logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zamiennik P4NK60ZFP zamiast SSS4N60B w DVD jest odpowiedni? Co z L6565?

pawka_pk 20 Sty 2007 15:21 4233 4
REKLAMA
  • #1 3465470
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Ocena: 83
    Witam.
    Mam do naprawy DVD, nie wiem jakiej firmy bowiem posiadam tylko wymontowany z niego zasilacz.
    Mostek sprawny, kondensator 47µ 400V wymieniłem. Uwalony mosfet SSS4N60B i tranzystor 2N5551 oraz rezystory, jeden na drenie mosfeta 0,68Ω i drugi 39Ω który idzie na 7 nóżke ukł L6565. W kolejności zostało tylko trafo małe, które nie wygląda na padnięte.
    Po wymianie ww elementów i podłaczeniu zasilania trzasnoł bezpiecznik i spalił się mosfet.
    Przyjrzałem się ponownie i w sklepie zamiast SSS4N60B sprzedali mi P4NK60ZFP. Czy w tym tkwi błąd - sa to tranzystory zbliżone do siebie ale różną się wewnątrz nieco. Ponoć zamiennikiem może być BUZ90.
    Nie wiem co mam zrobić z układem L6565 (w sklepach mało spotykany) bo może być też walnięty. No i to trafo?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3465804
    pawka_pk
    Poziom 22  
    No faktycznie są te ceramiki. Ukł. także znalazłem na tej stronie co podałeś. od dawna przymierzałem się do zakupów części elektroniki przez neta ale ceny takie dowalali że szok. Ta stronka jest przyzwoita widać zobacze jak się sprawdzi firma. A czy jest możliwe że trafo poleciało także. Okopcone było od tego mosfeta ale uzwojenia widziałem lakier mają, niestety nie znam parametrów tego trafa. Można w ogóle coś takiego zakupić oznaczenia na nim są takie ED28?KB-B3-11. W necie nic niema na ten temat. A to już nie pierwszy raz mam do czynienia z takimi cewkami których dostać nie można. Dzięki wielkie za pomoc. PS: a skąd wiesz o tych ceramikach. Posiadasz może schemat do tego?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3465871
    SONIK1
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Naprawiam to na codzień,co do trafa to praktycznie chyba jeszcze nie wymieniałem co nie znaczy że nie może być uszkodzony,co do schematu to jakiś mam ale nie jestem pewien czy do tego modelu mogę ci podesłać lub dam do bazy elektrody
  • #5 3465921
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Jak możesz to wyślij mi na skrzynkę pawel.krawiec(_at_)plusnet.pl
    Jak przyjda zakupione części to dam znać jak mi poszło. Nie daleko mosfeta sa jeszcze diody schotkiego wedle mnie OK. Może je też dla wszelkiego spokoju wymienić?

Wymieniłem przetwornicę oraz mosfeta wstawiłem BUZ90 na przetwornicy wymieniłem kondensatory. Płytę mam na stole bez DVD podłączając do niej napięcie nic się nie dzieje. Co ją załącza? Na kondensatorze jest 300V.
REKLAMA