logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BIOS - jak go zresetować? Na monitorze mruga tylko kreska.

DanielzaplatA 23 Sty 2007 10:52 1770 5
REKLAMA
  • #1 3476982
    DanielzaplatA
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam! Kupiłem komputerek niedawno i po uruchomieniu na czarnym tle ekranu mróga tylko takie coś: _
    Mówiono mi że trzeba zresetować BIOS'a. Wyciągłem baterje i włożyłem z powrotem. Gdy uruchamiałem komputer wyświetliło się że mam nadusić F1 lub F2. F2 było to ominięcie ustawień i znów to samo. A F1 trzeba coś ustawiać ale ja nie wiem co ;(
    Może ktoś mi pomuc? Bardzo prosze!
    POZDRAWIAM

Proszę poprawić błędy!
    [jankolo}
  • REKLAMA
  • #2 3477006
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 3477037
    DanielzaplatA
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    A ździebo dokładniej? ;)
  • REKLAMA
  • #4 3477065
    jomek78
    Poziom 24  
    Ocena: 51
    Co dokładniej?Przy wyłączonym komputerze dajesz zworkę,a przy włączonym dojściu do BIOS-a klikasz ustawienia standardowe. pozdrawiam.jomek
  • REKLAMA
  • #5 3477077
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 3477096
    grito
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Kolega bardzo dokładnie ci to opisał. Na każdej płycie głównej jest zworka która służy do resetowania ustwień biosu. Znajduje się ona NAJCZĘŚCIEJ w okolicach kości biosu ale nie zawsze dlatego informacje o jej położeniu trzeba znaleść w instrukcji. Będą tam najczęściej trzy piny. dwa do nomalnej pracy, trzeci do reseta. przekłada się poprostu zworkę na drugą możliwą pozycję a następnie po chwili wraca się do pozycji normalnej pracy. Nie zostawiaj zworki w pozycji reset bo będzie to czyściło ustawienia co restart (o ile wogole sie uruchomi).
    Pisał kolega że wyciągał baterię, jest to też metoda ale należy pamiętać że ustawienia po wyjęciu bateri mogą się utrzymywać nawet przez kilka godzin.
REKLAMA