jesli masz na krzywce to chyba bardziej opoznienia zeby podawal impuls pozniej niz poszedl z przerywacza ale wczesnij niz przed prawidlowym wybuchem innaczej musisz przerobic uklad na tego z EL i pogrzebac w elektronice
jesli nie znasz sei na malcach to nie pisz, smiglo tam juz jest tylko ze ukryte, a co d otego zaplonu to tylko i wylacznie opoznienie tylko jak to zrobic zeby w miare tanio bylo? jakis koles sprzedaje cos takiego niby full wyczyn ale aj tego nei potrzebuje i nei ma mkasy wiec... ma ktos jakis plan?
Wydaje mi się, że stym opóźnieniem zapłonu poprzez jakiś układ między przerywaczem a cewką to niezła idea. A przyspieszyć również można przecież wystarczy tylko przestawić (przyspieszyć) zapłon aparatem zapłonowym i regulować opóźnienie.
To opóźnienie musiałoby się zmieniać w zależności od prędkości obrotowej, nie wiem czy to będzie takie proste i tanie. Tanio to tylko mechanicznie, obracając aparacik...
Witka!
W zależności od predkości obrotowej to reguluje aparat układem odśrodkowym.
To opóżnienie jest ok. dodawane do tego co poda aparat.
takie układy stosowali rosjanie i wykorzystywali je w zależności od rodzaju paliwa(zmiany oktan).
Nie pamiętam czy w Ładach,Zaporożcach ???
Sczemat gdzieś kiedyś widziałem,może w RE.
Hej.
✨ Dyskusja dotyczy taniego układu do sterowania kątem wyprzedzenia zapłonu w samochodzie Fiat 126p („maluch”) z poziomu kabiny. Poruszono kwestie mechanicznego i elektronicznego opóźniania zapłonu, zwłaszcza poprzez modyfikację impulsu z przerywacza lub zastosowanie układu elektronicznego (np. z elementami EL). Wskazano, że fabryczny aparat zapłonowy reguluje kąt wyprzedzenia zapłonu mechanizmem odśrodkowym zależnym od prędkości obrotowej silnika. Propozycje obejmują dodanie układu opóźniającego impuls zapłonu między przerywaczem a cewką, co pozwoliłoby na regulację kąta zapłonu. Zwrócono uwagę, że tanie rozwiązania to głównie mechaniczne przestawianie aparatu zapłonowego, natomiast elektroniczne sterowanie wymaga ingerencji w układ i może być droższe. Wspomniano również o historycznych rozwiązaniach stosowanych w radzieckich samochodach (np. Łada, Zaporożec) do regulacji zapłonu w zależności od rodzaju paliwa i prędkości obrotowej. Wygenerowane przez model językowy.