logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Slican NCT 1248.1 - automatyczne wstawianie prefiksu operatora nie działa

konik 21 Sty 2007 12:39 2342 12
REKLAMA
  • #1 3469050
    konik
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem z zaprogramowaniem automatycznego wstawiania prefiksu operatora, np.1033 w przypadku T.P. s.a. W arkuszu TPx1 pogramu centarali mam zadeklarowany numer oper 33 dla prefiksów 0,00 i innych, dla którychchciałbym aby T.P. mnie łaczyła, ale central mie wstawia tego 1033 (a chyba powina, ponieważ w arkuszu TPxD1 te prefiksy są ustawione jako dozwolone). Do centrali podpięty jest jeden numer VoiP, jeden analog T.P. z lini DSL oraz 1xISDN 2B+D, i w przypadku lini T.P. prefiks trzeba zawszy wstukiwać (przez 4dni po instalacji centrali było ok ale potem się pokaszaniło i nic z tym nie umiem zrobić). Jeżeli ktoś wie co mogło się stać, proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3469489
    pol_s
    Poziom 25  
    Ocena: 34
    Z tego co piszesz powinno być ok. ale może masz źle przypisane linie miejskie do Tpx lub coś w listach dostępu. Jak chcesz to podeślij plik z konfiguracją to popatrzę.

Pozdrawiam
  • #3 3471710
    konik
    Poziom 11  
    podeślę plik jak ściągnę go z centrali poniewż w domu go nie mam
  • #4 3475692
    gumigk
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jedyne co możesz mieć pochrzanione w oprogramowaniu centrali to w arkuszu translacji dla linii, na której ma byc dodawany prefix 1033 a nie jest masz błędną wartość (o czym wspomina POL_S) w pozycji NrTpx ( w twoim przypadku powinno być "1"), druga rzecz -ważniejsza w arkuszu GLOBAL pozycja LCR musi mieć wartość "1". Listy dostępu nie mają tu nic do "gadania"
  • REKLAMA
  • #5 3475960
    konik
    Poziom 11  
    Sory że wcześniej się nie odezwałem, ale dopiero teraz skończyłem pracę. Nr tpx do translacji miejskiej na pewno mam przypisany dobrze, ale nie sprawdzałem LCR a nie pamietam-centralę instalowałem w grudniu - sprawdzę to jutro. Jeżeli nie wypali, podeślę program dla pol_s
  • REKLAMA
  • #6 3476286
    pol_s
    Poziom 25  
    Jeżeli wychodzi przez pierwszą translację na liście kolejnej a nie jest ona przypisana do NrTpx (pozostałe mają) to jakiś wpływ może to mieć.
    Ale faktycznie najprawdopodobniej nie jest włączony LCR

Pozdrawiam
  • #7 3508216
    konik
    Poziom 11  
    Bardzo przepraszam że się długo nie odezwałem, ale "dobra pogoda" (burza) zabrała mi internet i komputer i nie mam w domu ani jedneg ani drugiego(teraz korzystam gościnnie).
    LCR w centrali jest włączony, nr-y Tpx są przypisane prawidłowo dla wszystkich translacji, a centrala wybiera automatycznie prefiks operatora jeżeli wchodzę bezpośrednio na linię miejską z klawiatury telefonu (np. kręcąc 1060323435435 poprawnie wybiera numer 0323435435 i poprawnie łączy. Natomiast powybraniu tego samego nr-u bez adresu lini miejskiej (np 106) po wyborze numeru słychać komunikt "wybrany operator nie realizuje połączeń strefowych". Nie wiem czy nie ma wpływu wybranie w arkusau chyba translacji cyfry obejścia "0" (aby po wybraniu z klawiatury telefonu "0" centrala automatycznie wybrała "0 kierunkowe")
    Programu z centrali nadal nie umiem podesłać do sprawdzenie - jak już napisałem korzystam z netu gościnnie. Za dotychczasową pomoc dziękuję.
  • #8 3508669
    pol_s
    Poziom 25  
    A wybierasz 0032......itd? Bo coś mi się wydaje , że numer wybierasz w formacie 032....

Pozdrawiam

A tak w ogóle to napisz coś więcej na temat operatorów i po co zaznaczyłeś cyfrę obejścia ?
  • #9 3509152
    konik
    Poziom 11  
    Cyfrę obejścia wybieram dlatego, że szef firmy nie lubi dużo pstrykać po klawiaturze (a po wybraniu cyfry obejścia nie trzeba wybierać zera miejskego-dzwoniąc np. na komórkę wybieram tylko jedno 0 które załatwia mi wyjście na miasto oraz wejście na kierunek - tak samo zresztą na numery stacjonarne - kiedy centrala dzwoni z VoiPa ten sposób się sprawdza).
    Numer wybieram w formacie np 032... ponieważ centrala wstawia drugie 0 sama (cyfra obejścia) i raczej to robi, gdyż jak napisałem w przypadku kiedy dzwoni z VoiP nie ma problemu (Voip jest ustawiony jako pierwszy w arkuszu listy)
    Moje rozumowanie (nie wiem czy poprawne) jest takie:
    1. kiedy korzystam z bezpośredniego wejścia na jakąś linię miejską (np 106 dla jednej z linii ISDN) po wybraniu tej lini mam sygnał zgłoszenia tp, dalej wybieram 0 i kierunek+numer miejski i jest OK (a nie muszę wybierać prefiksu operatora) - oczywiście jeżeli LCR=0 prefiks trzeba wybrać
    2. kiedy wybieram na dowolnym telefonie 0, wychodzę z centrali "na miasto" i oczywiście mam sygnał zgłoszenia tp. Ale jeżeli mam wybraną cyfrę obejścia, centrala sama wstawia drugie 0 i w tym momencie wystarczy mi wybranie nr-u kierunkowego+miejskiego i powinno być OK bo w arkuszu Tpx mam dla prefiksów 0, 3, 32, 03, 032, 003, 0032, ustawionego operatora o numerze 33 więc dla któregoś z nich musi sama automatycznie wstawić 1033, a tego nie robi (chyba że wstawia 01033 i w tym momencie mam za dużo tych zer bo jeszcze jest cyfra obejścia)
  • #10 3510008
    pol_s
    Poziom 25  
    Z tego co pamiętam to cyfra obejścia jest stosowana przy łączności sąsiedzkiej i przez to nie taryfikowanej w/g Tpx1, więc nie ma odniesienia do tablicy Tpx1 i tu chyba jest problem. Najprawdopodobniej taryfikowane jest to za pomocą Tpx2 więc tam wpisz prefiksy i np.33 dla operatora, a w translacjach odwołanie do NrTpx w tym przypadku może nie działać.
    Najprościej to niech szef wybiera 0 , ale z szefami to bywa różnie :evil:
    Możesz też wpisać w pole gorącej linii dostęp do listy wyjścia na miasto - ale wtedy wewnętrzne osiągane będą przez flash

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 3511659
    pol_s
    Poziom 25  
    A tak w ogóle to jak dzwonisz na zegarynkę lub błękitną linię?
  • #12 3512832
    Damian Winter
    Poziom 13  
    W momencie wejścia na translację przez 0 i przy włączonej cyfrze obejścia centrala nie wstawia prefiksu operatora (uznaje że połączenie jest realizowane pzrez centralę nadrzędną , która odpowiada za kierowanie ruchem ) przy wejściu bezpośrednim na translację lub przez inną cyfre np 8 lub 9 centrala nie wstawia cyfry obejścia i dlatego jest OK.
  • #13 3541219
    konik
    Poziom 11  
    Sory że dopiero dzisiaj się odzywam, ale też dopiero od dzisiaj mam u siebie neta. Usunięcie cyfry obejścia rozwiązało problem wstawiania prefiksu ale pojawił się nowy - centrala ładowała prefix równierz dla translacji z numerem Voip i nawet po ustawieniu dla niej Tpx2 i Tpxd2 bez prefixów prefix się pojawiał i z Voipa nie dało się korzystać - wstawiłem dla Voipa cyfrę obejścia i jest OK, wybieranie jest proste, taryfikacja działa i szef jest zadowolony. Temat zamknięty. Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył automatycznego wstawiania prefiksu operatora (np. 1033 dla T.P. S.A.) w centrali Slican NCT 1248.1. Prefiks nie był dodawany przy wywołaniach z użyciem cyfry obejścia (np. "0"), mimo poprawnego przypisania numerów Tpx i włączonego LCR. Okazało się, że centrala nie dodaje prefiksu operatora przy wyjściu przez translację z cyfrą obejścia, traktując takie połączenia jako realizowane przez centralę nadrzędną. Usunięcie cyfry obejścia rozwiązało problem dodawania prefiksu, jednak spowodowało błędne dodawanie prefiksu również dla numerów VoIP. Ostatecznie zastosowano cyfrę obejścia dla VoIP, co umożliwiło prawidłowe wybieranie numerów i taryfikację, spełniając wymagania użytkownika. Wskazano także, że prefiksy operatora należy ustawiać w odpowiednich arkuszach translacji (Tpx1, Tpx2) zgodnie z typem połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA