logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

hi tech terrarium, sterowanie żarówkami, czujniki?

fojucik 20 Sty 2007 13:50 1482 4
REKLAMA
  • #1 3465061
    fojucik
    Poziom 11  
    Witam:) Otwieram malutką hodowle pająków i pomyslałem, że dzięki pewnemu rozwiązaniu technicznemu można by ją uatrakcyjnić. Mianowicie chodzi o następujące rzeczy:

czy możliwe jest wykonanie urządzenia które działało by na takiej zasadzie, że podłączam 2 żarówki i np od godziny 8-16 świeci jedna a od 16-8 druga lub jedna 12h i druga kolejne 12h. Jeśli tak to czy ma ktoś pomysł jak to wykonać.

Druga sprawa polega na tym, że chciałbym do terrarium podłączyć czujniki: temperatury i wilgotności a potem dane te oglądać na komputerze lub wyświetlać na wyswietlaczu lcd(prostym dwu liniowym)

Jeśli jest to możliwe to prosiłbym o wycene takich urządzeń. Może ktoś by się podjął czegoś takiego?

Marzy mi się, żeby tymi żarówkami sterować z komputera(będą służyły jako źródło ciepła i światło) oraz w zależnośći od panującej temepratury regulować ich prace aby utrzymywała się stała temperatura, ale to tylko abstrakcja a więc proszę najpierw o skomentowanie 2 pierwszych pomysłów. POZDRAWIAM

(temat umieściłem również w dziale retro i lampy ponieważ nie wiedziałem gdzie będzie lepiej pasować)
  • REKLAMA
  • #2 3465161
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Retro i Lampy to coś zupełnie innego.

Koszt tego co chcesz to od 100 do 200zł + części (nie wiem ile kosztuje czujnik wilgotności, ale całość się na pewno <100zł zamknie).

Jeżeli chcesz samo włączanie/wyłączanie żarówek to możesz to zrobić na powszechnie dostępnych timerach do gniazdek.
  • REKLAMA
  • #3 3469867
    fojucik
    Poziom 11  
    Może, ktoś dać dokładny kosztorys za ile by to zrobił łącznie z częściami? Narazie chodziło by tylko o przełączanie się dwóch żarówek co jakiś czas. Pozdr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3469969
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Cytat:
    Narazie chodziło by tylko o przełączanie się dwóch żarówek co jakiś czas.

prosty mechaniczny zegar sterujący ok 10zł , elektroniczny 20-30zł
  • #5 3500243
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    mikrokontroler at tinny np. 2313 + wyswietlacz np 2 x 16 i pare przekaźniczków. wszystko vnapisane w prostym jak drut bacomie avr. poszukaj na elektrodzie mikroprocesorowego sterownika do akwarium, tam gosciu ma niezłe pomysły. w razie czego pytaj, pomożemy
REKLAMA