logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Amica - elektrozawór. Czy jest sprawny? + na obu zaciskach.

ali_86 24 Sty 2007 23:12 3525 7
  • #1 3484304
    ali_86
    Poziom 2  
    witam

Mam taki oto problem: Wymontowałem z pralki (Amica) elektrozawór, ponieważ nie przestawiał się na "zraszanie" a wylewał wode kilka min po nalaniu. Chciałem go sprawdzić więc podłączyłem normalnie do gniazdka pod 230V. Zostawiłem na kilka min i nic. No może lekko sie zagrzał... Czy to znak że jest do wywalenia czy może ma swoją biegunowość ? Dlaczego jak jest zamontowany w pralce, wtedy kiedy ma się przestawić na obu zaciskach jest "+" ?
    Dzięki za info
  • #2 3484329
    luk_jag
    Specjalista AGD
    Ocena: 257
    Czytaj chłopie. O amice zostało powiedziane już wszystko.
    Szukaj, szukaj...............
  • #3 3484471
    ali_86
    Poziom 2  
    wiem i szukałem, dużo znalazłem ale nie znalazłem info na temat tego jak się konkretnie elektrozawór zprawdza i czy dobrze że prąd jest na obu zaciskach ?
  • #4 3484926
    asdasd11
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    Elektrozawór zostaw w spokoju, wpisz w wyszukiwarkę "zawór przesterowania".
  • #5 3484953
    ali_86
    Poziom 2  
    szukałem i znalazłem wiele info. Ale nie pisze jak sprawdzic. Czy nie możecie napisać poprostu na podstawie testów jakienapisałem czy jest dobry czy zepsuty ? Chce jechac do sklepu kupić nowy a po co mam kupować skoro może byc sprawny. Rozumie że było, ale wierzcie że przekopałem te forum już i nie znalazłem tego co bym chciał wiedzieć...
  • #6 3485099
    marqs-60
    Poziom 20  
    Ocena: 136
    Witam. Jeżeli dźwignia od siłownika po podaniu napięcia nie zmieniła położenia to zawór przesterowania do wymiany. Pozdrawiam.
  • #7 3485164
    ali_86
    Poziom 2  
    o to mi chodziło i wielkie dzięki :)
    Jade kupić nowy
  • #8 3485489
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z elektrozaworem w pralce Amica, który nie przełączał się na tryb "zraszanie" i wypuszczał wodę kilka minut po nalaniu. Po odłączeniu i podłączeniu elektrozaworu do napięcia 230V nie wykazywał on wyraźnej reakcji poza lekkim nagrzaniem. Pytano o poprawną metodę testowania elektrozaworu oraz czy obecność napięcia na obu zaciskach jest prawidłowa. Ostatecznie wskazano, że jeśli po podaniu napięcia dźwignia siłownika nie zmienia położenia, elektrozawór jest uszkodzony i wymaga wymiany. Dodatkowo zauważono, że w przypadku pralki, gdy na zaciskach zaworu pojawia się tylko jedna faza lub tylko zero, oznacza to uszkodzenie sterowania zaworu. Zalecane jest sprawdzenie mechanicznej reakcji siłownika na napięcie, co jest kluczowe do oceny sprawności elektrozaworu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA