logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy internet radiowy 2 Mbit/s za 40 zł to dobra oferta? Opinie i doświadczenia

Xebap 23 Sty 2007 17:07 1707 7
  • #1 3478366
    Xebap
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam!!
    Dzisiaj w moim domu pojawił się gościu który zaoferował mi internet drogą radiową.
    Ja jako osoba całkowicie nie znająca sie w temacie internetu bezprzewodowego zwracam sie do was o porady i opinie z używkowania radiówek.
    Oferta jest bardzo interesująca, dostęp do internetu z pręd. do 2mbit/s kosztuje zaledwie 40zł (do tego nalezy dodać koszt instalacji czegoś tam 190zł - opłata jednorazowa) w porównaniu z Net24 (Netia) gdzie 2mbit/s kosztuje 110zł przy umowie na 24mies a Neostrada - 126zł.
    Obecnie używam Neo128 i płace za nią 59zł. :)
    Słyszałem już tyle wersji na temat internetu bezprzewodowego, że naprawde nie wiem czy ta oferta jest naprawdę taka ciekawa?
    Podobno podczas deszczu, śniegu mocniejszych wiatrów net całkowicie sie traci bądź spowalnia do prędkości mniejszej niż modemowej :(
    Tyle ile dowiedziałem sie od gościa: antena od internetu będzie zamontowana na dachu mojego bloku (3 piętra + parter) z anteny będzie poprowadzony kabel do sieciówki mieszkam na parterze więc będzie to z 15m. Najblizszy nadajnik a raczej nadajniki bo są podobno dwa znajdują się w odległości ok. max 2km. Za niedługo na być zainstalowany 3 nadajnik ok.500 m od mojego bloku.

P.S
    Jęśli są to niewystarczająca wiadomości o co powinienem jeszcze zapytać??
    Proszę równiez wszystkich posadaczy i użytkowników radiówek o wyrażenia swojej subiektywnej opini na ten temat.

WIELKIE dzięki wszystkim za pomoc!!
  • #2 3479077
    MacGyver.
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Cytat:
    Podobno podczas deszczu, śniegu mocniejszych wiatrów net całkowicie sie traci bądź spowalnia do prędkości mniejszej niż modemowej :(

Akurat grzebię przy tych rzeczach i powiem że to mity, jak linka zrywa podczas deszczu/śniegu to wina badziewnych anten (nieszczelna obudowa itp.). Większych informacji nie jestem w stanie powiedzieć. Jakość łącza zależy przede wszystkim od admina i jego właściwego zapanowania nad siecią. Ostatnio zaczyna przybywać tych co mają dwie lewe rączki... :)
  • #3 3479325
    kawasek
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam posiadam lacze radiowe 300kbps od 2 lat i w czasie ulewy ani zamieci snieznej nie mialem problemow z transferem, moja antena to yagi 17dbi, acces point i wszystko smiga jak nalezy :)
  • #4 3481932
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Ciekawi mnie bardzo cena internetu. Jak za 2mb jest to bardzo mało. Obawiam się, że to wygląda w ten sposób, że te 2Mb to jest transfer na całą sieć lub znaczną jej część i jest rozdzielany dynamicznie. Tak, że 2Mb będzie tylko jak nikt inny w tym czasie nie będzie korzystał. Gorzej jak w sieci będziesz miał miłośników sieci P2P.
    Ale to są tylko moje domysły. Najlepiej weź internet na okres próbny i sam się przekonasz jak to chodzi. Zazwyczaj jest 2 tygodnie okresu próbnego w czasie którego możesz zrezygnować, a oni oddadzą ci kasę.
  • #5 3482393
    MacGyver.
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Jednak nie u każdego dostawcy neta jest okres próbny. Najlepiej jest się przejść na pół dnia do kogoś kto ma net od tej firmy i potem wiemy wszystko ;)
  • #6 3482548
    Xebap
    Poziom 13  
    U niego raczej okresu próbnego nie ma:( instalacja kosztuje 190zł płatne po wykonaniu instalacji i sprawdzeniu jej działania.
  • #7 3482551
    gregster
    Poziom 11  
    Jeśli chodzi o miłośnikow p2p, to sprawa wygląda następująco. Jeśli admin pozamykał porty, nie ma bezpośredniej przynajmniej metody korzystania ze wszelkiego rodzaju programów typu eMule, torrenty, itp., więc problem z zapychaniem łącza choć w znacznej częsci odpada. Jest to jednoczesnie minusem złącza, ponieważ samemu też będziemy mieć ograniczony dostęp do usług p2p. Wię odpowiedź dotycząca udostępnionych usług (portów) providera rozwieje chociaż problem dotyczący tego zagadnienia.
    A ogólnie najlepsza metoda - wywiad. Pozdro
  • #8 3484303
    Xebap
    Poziom 13  
    Dowiedziałem się następujących wiadomości:
    Dla torrentów jest osobne łacze ktore nie koliduje z reszta a sciaganie uzyskiwane jest przez przekierowanie mojego wewnatrz sieciowego adresu IP na zewnatrz przez porty.
    Prędkość wysyłania wynosi 256kb/s na poczte i www a na torenty 30 - 40kb/s max. (czyli to będzie z jakieś 5KB/s) tak jak mam teraz na neo :(.
    Antena będzie zamontowwana na maszcie który znajduje sie u mnie na bloku, i ta cała antena będzie chodzić na 2,5GHz.
    Ale mi gościu nie wytłumaczył jak to będzie działać na torrentach i emule, w torrentach przecież co pobierzesz musisz też wysłać, pobrać to nie kłopot (pręd. do 2Mbit/s) ale wysłać póżniej to przy prędkości 5KB/s to juz jest małe utrudnienie.
    Czy ktoś mógłby mi to bardziej przybliżyc o co chodzi z tym całym przekierowywaniem i dlaczego prędkość wysyłu jest taka mała dla torrentów?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oceny oferty internetu radiowego o prędkości do 2 Mbit/s za 40 zł miesięcznie oraz jednorazowej opłaty instalacyjnej 190 zł. Użytkownicy wskazują, że problemy z łączem podczas opadów atmosferycznych często wynikają z niskiej jakości anten i złej instalacji, a nie z samej technologii radiowej. Jakość połączenia zależy od zarządzania siecią przez administratora. W praktyce prędkość 2 Mbit/s może być współdzielona dynamicznie między użytkownikami, co powoduje spadki transferu przy dużym obciążeniu, zwłaszcza przy korzystaniu z sieci P2P. Niektórzy dostawcy blokują porty P2P, co ogranicza możliwość korzystania z torrentów i eMule, ale jednocześnie zapobiega zapychaniu łącza. W omawianej ofercie prędkość wysyłania dla poczty i WWW wynosi 256 kb/s, natomiast dla torrentów jest ograniczona do 30-40 kb/s. Antena ma być zamontowana na maszcie na dachu bloku i pracować na częstotliwości 2,5 GHz. Brak okresu próbnego i konieczność opłaty instalacji przed sprawdzeniem działania są wskazywane jako potencjalne ryzyko. Zalecane jest sprawdzenie działania usługi u innych użytkowników przed podjęciem decyzji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA