logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 5110 - brak zasięgu po złamaniu simlocka, co robić?

Kipek 10 Wrz 2003 19:09 1785 9
REKLAMA
  • #1 322302
    Kipek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Po zlamaniui simloca w noki 5110 działała jakies 3 godzinki i potem znikł zasieg, a po ustawieniu sum kontrolnych zaczoł czasami wskakiwać ale tylko na chwilke... co moze byc tego powodem ?? :?:
  • REKLAMA
  • #2 322326
    Pfikusny
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    moze wystarczy sflashowac tel??
  • #3 322443
    Sławek1
    Poziom 2  
    Wgraj nowego flasha i nie zapomnij zrobić FAID-a.
  • REKLAMA
  • #4 322721
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    moim zdaniem zasięg zgasł bo użyłeś niewłaściwego programu do złamania simloka. ja zawsze na początek próbuje zdiąć z 5110 noia tool buid 33 jak nie idzie to używam nowszych programów . jezeli chcerz naprawic to to policz sumy kontrolne uzywajac programu eeprom tools by b-preaks v3.1
    Załączniki:
    • nokia_eeprom_tools_31.zip (53.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 322725
    grzechugd
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Do ściągania sima ze starych DCT-3 zawsze używam Nokia tool by rolis. Nigdy nie miałem z nim problemów. Po ściągnięci sima każdy telefon działał bezproblemowo.
    Kipek napisz jakim programem ściągałeś u siebie sima.
    A to dla wszystkich którzy nie mają jeczsze tego programu:
    Załączniki:
    • nokiatool1.9IMEI.zip (260.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 322993
    mi26
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ja mam podobny problem tylku u mnie co jakis czas telefon sie sam resetuje. Próbowałem wpisac mu różne flashe od najniższego i zawsze to samo. Czasami jeszcze wyskakiwał napis karta nie zaakceptowana mimo że knockiem ściągnołem simlocka - może ma ktoś jakiś pomysł?
  • #7 323002
    Pfikusny
    Poziom 18  
    Hmm wydaje mi sie ze nie jest to powod ale przypominam tylko ze 5110 jest jednosystemowa i dziala na GSM 900
  • REKLAMA
  • #8 323026
    irc
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Albo sprawdź konektor antenowy, najlepiej podmień od innej. Mi w paru Nokiach pomogło ;)
  • #9 327787
    emilgaw
    Poziom 13  
    Ocena: 50
    ja kiedys taka rozebralem przeczyscilem ja zwykla szczoteczka do zebow (oczywiscie nie swoja :)) i zasieg zaczela lapac jak nowa.
  • #10 328516
    golo
    Poziom 16  
    Zrob tak jak napisał IRC, jak nie masz drugiego konektora to zrób kabelkiem zwarcie na płycie głównej.

Podsumowanie tematu

✨ Po złamaniu simlocka w Nokii 5110 telefon działał krótko, a następnie zasięg zniknął lub pojawiał się tylko chwilowo po ustawieniu sum kontrolnych. Przyczyną problemu może być użycie niewłaściwego oprogramowania do złamania simlocka. Zaleca się użycie sprawdzonych narzędzi, takich jak Nokia Tool by Rolis do ściągania simlocka ze starych modeli DCT-3 oraz eeprom tools by b-preaks v3.1 do liczenia sum kontrolnych. Wskazane jest również wgranie nowego flasha i wykonanie FAID-a. Problemy z zasięgiem mogą wynikać także z uszkodzonego lub źle podłączonego konektora antenowego – warto go wymienić lub oczyścić telefon, np. szczoteczką do zębów. W niektórych przypadkach pomocne jest wykonanie zwarcia na płycie głównej, jeśli nie ma możliwości podmiany konektora. Telefon Nokia 5110 działa w systemie GSM 900, co należy mieć na uwadze przy diagnozie problemów z zasięgiem. Dodatkowo, niektóre telefony mogą się samoczynnie resetować lub wyświetlać komunikat o niezaakceptowanej karcie SIM mimo złamania simlocka, co może wskazywać na błędy w oprogramowaniu lub flashu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA