Cyfrę obejścia wybieram dlatego, że szef firmy nie lubi dużo pstrykać po klawiaturze (a po wybraniu cyfry obejścia nie trzeba wybierać zera miejskego-dzwoniąc np. na komórkę wybieram tylko jedno 0 które załatwia mi wyjście na miasto oraz wejście na kierunek - tak samo zresztą na numery stacjonarne - kiedy centrala dzwoni z VoiPa ten sposób się sprawdza).
Numer wybieram w formacie np 032... ponieważ centrala wstawia drugie 0 sama (cyfra obejścia) i raczej to robi, gdyż jak napisałem w przypadku kiedy dzwoni z VoiP nie ma problemu (Voip jest ustawiony jako pierwszy w arkuszu listy)
Moje rozumowanie (nie wiem czy poprawne) jest takie:
1. kiedy korzystam z bezpośredniego wejścia na jakąś linię miejską (np 106 dla jednej z linii ISDN) po wybraniu tej lini mam sygnał zgłoszenia tp, dalej wybieram 0 i kierunek+numer miejski i jest OK (a nie muszę wybierać prefiksu operatora) - oczywiście jeżeli LCR=0 prefiks trzeba wybrać
2. kiedy wybieram na dowolnym telefonie 0, wychodzę z centrali "na miasto" i oczywiście mam sygnał zgłoszenia tp. Ale jeżeli mam wybraną cyfrę obejścia, centrala sama wstawia drugie 0 i w tym momencie wystarczy mi wybranie nr-u kierunkowego+miejskiego i powinno być OK bo w arkuszu Tpx mam dla prefiksów 0, 3, 32, 03, 032, 003, 0032, ustawionego operatora o numerze 33 więc dla któregoś z nich musi sama automatycznie wstawić 1033, a tego nie robi (chyba że wstawia 01033 i w tym momencie mam za dużo tych zer bo jeszcze jest cyfra obejścia)