logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Royal TV-3710, p.cz. Na niektórych kanałach z bielą jest warkot.

jabbson 19 Sty 2007 14:32 1287 2
REKLAMA
  • #1 3461349
    jabbson
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Cześć,
    czy może mi ktoś poradzić co zrobić jeżeli w telewizorze typ Royal-3710 na niektórych kanałach (na kilku jest dobrze) szczególnie przy kontrastowych obrazach z dużą ilością jasnych barw słychać w głośniku słychać głośny warkot który zagłusza fonie programu.

Objawy ustępują gdy wcisne przycisk programowania - wydaje mi sie że wyłączam wtedy układ arcz, obraz staje sie mniej kontrastowy ale fonia sie poprawia. Dodtkowo zauważyłem że nie działa przełącznik DK/BG.

Myśle, że musze szukać w torze p.cz.. Siedzi tam TA7680AP.
    Na elektrodzie znalazłem schemat podobnego z TV ale z układem TA7680AR.

nie mam praktyki z układami w.cz. dlatego prosze o porady.
    podaje linki do plików:
    układ scalony
    http://www.toya.net.pl/~jabbson/TA7680AP.pdf

schemat TV z układem TA.......AR
    http://www.toya.net.pl/~jabbson/3710.pdf

dzięki, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3463600
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Literkami nie ma chyba powodu się przejmować. Zobacz za to, na którym schemacie masz ten układ z przełącznikiem BG/DK. Programowanie rzeczywiście wyłącza działanie ARCz. Kompromis pomiędzy dobrym jeszcze obrazem a fonią spróbuj uzyskać poprzez delikatne przestrojenie (z reguły w lewo) filtru T205 AFT-ADJ. Filtr dołączony do nóżek 16 i 19 układu TA.
  • #3 3478333
    jabbson
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Tak też zrobiłem i pomogło.
    Dzięki za porade. Znasz chyba ten model, prawda ??

Pokręcając filtrem AFT-ADJ (AFT znaczy ARCZ) udało sie doregulować odbiornik.
    Warto zauważyć, że jeżeli zanadto przekręci sie ten filtr, wówczas telewizor podczas wyszukiwania stacji (przyciskiem search) nie zatrzymuje sie na stacjach.
    Dzięki za pomoc. Ja sie dopiero ucze.

Pozdrowiam.
REKLAMA