logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jasność wyświetlacza w Timerze Technics SH-4060?

krzanik 24 Sty 2007 20:25 3875 1
REKLAMA
  • #1 3483377
    krzanik
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam
    Posiadam Timer Technics SH-4060.

1. Podstawowym problemem w tym timerze jest to, że wyświetlacz słabo świeci. Pewnie już się zużył.
    Mam pytanie, czy oprócz wymiany wyświetlacza (raczej nie wchodzi to w rachubę :) ), można jakoś polepszyć jego świecenie??
    Wyświetlacz (żarzenie) jest bezpośrednio podłączony do transformatorka - napięcie zmienne ok. 3V. Czy może zastosować mostek prostowniczy z filtracją (ewentualnie prosty stabilizator) i podwyższyć napięcie do ok. 3,5V - 4V?? Jak by to wpłyneło na żywotność tego wyświetlacza?? Czy podniosła by się jasność świecenia??

2. Drugie pytanie mam takie - czy można by w nim dorobić podtrzymanie przy zaniku zasilania z sieci??
    Teraz gdy zasilanie sieciowe zaniknie, nawet na chwilę, to timer trzeba programować.
    Timer oparty jest na układzie MN1455BST. Znalazłem do niego rozpiskę wejść. Na pinie 40 jest 5V Vdd. Czy można byłoby dorobić pakiet np. 4 akumulatorków AAA (4,8V) i prosty układ ładowania?? Czy taki patent by zadziałał?? A może ktoś ma już taki układ zrobiony?? Gdzie szukać aplikacji prostego układu podtrzymania zasilania do timera??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3485367
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 372
    Sprawdzić czy nie jest za niskie napięcie katody tuby fluorescenyjnej.Napiecie oznaczone jest -Vp i wynosi circa 25÷30 ujemnego.
    Czy wyświetlacz i plexi są umyte?
    W celu dorobienia podtrzymania wpiąć kondensator pamięci (0,047 lub 0,22F / 5,5V)w obwód 5V zasilania procesora.Możliwe że jakiś kondensator w okolicy ma upływność np.1000uF/6,3V.W tunerach Technicsa były takie przypadki.
REKLAMA