logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić czułość mikrofonu w słuchawkach? Krzyk potrzebny do rejestracji dźwięku

matso23 19 Sty 2007 20:26 1158 6
REKLAMA
  • #1 3462696
    matso23
    Poziom 11  
    Mój problem polega na tym że mam mikrofon ze słuchawkami i działa lecz mikrofon z niepełną siłą. To znaczy trzeba krzyczeć do mikrofonu aby zarejestrował w ogóle jakiś dźwięk. To właśnie mi przeszkadza. Nie wiem co z tym fantem zrobić.
    Męczę się już z tym od kilku dni. Ale nie wpadłem na jakiś porządny pomysł.
    Wszystko raczej mam ustawione poprawnie.
    Proszę o pomoc jestem bardzo zirytowany.:cry:
  • REKLAMA
  • #2 3462786
    Joker2
    Poziom 23  
    Ocena: 264
    W zaawansowanych ustawieniach mikrofonu w mixerze systemowym masz włączoną funkcję +20db?
  • REKLAMA
  • #3 3462972
    majtek007
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Jesli nie masz mozliwosci wzmocnienia sygnalu tak jak pisze Joker2, mozesz zrobic przedwzmacniacz - chociaz o wiele taniej mozna wymienic mikrofon (sama wkladka mikrofonowa to koszt 1zł - mozesz sprobowac wymienic w obecnym mikrofonie, lub druga opcja troche kabla i wtyk: za 3zl mozesz sobie zmontowac mikrofon).
  • REKLAMA
  • #4 3463153
    Joker2
    Poziom 23  
    Jeżeli nie będziesz miał opcji wzmocnienia sygnału, to bardziej polecam jednak zrobić przedwzmacniacz (koszt 6-8zł). Wymiana wkładki mikrofonowej raczej nic nie da, pozatym zakładamy że Twój mikrofon jest w pełni sprawny. Mam mikrofon powiedzmy że z wyższej półki (Stagg MD-1000) za ponad 100zł i gdy podłączam go do komputera bez tego wzmocnienia (+20db) to efekt jest mierny, natomiast na prostym przedwzmacniaczu na trzech tranzystorach bez problemu wymiata podpięty pod wejście liniowe (jak wszystkie tanie mikrofony które przez ten przedwzm. podłączałem).
  • #5 3464605
    matso23
    Poziom 11  
    A w takim razie jak montuje się ten przed wzmacniacz? Czy można go kupić w każdym sklepie komputerowym? Czy też trzeba szukać gdzieś w internecie?
    Gdzie można kupić ten przed wzmacniacz? Czy jest dostępny w każdym sklepie komputerowym ? Jak się go montuje ?
  • Pomocny post
    #6 3464847
    Joker2
    Poziom 23  
    Jeżeli zdecydowałeś się na przedwzmacniacz to znaczy że jednak nie masz wzmocnienia +20db...

Ok. Więc tak przedwzmaczniacza raczej nie kupisz w sklepie komputerowym. Wątpie czy gdziekowiek jest możliwość jego zakupu... Myślałem raczej o samodzielnym złożeniu takiego układu. Aby go złożyć trzeba w zasadzie tylko umieć lutować :P
    Jak poprawić czułość mikrofonu w słuchawkach? Krzyk potrzebny do rejestracji dźwięku
    Polecam z tego schematu. Jest w miarę prosty, a daje czyściutki silny sygnał. Jeżeli nie do końca rozumiesz co na nim jest to mogę Ci go omówić. Jeżeli jednak nie czujesz się na siłach, to możesz złożyć coś prostrzego z jakiegoś układu samodzielnego montażu (pełno jest tego na necie).

schemat z: http://www.elektroda.net/audio/index.html
  • REKLAMA
  • #7 3466557
    matso23
    Poziom 11  
    Nie jednak samemu bym tego nie zlutował. Nie mam takich zdolności. Może poszukałbym w internecie. a może lepiej by było tak jak w jednym z postów dołączyć jakiś maleńki mikrofon?

Podsumowanie tematu

✨ Problem niskiej czułości mikrofonu w słuchawkach, wymagającego głośnego mówienia, może wynikać z braku wzmocnienia sygnału mikrofonowego w systemie. W systemowym mikserze audio należy sprawdzić i włączyć opcję wzmocnienia mikrofonu +20 dB. Jeśli taka opcja nie jest dostępna lub niewystarczająca, zalecane jest zastosowanie przedwzmacniacza mikrofonowego, który podnosi poziom sygnału do odpowiedniego poziomu. Przedwzmacniacz można zbudować samodzielnie na podstawie dostępnych schematów elektronicznych, np. prostego układu na trzech tranzystorach, co zapewnia czysty i silny sygnał. Gotowe przedwzmacniacze mikrofonowe są trudne do znalezienia w sklepach komputerowych, dlatego samodzielny montaż jest często najlepszym rozwiązaniem. Alternatywnie można rozważyć wymianę wkładki mikrofonowej, jednak jest to mniej skuteczne, jeśli mikrofon jest sprawny. W dyskusji wspomniano mikrofon marki Stagg, model MD-1000, jako przykład mikrofonu wymagającego wzmocnienia sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA