logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

nokia 6230i chyba zalany - mignie ale sie nie wlaczy

Bart3k_ 21 Sty 2007 17:51 1493 6
REKLAMA
  • #1 3470255
    Bart3k_
    Poziom 11  
    Witam 3 dni temu w miescie byla straszna wichura wogole nie bylo pradu padal straszliwy deszcz a ja bylem jakies 500m od swojego domu bylo na tyle ciemno ze nie widzialem nic na wyciagniecie dloni to postanowilem oswietlic sobie droge telefonem. obudowa Telefonu byla wilgna ale uzytkowalem z neigo nastepne kilka godzin i dzialal az do rana. przed pojsciem spac mial zasieg wszystko bylo ok rano sie obudzilem i tego zasiegu juz nie bylo ale telefon dzialal byl wlaczony tak jak go zostawilem gdy poszedlem spac tylko nie bylo zasiegu i co najlepsze ze zaden telefon w mojej sieci nie mial zasiegu ani moja mama ani tata ani siostra. Wylaczylem tel i juz nie moglem go wlaczyc spowrotem tzn. zapalaly sie diody ekran robil sie czarny i tak jak by mial mi sie juz spytac o pin tylko sie wylaczal. Wzialem go rozkrecilem i wyczyscilem woda toaletowa i zrobilem go na tyle ze sie wlaczyl ale nie lapal dalej zasiegu... Moje pytanie brzmi

czy zamoczyc cala plyte w benzynie ekstrakcyjnej (badz innym plynie doradzcie w czym najlepiej). Aha musze dodac ze jak czyscilem go to byl ze mna kolega i on mowil ze sa slady osadu na nim wlasnie jak by sie zamoczyl. i mialem taki pomysl zeby wyczyscic go zeby nie bylo tych sladow i oddac go na gwarancje i czy to przejdzie?

drugie moje pytanie jest takie ze podczas skladania telefonu urwal mi sie ten plastik od wlacznika ten plastikowy dzyndzelek:) co wystaje i czy z tymi wadami przyjma mi gwarancje a jezeli nie to czy ktos mogl by oszacowac koszt naprawy podac najprowdobniejsze uszkodzenia itp.

Sorry ze taka dluga ta moja opowiesc ale chcialem sprecyzowac jak najbardziej moj problem zeby bylo wiadomo o co chodzi... Czekam na odpowiedz jezeli czegos nie rozumiecie to napiszcie i jak najszybciej odpowiem... Dziekuje z gory za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3470275
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2091
    Co do serwisu na gwarancję to nawet nie dawaj bo 100% że anulują. Trzeba by mu zafundować wnienkę ultradźwiękową i potem suszenie, ewentualnie jeszcze soft. Ja biorę za coś takiego ok 40-50zł. Na odległość nikt Ci nie powie co może być uszkodzone.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #3 3473128
    Bart3k_
    Poziom 11  
    nie wiem ale chyba nie przeczytales mojego topicu do konca telefon sie juz wlacza tylko sieci nie lapie juz go wysuszylem na grzejniku to po co go suszyc drugi raz?
  • REKLAMA
  • #4 3473141
    Gsm_michal
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    hmm suszyć na grzejniku to nie bardzo.. nie łapie zasięgu bo masz syf pod którymś z układów.. myscie w specjalnej wanience ultradźwiękowej ze specjalnym płynem a suszenie Hotem czyli lutownicą na gorące powietrze.. więc bez serwisu myśle ze się nie obędzie..
    pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #5 3473145
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2091
    Oj kolego to Ty chyba nie przeczytałeś mojego postu dokładnie ;)
    To że teraz się włącza to o niczym nie świadczy. Może klika dni minąć i telefon padnie całkiem. Jeżeli sa jakieś nawet śladowe ilości wody to trzeba telefon dobrze wymyć w płynie i w ultradźwiekach.
    Zresztą poczytaj więcej elektrodę a się przekonasz jak kończą takie telefony.
    pozdr
  • #6 3473543
    ZOoRK
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    A jak będziesz dłużej zwlekał to telefon Ci tak padnie, że już naprawa będzie nieopłacalna :wink: Czas gra na niekorzyść.
  • #7 3551580
    Bart3k_
    Poziom 11  
    hehe... :) dobra mniejsza z tym... :) telefon nie lapie zasiegu bo spalil sie ten taki pomaranczowy uklad na plycie tak mi powiedzieli w serwisie (nawet nazwali to dokladnie ale zapomnialem) ile kosztowala by tutaj tego naprawa? wiecie o co mi chodzi?

Dodano po 4 [minuty]:

aha jeszcze chcialbym dodac ze w serwisie pytalem sie dlaczego to sie moglo stac i nie mogli stwierdzic czy to bylo z powodu zalania czy czegos poprostu powiedzieli ze ten uklad jest spalony ale z jakiej przyczyny to nie wiadomo bo na plycie nie ma wlasnie sladow osadu po wodzie wiec oddalem telefon na gwarancje jak myslicie zrobia mi go? no a jezeli nie zrobia to kto by sie podjal naprawy tego? i czy idzie ten uklad przelutowac z innego telefonu?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telefon Nokia 6230i został zalany podczas wichury i mimo początkowego działania, przestał łapać zasięg sieci. Po wysuszeniu na grzejniku telefon włącza się, ale ekran gaśnie przed wpisaniem PIN-u, a zasięg nie wraca. Zalecane jest profesjonalne czyszczenie płyty głównej w kąpieli ultradźwiękowej z użyciem specjalistycznych płynów oraz suszenie gorącym powietrzem (np. lutownicą na gorące powietrze), ponieważ pozostałości wilgoci lub zanieczyszczenia pod układami mogą powodować brak zasięgu. W serwisie stwierdzono uszkodzenie pomarańczowego układu na płycie, który prawdopodobnie jest przyczyną braku zasięgu. Naprawa wymaga wymiany lub przelutowania tego układu, jednak gwarancja może zostać anulowana z powodu zalania. Szybka reakcja i profesjonalna naprawa są kluczowe, gdyż dalsze zwlekanie może spowodować całkowite uszkodzenie telefonu i nieopłacalność naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA