt przedstawiony na wykresie, gdzie szum jest zerowany w ujemnej połówce sinusa, a pozostawiany bez zmian w dodatniej. Rozwiązanie polega na stworzeniu sygnału prostokątnego o wartościach 0 i 1, który pełni rolę maski modulującej szum. Wskazano, że można to osiągnąć przez porównanie wartości sinusa z zerem (np. k = a > 0), co generuje odpowiedni przebieg prostokątny. Następnie szum mnoży się punktowo przez ten sygnał, przy zachowaniu równej długości wektorów. Przykład kodu MATLAB pokazuje generowanie sinusoidy, tworzenie maski i jej wykorzystanie do modulacji szumu. Dyskusja zawiera także pytanie niezwiązane z tematem o rysowanie stycznej do wykresu funkcji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA