logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6230b - brak zasięgu w sieci Plus, działa w Era i Idea

Rekin1970 25 Sty 2007 12:42 1064 7
REKLAMA
  • #1 3485640
    Rekin1970
    Poziom 25  
    Ocena: 58
    Witam
    Jak w temacie trafiła do mnie taka Nokia , chodzi W Idei i Erze a w plusie w ogóle nie ma zsiegu.
  • REKLAMA
  • #2 3485668
    editel
    Poziom 2  
    Spróbuj wgrać na nowo pm'y.
  • REKLAMA
  • #3 3485713
    quattro87
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Obawiam się że zmiana softu nie pomoże jeżeli masz zasięg z ery orange a plusa nie to znaczy że twój telefon masz uskodzone zakresy usterkę możesz usunąć wymieniając płytę główną.
  • #4 3485750
    kilupl
    Poziom 17  
    Bez przesady ze az plyte glowna :) Sprobuj najpierw PA, potem Switch nastepnie diplexer. Wygrzej ew. wymień i zobacz efekty.
  • REKLAMA
  • #5 3485762
    editel
    Poziom 2  
    Ja zacząłbym od PM'ów

Miałem kilka takich przypadków, że Nokia działała w wybranych sieciach, a pozostałych nie.

Zanim zacznie rozbierać telefon, warto wgrać.
  • REKLAMA
  • #6 3485805
    gruby28
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    zobacz czy imei nie jest blokniety i za niedługo straci sie wszedzie zasieg
  • #7 3485831
    fifii69
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    @kilupl a mugłbyś mi wytłumaczyć jaka jest różnica pomiędzy diplexerem a switchem, napewno innym również sie przyda;)
  • #8 3486038
    kilupl
    Poziom 17  
    @fifii69 mój błąd myślałem o czymś innym i sie zapędziłem. Nie diplexer a filtry. Jeszcze raz sorki za wprowadzenie błędu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 6230b, który działa poprawnie w sieciach Era i Idea, ale nie ma zasięgu w sieci Plus. Sugerowane rozwiązania obejmują ponowne wgranie plików PM (parametrów sieciowych), co często pomaga w przypadku problemów z zasięgiem w wybranych sieciach. Jeśli to nie przyniesie efektu, możliwe jest uszkodzenie zakresów częstotliwości telefonu, co może wymagać naprawy sprzętowej, np. wymiany płyty głównej. Przed taką ingerencją zaleca się sprawdzenie i ewentualne wygrzanie lub wymianę komponentów takich jak PA (wzmacniacz mocy), switch oraz filtry (diplexer został skorygowany na filtry). Dodatkowo warto zweryfikować, czy numer IMEI nie jest zablokowany, co mogłoby powodować utratę zasięgu w sieci Plus.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA