logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Universum FT 7142. Pilot Mak2000Maxi. Programowanie stacji.

LeDy 20 Sty 2007 21:35 4280 9
REKLAMA
  • #1 3467228
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2924
    Pilot Mak2000Maxi kod do ww. TV i jak zaprogramować stacje.
  • REKLAMA
  • #2 3467768
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    nie wiem czy link pomoze http://www.frazpc.pl/b/90327 zobacz date postu
    moze w poltronic lub cybortech cos wiedza na temat oryginalnego
  • #3 3467864
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Pilot oryginalny Nokii SM2 lub ST2. Kod MAK 1226. Wejście w programowanie przyciskiem PROG - w MAK 2-/PC. Pamięć - czerwony, ale to już jest opisane w menu.
  • REKLAMA
  • #4 3468767
    LeDy
    Poziom 43  
    Może jeszcze Mirek Z. wiesz czy można w nim przestroić fonię w trybie serwisowym i jak? Tamto co podałeś OK.Znalazłem chyba ,że to czyli po wł. TV>Progr>Ext ale które to na Maku i czy tamto sę zgadza.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3470933
    Mirek Z.
    Pierwsza plansza menu programowania się zgadza, wybór pozycji (TV - Progr) przyciskami programu, wejście - głosem+. Co do fonii - nic mi nie wiadomo o systemie DK. Można tylko uaktywnić NICAM, co pozwala na odbiór programów z anteny i w wielu przypadkach jest wystarczające. Choć w moim domowym TV dołożyłem generator 1MHz na wejście MSP, bo na jednym z programów bywały zakłócenia. W trybie pierwsza pozycja V-MIDDLE to centrowanie. Przyc. programu zmieniasz pozycje, głosem regulacje, każdą zapamiętujesz M - czerwony. Pozycja C4 bit - na OFF, NICAM - ON, CARRIER/MUTE - wyłączanie fonii przy braku sygnału, VT(txt)CHAR ustaw na EAST - jeśli jest taka możliwość (polskie znaki txt). Wejście w tryb podczas włączonego, pracującego TV - kolejno [i], [M], [PROG]. Wyjście - TV. Przyciski na MAK-u - TV wyłącza telegazetę, M - czerwony, PROG - 2-/PC. Przycisk [i] masz albo oznaczony krzyżykiem, albo trzema kreskami txt z literką "i". W każdym razie jego pierwsze naciśnięcie powoduje wyświetlenie nr-u programu, drugie - zegarka z telegazety, trzecie wyłącza te "podglądy".
  • REKLAMA
  • #6 3471307
    LeDy
    Poziom 43  
    Dzięki Mirek Z. Były problemy z wejściem ale w końcu się udało .Zmiana na Nicam wystarcza. Jeszcze raz dzięki .Odznaczam co należne i temat zamykam.Gdybyś jeszcze odpowiedział skąd ty to wszystko wiesz.
  • Pomocny post
    #7 3471373
    Mirek Z.
    Działanie tego [i] jest takie, jak opisałem - sprawdzałeś? Od roku mam MAK Maxim i pamiętam tylko, że były różnice w oznakowaniach przycisków - stąd nie jestem pewien, jak w Twoim on wygląda. Sposób jest właściwy - sprawdzałem na TV przed napisaniem wcześniejszego postu. Może za szybko dusisz (lub odwrotnie). Powodzenia.
  • #8 3471390
    LeDy
    Poziom 43  
    Zrobiłem,że zaraz po włączeniu nacisnąłem [i] potem resztę i poszło. Tamto robiłem,że obraz się pokazał i dopiero dusiłem. Jeszcze odpowiedz na pytanie jakie ci zadałem-skąd ty to wszystko wiesz.Teraz też nadusiłem ale tu na kompie już bez problemu i pomyłek,żeby ci się odwdzięczyć. . Dzięki jeszcze raz.
  • #9 3471511
    Mirek Z.
    To chyba jednak kwestia szybkości naciskania - próbowałem - jak pisałem wcześniej - na TV włączonym od kilku godzin. Skąd wiem? Chassis Nokii Stereo-Plus znalazłem w dość aktualnym wykazie All TV Model - Chassis z listopada ubr. znalezionym w necie. Tryb serwisowy w Zeszycie Jupitela nr 4 - mam tylko pierwsze 13 - niestety. Wg podanych tam typów Nokii znalazłem typ pilota w starym katalogu Koenig/98r. Mogłem pilota znaleźć w necie, ale katalog był pod ręką. No a że jeszcze nie zgubiłem instrukcji dość nowego MAK-a - mogłem podać kody. Czy odpowiedź jest wyczerpująca? :) Pozdrawiam.
  • #10 3471569
    LeDy
    Poziom 43  
    Już odpowiadałeś na inne moje problemy i tez wiedziałeś. .Najważniejsze,że wiesz i pomagasz. Dziekuję i temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania stacji w telewizorze Universum FT 7142 za pomocą pilota Mak2000Maxi. Pilot jest oryginalnym modelem Nokii SM2 lub ST2 z kodem MAK 1226. Wejście w tryb programowania odbywa się przyciskiem PROG (oznaczonym jako 2-/PC lub z symbolem krzyżyka/trzech kresek z literą "i"). Programowanie stacji polega na wyborze pozycji w menu (TV - Progr) przyciskami programu oraz potwierdzaniu przyciskiem głosem+. W trybie serwisowym można aktywować funkcję NICAM, co umożliwia odbiór programów z anteny z lepszą jakością dźwięku. Dodatkowo, w menu można ustawić parametry takie jak centrowanie obrazu (V-MIDDLE), wyłączenie bitu C4, włączenie NICAM, wyłączenie fonii przy braku sygnału (CARRIER/MUTE) oraz ustawienie kodowania znaków tekstowych na EAST dla polskich znaków. Wejście do trybu serwisowego wymaga szybkiego i odpowiedniego naciskania przycisków zaraz po włączeniu telewizora. Informacje o pilocie i trybie serwisowym pochodzą z katalogów Nokii, Jupitela oraz doświadczenia użytkowników. Zmiana na NICAM okazała się wystarczająca do poprawy odbioru dźwięku, a programowanie stacji przebiegło pomyślnie po opanowaniu właściwej sekwencji przycisków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA